Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Sertbaş, Radyo K.İ.’de Spor Bilimleri Fakültesini anlattı.
Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşad Sertbaş, Spor Bilimleri Fakültesi hakkında sorularımızı cevapladı.
Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?
Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 1995 yılında Fen Edebiyat Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü olarak kuruluyor. 1997 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu olarak kimlikleniyor. 2017 yılında ise 4 bölümle; Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü, Spor Yöneticiliği Bölümü, Rekreasyon Eğitimi Bölümü, Antrenörlük Eğitimi Bölümünün de içinde barındırdığı Spor Bilimleri Fakültesi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Tabi bu saymış olduğum 4 bölüm 2000 yılında tüm Türkiye’de aktif olarak bölümlerin açılmasıyla birlikte yaklaşık 20 yıllık maziye sahip olan Yüksekokul döneminden başlamak üzere Beden ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Spor Yöneticiliği Bölümü, Rekreasyon Eğitimi Bölümü ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü olarak faaliyetlerine devam ediyor. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümümüzün ikinci öğretim programı yok. Sadece birinci öğretim programımız var ama diğer 3 bölümümüzün ikinci öğretim programları da mevcuttur. Şu an itibariyle bu yılın sonunda 1474 rakamıyla hem yüksekokuldan kalan öğrencilerimiz hem de spor bilimleri fakültemizin öğrencileri olmak üzere eğitim öğretim faaliyetlerimize öğrencilerimizle devam ediyoruz.
Hocam Spor Bilimleri Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Spor Bilimleri Fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?
Umuttepe Kampüsümüz içerisinde çok güzel bir konuma sahip. Türkiye genelinde de ilk 10'a girebilecek fiziki niteliğe sahip olan bir fakülte. Umuttepe Kampüsümüzü bilen arkadaşlarımız ya da ziyarete gelecek olan yeni aday öğrencilerimizin de çok kolay bir şekilde ulaşabileceği bir spor kampüsü formatında. Tıp Fakültemizin biraz alt kısmında kampüsümüzün güney batı bölümünde olan yerleşkemizde çok amaçlı büyük bir spor salonumuz var yaklaşık 3.000 kişilik bir seyirci kapasitesiyle. Uluslararası müsabakaların da uygulanabileceği ki şampiyonalara ev sahipliği yapıyoruz, büyük bir spor salonumuz var. Altında Gazanfer Bilge Spor Salonu var, tabi ki burası hem fakültemizin eğitim öğretim faaliyetleri için kullanılıyor hem de üniversitemizin, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızın tüm üniversite öğrencilerimizin katılabileceği sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin de organize edildiği ve uygulandığı bir mekân. O anlamda çok amaçlı bir spor salonu. Dans salonlarımız, fitness merkezlerimiz, vücut geliştirme salonlarımız, alt bölümlerde basketbol, voleybol ve diğer branşlarda faaliyetlerin olduğu küçük salonlarımız var. Buna bağlı olarak yine salonumuzun yan kısmında eğitim öğretim faaliyetlerimizin olduğu yaklaşık 16 tane büyük derslik, 4 amfi, kütüphane araştırma merkezimiz var. Öğrencilerimizin ve var olan öğrencilerimizin sektörel anlamda kariyer planlama süreçlerine ciddi anlamda katkı sağlayacak çok ciddi bir spor bilimleri araştırma uygulama merkezimiz var. Burada spor kulüplerimizin, milli sporcularımızın performans testlerinin yapıldığı, rehabilitasyon süreçlerinde katkıda bulunduğu ciddi araştırmaların yapıldığı bir araştırma merkezimiz var. Yine Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığının koordinesinde yürütülen kapalı bir yüzme havuzumuz var. Kampüsümüzde açık bir futbol sahamız var. Şu anda tribünleri yenileniyor, çok daha güzel olarak ulusal müsabakalara ev sahipliği yapabilecek nitelikte. Açık ve kapalı tenis kortlarımız ve açık alanlarımız var. Rekreasyon alanlarımız var. Bu anlamda bakıldığında hem eğitim öğretim faaliyetleri açısından hem de kampüsümüzde ki binlerce öğrencimiz ve hatta öğrenci topluluklarımızın da faaliyetlerini çok aktif bir şekilde rektörlük himayesinde ve desteğiyle yürüttüğü spor ve rekreasyon alanlarına sahibiz. Bizim avantajımız şu fakülte olarak, biz hem eğitim öğretim faaliyetlerimizi uygulama anlamında faydalanıyoruz tesislerimizden hem de diğer öğrencilerimizin boş zamanlarını değerlendireceği, rekreasyonel faaliyetlere katılacakları etkinliklerde de hem öğretim elemanlarımız hem de öğrencilerimizin aktif olarak kullandığı ve değerlendirdiği alanlara sahip olmak ve bu alanların sürdürülebilirliği noktasında da işletme yönetimi noktasında da üniversitemizin ciddi oranda katkısını ve desteğini aldığımız bir hizmet yönetim sürecine dahiliz.
Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültemizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şimdi çok önceki yıllardan itibaren kurulmuş çok köklü ilişkilerimiz var. Bu tabii 2 boyutlu yürüyor biliyorsunuz. Erasmus birimimiz tarafından takip edilen koordine edilen hem öğretim elemanı hem öğrenci değişim programları ile birlikte Polonya, Portekiz, Romanya, Macaristan ülkeleriyle kurulmuş ve ilgili bu 4 ülkede birçok üniversite var. Sadece Romanya’da 3 tane üniversitemiz var Erasmus anlaşmalarımızın yürütüldüğü. Ülkelerle işbirliğimiz devam ediyor ama bunun dışında öğretim üyelerimizin çok ciddi şekilde bireysel olarak da kurmuş olduğu ilişki ağları var. Bu ilişki ağlar ulusal ve uluslararası konferanslar. Sempozyumlarla kurulan bu ilişkiler lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın kısa dönemle proje bazlı ilişkilerini de sağlıyor.
Spor Bilimleri Fakültesi yan dal/çift anadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Evet, sağlıyor ilgili yönetmelik kapsamında. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü hariç tabi ki. Onun dışında Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde olan öğrencilerimiz diğer bölümlerde yapabiliyor. Diğer bölümler kendi içlerinde yapabiliyorlar. Bununla ilgili çift anadal ve yandal yönetmeliğine bağlı olarak ilgili komisyonlar ilgili kurul kararları ve sonuçlar sonrasında öğrencilerimiz bu hizmetten faydalanabiliyorlar.
Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?
Gençlik ve spor bakanlığımızın tüm Türkiye’de sadece bizimle değil, tüm Türkiye’deki spor bilimleri fakülteleri ile ilgili çok ciddi çalışmaları var. Kamu sektörü açısından kamu yönetimi açısından bildiğiniz gibi bakanlıklar düzeyinde spor eğitimi hem ulusal spor federasyonları hem de eğitim boyutuyla, yani Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK işbirliği ile Gençlik Spor Bakanlığı himayesi ve desteğiyle devam ediyor. Bu çerçevede bakıldığında öğrenci yurtları konaklamalar gibi. Bizim doğrudan fakültemizin öğrencilere sunmuş olduğu herhangi bir burs sistemimiz yok. Ama Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığımız var bildiğiniz gibi üniversitede. Burada ihtiyacı olan öğrencilerimize kısmi zamanlı çalışma fırsatları oluyor. Arkadaşlarımız, öğrenci arkadaşlarımız gönüllü olarak da sisteme dahil olma çabasındalar. Bu anlamda hem yiyecek içecek desteği SKS tarafından hem kısmi zamanlı çalışma desteği bazen ofis idari hizmetlerde, bazen bölüm sekreterlikleri, kütüphanelerde, özellikle kütüphaneler çok yoğun çalışan arkadaşlarımız var ya da araştırma merkezlerimizde spor salonlarımızda çalışan öğrenci arkadaşlarımız var. Bu anlamda Gençlik Spor Bakanlığının ve kredi yurtlar kurumunun sisteminin dışında bizim fakülte olarak vermiş olduğumuz bir burs sistemi yok.
Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?
Şimdi şöyle 4 bölüm saydık isterseniz ben şöyle hemen hızlıca ana başlıklarını vererek kariyer planlama süreçleriyle ilgili de bir ipucu vermiş olayım. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümümüz sizlerin de bu sistemden geçtiği gibi hem Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı özel ya da devlet okullarımızda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni lisansıyla mezun oluyor. Böylece öğrenci arkadaşlarımızın mezuniyetten sonrasında doğrudan sektörel karşılığı olan bir bölüm aslında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği. Bitirirsiniz, KPSS’ den ilgili puanınızı alırsınız, sıralamaya girip atanırsınız. Tüm öğretmen grupları için geçerli. Özel sektörde, kamu sektöründe çalışabilirsiniz. Yani mesleki çeşitlilik çok ya da kariyer plan sahaları çok geniş. Spor Yöneticiliği bölümümüzde öğrencilerimiz, adından anlaşılacağı gibi sporla ilgili ve fiziksel aktiviteyle ilgili faaliyetleri yürüten, ticari ya da kamu ya da özel sektör olarak ya da gönüllü sektör olarak çalışan kurumlarda yönetim faaliyetlerinde aktif olarak çalışıyorlar. Rekreasyon eğitimi çok zengin bir alan. Rekreasyon eğitimi işin içerisinde hem spor var. Hem sağlık terapi rekreasyonu var engellilerle ilgili olan hizmet var, yerel yönetimler var turizm, rekreasyon boyutu var. Bu anlamda sadece tek bir bölümün altında inanılmaz bir iş alanı ve kariyer fırsatları var. Bu noktada antrenörlük eğitimi de ilgili branşlarda örneğin; bir öğrenci okulumuzu kazanıyor antrenörlük eğitimi bölümüne giriyor ve tenis antrenörlüğü branşını seçiyor. 8 yarıyıl boyunca sadece tenisle ilgili hem teorik hem uygulamalı dersler alıyor. Burada egzersiz fizyolojisinden, antrenman hareket bilimlerinden, spor psikolojisine kadar, motorsal testlere kadar performans testlerine kadar beslenme, spor sakatlıkları gibi çok inanılmaz çeşitli teorik derslerimiz var ve uygulama becerisi olan derslerimiz var.
Son olarak hem bir akademisyen hem de Spor Bilimleri Fakültesi’nin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Kocaeli Üniversitesi neredeyse 30 yılını tamamlayacak. 2023 yılına gelmişiz ve Spor Bilimleri alanında dominant bir etkiye sahip Marmara Bölgesinde. Bugün İstanbul’da ya da Marmara Bölgesinde bir çok özel spor merkezi Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Spor İl Müdürlüklerinin çalışanları, il ve ilçelerde çalışanlar, belediyelerde, ilçe belediyelerde çalışan spor ve rekreasyon ile ilgili özel sektörde çalışan birçok noktada bizim mezun öğrencilerimize mutlaka ulaşırsınız. Geçen 20 yılın içerisinde binlerce mezun arkadaşımız sektörde yer aldı. Bölgede etkiliyiz, İstanbul’a yakınız. Bugün hızlı trenle 45 dakikada 50 dakikada buraya gelebiliyorsunuz. Konaklama noktasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile olan işbirliğimiz çok güçlü. Ben fakülte anlamında bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yani göreve geldiğimiz bu 8-9 aylık süre içerisinde hem rektör hem de ekibine çok teşekkür ederim. Sonuçta lider bize yol açar, bizde cesaretlenip devam ederiz. Bu anlamda biz de bu heyecanımızı öğrencilerimize aktarmak istiyoruz. Bölgede etkiliyiz, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğini çok önemsiyorum. Öğrenci topluluklarıyla ilgili faaliyetlerimiz var. Bu anlamda öğrencilerimiz hem sektörle hem kendi kariyer planlama işbirliğinde etkililer. Kariyer merkezimizin çok güzel çalışmaları var. Biz hazırız öğrencilerimizi bekliyoruz. Tercihlerini yaparlarsa mutlu oluruz. Bize katılmaları Kocaeli Üniversitesi ailesine katılmaları bizi mutlu eder.
Röportajın tamamını www.radyoki.net üzerinden dinleyebilirsiniz.
Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi