Hızlı Erişim
Haberler
Geçtiğimiz hafta Covid-19 virüsünün bir varyantı olan “Eris” ülkemizde de görüldü. Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler, Türkiye’de görülen varyantın etkilerinden korunmak için maske, mesafe ve hijyen kullarının bir kez daha önemine dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından 15 Eylül 2023 tarihinde yapılan açıklama ile Eris varyantı Türkiye'de de görüldü. 19 Temmuz 2023 tarihinde izlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alan yeni varyant, ilk olarak Şubat 2023'te tespit edilmişti. Yunan çekişme ve anlaşmazlık tanrıçasının adının verildiği Eris varyantının belirtileri arasında boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk ve tat-koku kaybı yer alıyor. Yeni varyant hakkında bilinenleri konuşmak üzere Radyo K.İ’de Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler konuk oldu.
10 Eylül’den Sonra Vakalarda Artış Oldu
İlk olarak sonbahar aylarının gelmesiyle enfeksiyon hastalıklarında artış olup olmadığını açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler, Sağlık Bakanlığı’nın çok işlevli bir veri sistemine sahip olduğunu ve bu verilerden yola çıkarak yaz aylarında grip ve Covid-19 virüsüne az rastlanıldığını dile getirdi. Eylül ayının başına kadar herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Dr.Öğr. Üyesi Özlem Güler, bu dönemde mevsimsel grip artışı olmasını beklediklerini ancak 10 Eylül’den sonra Covid vakalarında artış gördüklerini ifade etti.
Genel olarak hastalık takip sisteminin çok iyi olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler, hem Avrupa Birliği özelinde hem de Avrupa ekonomik alanında olan ülkelerin düzenli veri yolladığı bir platform olduğunu ve haftalık vaka sayısını, yoğun bakım yatışlarını izlediklerini, platform üzerinden takibin avantajlı olduğunu söyledi. Covid’in aslında Avrupa’da etkili olmasının beklenmediğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler, vakalarda olan azalmadan dolayı bu görüşün oluştuğunu hatta bazı ülkelerin artık Dünya Sağlık Örgütü’ne veri göndermediğini ifade etti.
İstanbul Yoğun Bölge Olabilir
Yeni varyantın hangi ülkelerde görüldüğüne değinen Dr. Öğr. Üyesi Güler, Almanya’dan veri akışının olmadığını, veri yollayan ülkeler arasında 7 ülkede artış olduğunu ve bu ülkeler arasında Romanya, Bulgaristan, Finlandiya ve İsveç’te artış olduğunu dile getirdi. Vakaların hangi boyutta olduğunu takip edebilmenin güzel olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Güler, yoğun bakım ve hastane yatışlarında bir artış olmadığını söyledi.
Yeni varyantın Türkiye’de durumu hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Güler, Covid-19 için en son 2023 Şubat ayında veri yollamayı bıraktıklarını ifade etti. Yeni varyant artışının 51 ülkede olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Güler, ülkemizde de artış olabileceğini ve İstanbul yoğunluklu olabileceğini söyledi.
Bu varyantın bağışıklık sisteminden kaçabildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Güler, ancak varyantın alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmadığının altını çizdi. Hastalar daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi semptomlarla başvuruyor diyen Dr. Öğr. Üyesi Güler, uzun bir süredir Covid varyantlarının sıkıntıya sokan ve ölümlere sebebiyet veren zatürre tablosuna neden olmadığını dolayısıyla yeni varyanttan kaynaklı yeni bir salgında ciddi bir artış olmayacağını sözlerine ekledi.
Maske-Mesafe-Hijyen
Önlem ve korunma konusuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Güler, maske-mesafe-hijyen üçlüsünün önemine vurgu yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Güler, kişi eğer hastaysa kendini kötü hissediyorsa kalabalığa karışmamalı eğer izole olamıyorsa yüze oturan bir maske takması konusunda uyardı. Burun dolgunluğu olan, öksüren ve hapşıran kişilerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Güler, sosyal mesafeyi hatırlattı.
Dr. Öğr. Üyesi Güler, okulların açılmasıyla velilerde oluşan hastalık endişesine de değindi. Hastalık semptomları gösteren çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özlem Güler, çocukların sık sık ateşinin ölçülebileceğine ve teneffüslerde mutlaka sınıfın havalandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Covid Hayatımıza Girdi Çıkmayacak
Yeni aşı çalışmaları hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Güler, covidin hayatımıza girdiğini ve çıkmayacağını hatta hayatımızın bir parçası olduğunu dile getirdi. Aşı içeriğinin değiştirildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Güler, hatırlatma aşısının Avrupa’da önümüzdeki hafta başlayacağını aktardı. Henüz yeni aşılar ile ilgili ülkemizde herhangi bir açıklamanın olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Güler, Eris varyantına karşı geniş karantina tedbirleri beklemediğini çünkü artık Covid’e karşı etkili aşı ve tedavi yöntemlerinin oturduğunu söyledi.
Muhabir: Mehmet Karakuş
Kameraman: Mustafa Emre Dayı
Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi