Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

26-09-2023

Hastalarımıza farkındalık kazandırmak istiyoruz

Üroloji Haftası hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Doktor Naci Burak Çınar, hastalara farkındalık kazandırmak istediklerini vurgulayarak, hastaların problem yaşadıklarında mutlaka Üroloji Polikliniğine gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Dünya’da her yıl 25-29 Eylül tarihleri arası ‘’Üroloji Haftası’’ olarak kutlanıyor. Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Doktor Naci Burak Çınar, Üroloji Haftası ve Üroloji Bölümü’ne dair sorularımızı cevapladı.

 

İlk olarak ürolojinin ilgi alanlarından bahseden Dr. Burak Çınar; böbrek, idrar yolları, üreter, üretra ve mesane organlarıyla ilgilenen bir bilim dalı olduğunu dile getirdi. Dr. Burak Çınar, bu organların enfeksiyonları, kanserleri ve taş hastalıklarının da üroloji biliminin uğraş alanlarına girdiğini ifadelerine ekledi.

 

Üroloji Kanserle Daha Çok İlgileniyor

Ürolojinin sadece cinsel hastalıklarla ilişkili olmadığını aktaran Dr. Burak Çınar, toplumun içindeki çelişkinin bu tür düşüncelerden kaynaklı olduğunu ifade ederken ürolojinin kanser ve taş hastalıklarıyla daha çok ilgilendiğini vurguladı. Dr. Burak Çınar, hasta şikâyetlerinin cinsel sağlık açısından daha kısıtlı olduğunun altını çizip daha çok kanser ve türevi hastalıklarla karşılaştıklarını dile getirdi.

 

Ürolojinin alanlarından da bahseden Dr. Burak Çınar, Türkiye’de yan dal sistemi olarak sadece Çocuk Ürolojisi’nin olduğunu ve ortak bir yan dal olduğunu belirtti. Dr. Burak Çınar Onkoloji, Endoüroloji, Taş Hastalıkları, Androloji, Kadın Ürolojisi ve Fonksiyonel Ürolojinin yan dal olarak bulunduğunu ifadelerine ekledi.

 

Türkiye ‘de, Üroloji Anabilim Dalımız İlk 10’a Girebilir

Kocaeli Üniversitesi Anabilim Dalı’nın çalışmalarından bahseden Dr. Burak Çınar, ülkemizde anabilim dalı olarak ilk 10’a girebileceklerini ifade ederken var olan hocaların alanlarında uzman ve ses getiren kişiler olduğunun altını çizdi. Çeşitli eğitimler düzenlediklerini ifade eden Dr. Burak Çınar, Türkiye’deki üroloji dernekleri aracılığıyla bu eğitimleri düzenleyip Türkiye’deki üroloji hekimlerine yol gösterdiklerini ve bilgi alışverişinde bulunabildiklerini aktardı.

 

Genellikle Kanser Ve Taş Ameliyatı Yapıyoruz

Yapılan ameliyatlara da değinen Dr. Burak Çınar, sıklıkla kanser ve taş ameliyatları yaptıklarını ifade ediyor. Kanser ameliyatlarında teknolojinin gelişmesiyle beraber endoskopik cerrahinin çok arttığını ifade eden Dr. Burak Çınar, hastayı yararak veya açarak yapılan işlemlerden daha çok endoskopik müdahaleler yapıldığını açıkladı.

 

Hastaların rahat bir biçimde Polikliniğe gelememe sıkıntısına değinen Dr. Burak Çınar, hastaların geldikten sonra çok rahatladıklarını ve ondan sonra hiçbir problem kalmadığını ifade etti. Asıl meselenin polikliniğe gelene kadar olan süreçte olduğunu aktaran Dr. Burak Çınar, daha çok erkek hastaların geldiğini ve bu hastalar ile karşı karşıya oturduktan sonra bütün şikâyetlerini rahatlıkla dile getirdiklerini aktardı.

 

Ürolojik kanser belirtilerinden bahseden Dr. Burak Çınar, böbrek kanserine değinerek, bu kanser türüyle daha çok tesadüfen karşılaştıklarını hatta akciğer tomografisiyle bile teşhis koyabildiklerini aktardı. Böbrek kanserinin yan ağrılara, idrarda kanamaya yol açtığını ifade eden Dr. Burak Çınar, bu tarz şikâyetlerin teşhis noktasında çok önemli olduğunu ve hemen ileri tetkikleri yaptıklarını aktardı. Mesane kanserinde hastalarda pıhtı ile beraber gerçekleşen kanamalar olabiliyor diyen Dr. Burak Çınar, erkeklerde en sık görülen prostat kanserinde 50 yaşın üstündeki bireylerden iki yılda bir olarak test istediklerini belirtti.

 

Ürolojik kanserlerden korunmak için yapılması gerekenlerden bahseden Dr. Burak Çınar, etiyolojik faktör olarak en başta sigaranın çok zararlı olduğunu ve hastalığın ortaya çıkmasını arttırdığını ifade etti. Yağlı diyetler ve sedanter yaşam tarzı diğer kanser türlerinde olduğu gibi üroloji kanserlerinde de belirleyici faktör olabiliyor.

 

Hastalarımıza Farkındalık Kazandırmak İstiyoruz

Son olarak Üroloji Haftasının öneminden bahseden Dr. Burak Çınar, bu hafta da hastalara farkındalık kazandırmak istediklerini vurguladı. Penis kanserinin sık görülmese bile insanların aklında bulunması gerektiğini ve bir lezyon fark edildiğinde uzmanlarca kontrolünün sağlanması gerektiğini söyleyen Dr. Burak Çınar ayrıca erkek hastaların prostat değerlerini düzenli olarak ölçtürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Hastaların, idrar yollarında bir kanama yaşandığı zaman üroloji polikliniğine mutlaka gelmesi lazım diyen Dr. Burak Çınar, özellikle kanserleri erken evrede yakalamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: İlayda Mur

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi