Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

27-09-2023

En iyi okul eve en yakın okul

Okul hayatının başlaması ile birlikte çocuklara yeni sorumluluklar yükleniyor. Bu sorumluluklara uyum sağlamak konusunda kimi çocuklar başarılı olurken kimi çocuklar uyum sürecinde zorluklar yaşıyor. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi. Esra Ünlüer okul öncesi ve okula uyum sürecine dair merak edilen soruları Radyo Ki’ de cevapladı.

 

Öğrenciler için 11 Eylül’de ders zili çaldı. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan takvime göre 4 – 8 Eylül tarihleri arası okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. Sınıflar için okula uyum eğitimi haftasıydı. Okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. Sınıfa yeni başlayanlar için okula uyum sorunları hakkında konuşmak üzere Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Ünlüer, Radyo K.İ’de her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk oldu.

 

Dr. Öğr. Üyesi. Esra Ünlüer okula uyum sürecinde ebeveynlerin üstlenmesi gereken görevlere dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer’e göre çocukların okula uyumunu kolaylaştıracak en önemli etken velilerin çocuklarına vermiş oldukları okul öncesi eğitim ve destek.

 

Sosyal uyum kavramını tanımlayarak sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, özellikle pandemi döneminde çocukların dışarıdaki hayattan izole yaşamalarının anne ve babaya daha çok bağlanmalarına neden olduğuna dikkat çekti. Çocuklar için okula uyum sürecinde anne-babadan ayrılma konusunda yaşadıkları güçlüğün en sık yaşanan uyum sorunu olduğunu ve eğitimcilere göre bu durum normal bir süreç olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, velilerin bu süreçte daha anlayışlı olmaları gerektiğini vurguladı.

 

“Aslında çocuklar evde prens ve prensesler. Birden okula başladıkları zaman görüyorlar ki aslında bir sürü prenses ve bir sürü prens var. Mesela okulda bir su alacağı zaman beklemesi gerekiyor çünkü bir sürü prens var bir sürü prenses var bu da çocukların hayatında yeni sorumlulukları beraberinde getiriyor. Çocuklar doğdukları andan itibaren kurallara ihtiyaç duyarlar, kurallar ne kadar netse çocuk kendini o kadar rahat hisseder.”

 

Güvenli Bağlanma Önemli

Çocuklarının yerine getirmeleri gereken sorumlulukları net bir şekilde ifade eden ailelerin çocuklarının okula daha iyi uyum sağlayacağını söyleyen; Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, güvenli bağlanma konusuna dikkat çekti.

 

“Güvenli bağlanan bir çocuk annesi ya da babası yanından ayrıldığı zaman ağlar ama bunu zorlamaz ve uzatmaz çünkü annesinin geri geleceğini bilir. Burada ailenin tutumları da çok önemli ben şimdi hemen gidip geleceğim diye çocukları kandırmamaları gerekiyor. Bunu yapan ebeveynlerin çocukları okula uyum konusunda sıkıntı yaşayabilir.”

 

Çocukların kafasında olumlu bir okul imgesi oluşturulması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer çocukların okula başlama yaşında ailenin çok belirleyici olduğunu ancak eğitim göreceği kurumlardaki öğretmenlerle görüşülmesi gerektiğini, çocukların önceden kazanılmış sosyal uyum ve öz bakım becerilerinin bu noktada önemli belirleyiciler olduğunu vurguladı.

 

Uyum Süreci İçin Neler Yapılmalı

Okula başlama hazırlığında en büyük görevin velilere düştüğünü söyleyen; Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, okul öncesi yapılması gereken hazırlıkları anlattı.

 

“Öncelikle çocuğun zihninde olumlu bir okul görüntüsü oluşturmamız gerekiyor. Okulun güzel bir yer olduğunu orda yeni arkadaşlıklar edineceği bolca oyun oynayabileceği bir yer olarak tasvir edilmesi gerekiyor. Çocuğun gideceği okula açılmamışken bir ziyarette bulunmak önemli, okulu görürse orası ile ilgili hayallerini daha planlı daha gerçekçi hale getirecektir. Bir yöntemde şu; çocuğu kademeli olarak bir eğitim sistemine davet etmek. Önce öğretmeniyle bireysel olarak görüştürme yapıp küçük bir oyun oynayabilir, sonra sınıf arkadaşlarından oluşan küçük bir grupla bir araya gelebilir, daha sonrasında çocuğun uyum sürecini hızlandırabiliriz.”

 

Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, çocuğun okula başladığında yanında tanıdığı bir akranı varken uyum sürecinin kolaylaştığını, okula giderken kendi yakın çevresini de tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti ve en iyi okulun eve en yakın okul olduğunu söyledi.

 

Ebeveynlerin çocuklarının okula uyum sürecinde sabır göstermesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, çocukların uyum sürecini aksatan bir diğer önemli etkenlerin telefon, tablet, bilgisayar gibi çocukları renkli dünyalarına hapseden cihazlar olduğunu ve bu cihazlardan çocukların uzak tutulmaları gerektiğini söyledi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, çocukların anne babalarının yokluklarını hissetmemelerinin yolunun sağlıklı öğretmen ebeveyn ilişkisinden geçtiğini söylerken “Çocuklar okula, anne baba işe gider’’ gibi kısa ve net cümlelerle ebeveynlerin kararlılıklarını ortaya koyup çocuklara sorumluluk bilincini aşılamaları gerektiğini belirtti.

 

Radyo K.İ.’de Güne Bakış programında çocukların okula uyum süreçleri hakkında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Ünlüer, akran zorbalığına da değindi.

 

“Burada en önemli şey okulun aile ile iş birliği yapması. Ailenin çocuğunun yaşadığı problemler konusunda okulla karşılıklı bilgilendirme yapması gerekiyor. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi zorbalığa uğrayan çocuğun ailesinin zorbalık yapan çocuk ile direk iletişime geçmesi. Muhtemelen zorbalık yapan çocuk evde zorbalık yapılan çocuk oluyor ve anne baba çocuğunun davranışının yanlış olduğunu bile düşünmüyor çünkü onlarda öyle davranıyor.”

 

Dr. Öğr. Üyesi Ünlüer, Son olarak okula uyum sürecinde kesin bir zaman aralığı olmadığını, okulun sürekli dönüşüme açık bir yer olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Muhabir: Engin Gürbüz

Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi