Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

03-08-2023

Sevmeden bu mesleği yapmak mümkün değil

Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ufuk Kasım, Radyo K.İ.’de Ziraat Fakültesini anlattı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?

Fakültemiz yeni bir fakülte, 2 yıldır aktif olarak öğrenci almakta. Aslında 3 tane bölümümüz var Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Koruma Bölümü ve Tarım Ekonomisi Bölümü ancak bunlardan şuan 2 tanesi aktif durumda Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümü, Tarım ekonomisiyle ilgili eksiklerimizi tamamlayıp en kısa sürede de bu bölüme de öğrenci almak için çalışmalarımız devam etmekte. Şuan yaklaşık 110 öğrencimiz mevcut bu sene de öğrenci aldıktan sonra yaklaşık 180 civarına çıkacak, gelecek yıl da kapasitemizi tamamlayıp 250 civarına ulaşmayı planlıyoruz. Bölümlerin faaliyet alanlarından bahsedecek olursak; Bahçe Bitkileri Bölümü meyve, sebze, bağcılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği, bunların ıslah çalışmaları, tohumculuk, çoğaltma teknikleri, hasat sonrası dediğimiz depolama teknolojileri gibi faaliyetlerde çalışmalar sürdürmekte. Bölümümüz 30 kontenjanla başladı ama bu seneden itibaren 40 öğrenci alacak. Bitki Koruma Bölümü ise bitkisel ürünlerin hastalık ya da zararlılarıyla ilgili kısımlarda çalışmakta, bunlarla ilgili mücadele çalışmaları bitkilerin sağlıklarının korunması insanlara zarar almamış ürünler sunabilmesi için faaliyetler göstermektedir. Tarım Ekonomisi Bölümünde üretilen ürünlerin pazarlanması, üretici birliklerinin kurulması, tarımsal organizasyonların nasıl çalıştığı ve bunların yönetimlerinin nasıl yapıldığı gibi konuların temel alındığı bir bölüm. İkinci öğretimimiz yok çünkü ikinci öğretim tarımda çok denenmiş ama uygulamalı bir alan olduğumuz için bu uygulamaların gece dönemlerinde yapılmaları çok mümkün olmadı.

 

Hocam Ziraat Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Ziraat Fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Kampüsümüz Arslanbey yerleşkesinde İzmit merkeze yaklaşık 10-12 km mesafede, ulaşım imkânlarımız oldukça iyi. Oldukça geniş bir binaya sahibiz, 10 tane dersliğimiz var bunlardan iki tanesi büyük boyutlu 120-130 kişilik küçük olanların da 70 civarında öğrenci kapasitesi var.

 

Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uygulama alanlarında; bitkisel üretim alanlarımız, açık alanlarımız var, cam sera ve plastik sera olmak üzere 7 civarında seramız var, bahçelerimiz var. Bu alanlarda uygulama amaçlı öğrencilerimizi çalıştırabiliyoruz. Bitki Koruma Bölümünde 2, Bahçe Bitkileri Bölümünde ise 3 tane aktif laboratuvarımız var. Bu laboratuvarlarda hem biyoteknolojik çalışmalar,  entomoloji dediğimiz böceklerle ilgili çalışmalar, hasat sonrası fizyoloji dediğimiz yani bitkilerin üretilip toplandıktan sonra piyasaya sunulma aşamasındaki depolama, soğuk muhafaza, ambalajlama, bazı koruma ya da ömrünü uzatmak için yaptığımız uygulama laboratuvarlarımız var. Yine son yıllarda çok yaygın olarak kullanılan kapalı tamamen yapay aydınlatmayla üretim yapmak amacıyla planlanmış bitki büyütme odalarımız var. Laboratuvar amaçlı olarak bazı odalarımızı sınıflarımızı organize ettik onları da geliştirerek zaman içerisinde akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin hizmetine sunmaya çalışacağız.

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültenizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geçen yıl itibariyle faaliyetlerimizi başlattık, yurt dışı üniversitelerle anlaşmalar kuruyoruz kurmaya da devam ediyoruz şuan aktif olarak dört ya da 5 üniversiteyle anlaşma imzalamış durumdayız. İlerleyen dönemlerde de bu imkânları kolaylaştırarak öğrencilerimize bu imkânları sunmaya çalışacağız.

 

Ziraat Fakültesi yan dal/çift anadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Evet, sağlıyoruz şuanda iki aktif bölümümüz birbirleriyle çift anadal programı olarak faaliyet gösteriyor geçen yıl itibariyle bu çalışmaları tamamladık ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Zaman içerisinde üniversitemiz içerisinde de benzer bölümlerle çift anadal çalışmalarını yapmayı planlıyoruz.

 

Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

Öğrencilere devlet tarafından sağlanan standart burslar var onun dışında ziraat fakültelerine YÖK’ün sunduğu ekstra bir burs hizmeti var. Özellikle ilk üç tercih ya da ilk beş tercihinde ziraat fakültelerini tercih eden öğrencilere eğitim süreleri boyunca başarılı bir eğitim sürdürmeleri durumunda burs veriliyor. Bunu zaman zaman uyguluyor YÖK zaman zaman devre dışı bırakıyor. Ziraat fakülteleri gibi bazı fakülteler bunlardan faydalanıyorlar. Bunun dışında bizim bulunduğumuz coğrafya bir sanayi kenti bu sanayi kentinin içerisinde tarımsal sanayi de var özellikle gübre fabrikaları var tarımsal ilaç üreten üç büyük fabrika burada bu fabrikalarında burs imkânlarını biz öğrencilerimize ileterek faydalanmaları için çalışmalar sürdürüyoruz.

 

Peki, Ziraat Fakültesinden mezun olan bir öğrenci yurt dışında da diplomasını kullanabilir mi? Denklik süreçleri hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Ziraat Fakültesi bizim üniversitemizin tüm imkânlarından faydalanıyor. Üniversitemizin Avrupa Üniversiteler Birliği üyeliği var dolasıyla bizim üniversitemizden mezun olan tüm öğrencelerimiz gibi Ziraat Fakültesinden mezun öğrenciler de Avrupa Üniversiteler Birliğine bağlı ülkelerde üniversite diploma denkliğine sahip, dolasıyla diplomalarını sorunsuz bir şekilde kullanarak yurt dışında da iş hayatına atılabiliyorlar.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Tarım geniş bir sektör, ülkemiz de bir tarım ülkesi. Bizim ülkemizde farklı bölgelerde farklı üretim şekilleri mevcut. Hangi sektörler temel alınacak diye düşünecek olursak; Tarım Bakanlığı çok büyük bir organizasyon Türkiye’de her il ve ilçede faaliyet gösterir, bununla ilgili olarak bazı öğrencilerimiz araştırma enstitüleri olsun ya da akademik çalışmalarda faaliyet göstermek amacıyla buralarda çalışabilir. Ciddi bir özel sektör yükümlülüğü var ziraatta tarımsal alanda çok sayıda firma ya da kuruluş mevcut. Bizim sektörümüzün en büyük avantajlarından birisi çok büyük yatırımlara ihtiyaç duymadan öğrencilerimizin kendiişlerini kurma şansları da var, özellikle kırsal kesimden gelen kendi arazileri olan öğrencilerimiz çok rahatlıkla bir iş imkânı oluşturmak ve bu iş imkânında çalışarak kendini geliştirmek ve de iş hayatına atılmak konusunda çok daha başarılı olabiliyor.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesini seçmeli?

Yeni bir fakülte olmamızın dezavantajları olabilir ama öğrenciler içinde şöyle bir avantajı var yeni bir fakülteyiz, daha heyecanlıyız, motivasyonumuz yüksek, hocalarımızın iletişimleri çok daha pozitif, öğrencilerle birebir iletişim kurabiliyoruz, uygulama alanlarımız laboratuvar imkânlarımız sosyal imkânlarımız olabildiğince yüksek arkamızda Kocaeli Üniversitesi gibi çok büyük bir güce sahibiz. Üniversitenin bütün imkânlarını kullanıyoruz kampüsümüzde kütüphanemiz var sosyal alanlarımız var kalma barınma imkânlarımız çok iyi hemen kampüsün içerisinde öğrenci yurdumuz var dolayısıyla birçok olanağı bir arada sunabilen,

öğrenciyle daha çok iletişim kurabilen bir fakülteyiz ve biz öğrenciyi sadece eğitim hayatında değil ömür boyu destekleyecek bir felsefeyle yola çıktık

 

Peki, Ziraat Fakültesinde eğitim almak isteyen bir öğrencinin sizce nasıl becerileri, özellikleri ya da yetenekleri olmalı?

Her mesleğin zorlukları var ziraat zor ve meşakkatli bir iş, özellikle bunun üretim ayağı çok fazla emek istiyor. Bunu yapabilmek için öncelikle sevmek lazım toprağı sevmek lazım, insanı sevmek lazım, bitkiyi, çevreyi sevmek lazım. Birçok özveriyi de zaman içerisinde vermesi gerektiğini de bilerek buraya gelmesi gerekiyor öğrencinin.

 

Son olarak Ziraat Fakültesi’nin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Burada dikkat edilecek en önemli husus hayatları boyunca bu mesleği yapacaklarını düşünerek meslek seçmeleri gerekiyor. Meslek seçsinler ondan sonra hangi okulda bu mesleğin eğitimini alacaklar ona karar versinler yani sevmeden bu mesleği yapmak mümkün değil. Ziraat mesleğini sevecekse yapacaksa buna gönül verecekse gelsinler buyursunlar bizde buradaki bu eğitimde onlara katkıda bulunmaya çalışalım.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: İlayda Mur

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi