Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

29-09-2023

Kocaeli Üniversitesi destekleriyle yayınlanan ‘Kocaeli Ansiklopedisi’nin tanıtımı yapıldı

Kocaeli Üniversitesi'nin katkılarıyla, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ‘Kocaeli Ansiklopedisi’nin tanıtımı, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün de katılımıyla, Kocaeli Kongre Merkezi’nde görkemli bir tören ile gerçekleştirildi.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Sanat ve Turizm Sezonu açılışı kapsamında düzenlenen ‘Kocaeli Ansiklopedisi’nin tanıtımına Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün yanı sıra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanı eski Genel Sekreteri Mustafa İsen, Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, İzmit eski Belediye Başkanı Erol Köse, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, sanatçılar Amir Ateş, Şükriye Tutkun ile akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve sanatseverler katıldı.

 

Editörleri arasında üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Levent Atalı ile Prof. Dr. İbrahim Şirin'in yer aldığı, ayrıca yürütme kurulu, bilim ve danışma kurulunda ve ansiklopedinin pek çok bölümünde üniversitemizden çok sayıda akademisyenin katkı sağladığı Kocaeli Ansiklopedisi, Kocaeli’nin kültürel değerlerini yansıtan eşsiz bir eser olarak literatürde yerini aldı.

 

Törenin açılış konuşmalarını, ansiklopedi editörlerinden Prof. Dr. Haluk Selvi ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın yaptı. Büyükakın “Kentin önemli sembollerini, hatıralarını, hafızasını ve bize dair her şeyi içine almaya çalışan bir ilk adımdır. Eksikleri ve kusurları olabilir. Ama iyi niyetle yapılan bir çalışma. Kültür ve sanat gelişmişliği için bu tür çalışmalara ihtiyaç var” dedi.

 

Uzun zamandır akademik bir titizlikle hazırlanan Kocaeli Ansiklopedisi, Kocaeli tarihi, edebiyatı, sanatı, mimarisi, sporu ve müziği başta olmak üzere bütün kültürel değerlerin yer aldığı bir çalışma özelliği taşıyor. 1701 madde, 3 cilt ve 3474 sayfadan oluşan "Kocaeli Ansiklopedisi" 230 akademisyen ve yerel tarihçi tarafından hazırlandı.

 

Üniversitemiz öğretim üyelerinin büyük bir destek verdiği ansiklopedi ile ilgili olarak Rektörümüz Prof. Dr. Cantürk ise “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlanan Kocaeli Ansiklopedisi’nin üniversitemiz öğretim üyelerinin büyük katkılarıyla ortaya çıkmasından dolayı çok mutlu ve gururluyum. Cumhuriyetimizin 100. yılında böylesine kıymetli bir eseri ortaya çıkaran başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

 

Program kapsamında, özel sahne etkinlikleri de yer aldı. Kültür, sanat ve turizm hizmetlerinin modern bir yorumla gözler önüne serildiği sahne sunumunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı yönetti. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilme özelliği taşıyan sunumda, film, dijital ve canlı performanslar bir arada yer aldı.

 

Sunumun sonunda müzik yönetmenliğini Konservatuvar Şube Müdürlüğü Çello Eğitmeni ve Oda Orkestrası Şefi Engin Şen'in bestelediği "Mutlu Şehir Kocaeli" marşı hep birlikte seslendirildi. ’’Show me Kocaeli’’ tanıtım filmiyle birçok ödül alan Halil Bekar ise Kocaeli’nin birçok noktasında kültür, sanat ve turizm sezon açılışı içinde çekimler gerçekleştirdi. Bu çekimler sahne performansı içerisinde katılımcılara sunuldu. Sahne sunumunda ayrıca başarılı moda tasarımcısı Dinçer Sigalı'nın tasarımlarını yaptığı  "Dört Mevsim Kocaeli" temalı bir de defile düzenlendi. KO-MEK usta öğreticilerinin diktiği kıyafetlerden oluşan defile, sahne sunumuna ayrı bir anlam ve renk kattı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi