Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

08-09-2023

Covid-19 Varlığını Sürdürmeye Çalışıyor

Halk Sağlığı Haftası hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Covid-19 sürecinde halk sağlığı çalışmalarının öneminin daha fazla anlaşıldığını vurgulayarak, covid-19’un varlığını sürdürmeye çalıştığına dikkat çekti.

 

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası “Halk Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinden Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Halk Sağlığı Haftası ve Toplum Sağlığı devamlılığına dair sorularımızı cevapladı.

İlk olarak Halk Sağlığı Haftasının ülkemizde kutlanan bir hafta olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Sağlık Bakanlığı tarafından organize edildiğini sözlerine ekledi. Kutlamanın amacının halk sağlığı çalışmalarının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin tanıtılması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Sağlık Bakanlığı tarafından da bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapıldığını dile getirdi.

 

Kente İlişkin Araştırmalar Yapıyoruz

Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı olarak eğitim ve araştırmalarından bahseden Prof. Dr. Çağlayan, eğitimler kapsamında Tıp Fakültesi öğrencilerine birinci, üçüncü ve altıncı sınıfta eğitim verdiklerini söyledi. Asistanlık ve uzmanlık eğitimlerinin de olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çağlayan, araştırma faaliyetleri kapsamında özellikle kente ilişkin halk sağlığı konularında araştırmalarının sürdüğünü ifade etti. Uluslararası projelerinin olduğunu anlatan Prof. Dr. Çiğdem, Avrupa Birliği Projelerinin yeni bittiğini ve iklim değişikliğinin sağlık üzerine etkilerini konu alan çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Üniversitemizi temsilen Sağlık Müdürlüğüyle birlikte çeşitli kurullarda yer aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Çağlayan, bağımlılıkla mücadele gibi halk sağlığını ilgilendiren kurullarda görev aldıklarını sözlerine ekledi.

 

Uygulanan sağlık hizmetleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çağlayan, Halk Sağlığı biliminin öncelikle sağlığı koruyan, geliştiren, hastalıkları önleyen ve yaşamı uzatmakla ilgilenen bir tıp bilimi olduğunu vurguladı. Halk sağlığının Covid-19 pandemisine kadar öneminin anlaşılmadığının altını çizen Prof. Dr. Çağlayan, pandemiyle birlikte daha çok konuşulduğunu ifade etti. Halk Sağlığı Bilimi hakkında, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘’Sağlığın Görünmez Koruyucusu’’ sözlerine yer veren Prof. Dr. Çağlayan, bu dalın eksikliğinin hissedildiğini dile getirdi. En basit haliyle toplumun aşılanması ve suyun klorlanmasını halk sağlığı hizmeti olarak niteleyen Prof. Dr. Çağlayan, bu hizmetlerin ne kadar basit görünse de fazlaca önem arz ettiğinin altını çizdi. Bebek ve çocukların gelişimlerinin izlenmesi, aşı programlarının uygulanması, kronik hastalıkların risk faktörleriyle mücadele ve sigarayı bırakma hizmetleri gibi çalışmalar Halk Sağlığı faaliyetleri arasında yer alıyor.

 

3 Kanser Türüne Karşı Ücretsiz Tarama Yapılıyor

Kanser erken teşhis merkezleri vasıtasıyla ülkemizde 3 kanser türüne karşı tarama yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çağlayan, bu çalışmaların halk sağlığı kapsamında ücretsiz yapılan bir program olduğunu vurguladı. Program kapsamında kadınlarda meme kanseri taramaları, rahim ağzı kanseri taramaları ve hem erkek bireylerde hem de kadın bireylerde kalın bağırsak (kolon) kanseri taramaları yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çağlayan, tüm bunların sağlığımızı korumak ve geliştirmek için yapılan çalışmalar olduğunu ifade etti.

 

Toplum sağlığının daha iyiye gidebilmesi için örnekler veren Prof. Dr. Çağlayan, hastanelerdeki randevu kuyruklarına değinerek bunların önüne geçmek için daha öncesinde önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Bu önlemler arasında toplumsal faktörler, çevre koşulları, beslenme koşulları gibi sağlığı etkileyen faktörler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çağlayan, hem bireye yönelik hem de çevreye yönelik koruyucu hizmetlerin etkili bir biçimde sunulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Covid-19 Varlığını Sürdürmeye Çalışıyor

Covid-19’un yeni varyantının halk sağlığı açısından geleceği ve etkileri hakkında da konuşan Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, pek çok varyantın olduğunu ve corona virüsün çeşitli mutasyonlar geçirerek varlığını sürdürmeye çalıştığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütünün bu mutasyonları izlediğini aktaran Prof. Dr. Çağlayan, bu izlemenin her ülkede vakaların hangi varyantla bulaştığını takip edip bunları Dünya Sağlık Örgütüne bildirilerek varyantın takibinin yapıldığını açıkladı. Bu izlemenin bizim ülkemizde bazı merkezlerde yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çağlayan, Kasım 2022 den beri Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütüne vaka bildirmediğinin altını çizdi. Dünya Sağlık Örgütünün son raporlarına göre bu aşamada endişe edilecek bir durum olmadığını dile getiren Prof. Dr. Çağlayan, takibin yapıldığını ve vaka sayılarında artış görünse de ölüm sayılarında azalmanın olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütünün verdiği tavsiyelere değinen Prof. Dr. Çağlayan, uyanık olmanın ve bir plan dâhilinde ilerlemeye devam etmenin önemli olduğunu vurguladı.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: İrem Sudet Gülaydın

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi