Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-07-2023

Uygulama imkânlarımız çok iyi

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Radyo K.İ’de İletişim Fakültesini anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki ile İletişim Fakültesi ve iletişim eğitimi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayınız nedir? İkinci öğretim programlarınız var mı?

İletişim Fakültesi 5 bölümden oluşuyor, Radyo Televizyon ve Sinema bölümümüz, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümümüz, Gazetecilik bölümümüz, Görsel İletişim Tasarım bölümümüz ve Reklamcılık bölümümüz var. 3100 civarında öğrencimiz var, kalabalık bir öğrenci birlikteliğine sahibiz. İkinci öğretim programlarımız sadece Gazetecilik bölümümüzde var diğer bölümlerde yok. Bundan sonraki süreçte de böyle devam edeceğiz gibi görünüyor. Her yıl 500’e yakın öğrenci alıyoruz ve 500’ e yakın öğrenci mezun ediyoruz.

 

Hocam İletişim Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. İletişim fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Kampüsümüz güzel bir kampüs Türkiye’nin en yeşil kampüslerinden biri, daha da yeşil olması için çalışmalar yapılıyor. Şehre uzak diye bazen öğrencilerin serzenişleri oluyor ama bulunduğu yer itibariyle üniversite için güzel bir konumu var.  Farklı öğrenci kulüpleri ile öğrenciler istedikleri alanlarla ilgili faaliyetlerde bulunabiliyorlar spordan bilime kadar. Onun dışındaki sosyal imkânları öğrenciler bizden daha iyi biliyor. Kampüs içerisinde kantinler var, spor alanları var ama yeterli olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Öğrencilerimiz de zaman zaman bu konuda bir takım taleplerle geliyorlar. Rektörlüğümüz yakın zamanda bir Gençlik Merkezi açtı, gençler için öğrenciler için birlikte bir araya gelecekleri bir yer olarak faaliyet gösteriyor ve Rektörlük tarafından yeni alanlar için çalışmalar sürüyor. Merkez kütüphanemiz var, çok iyi bir imkân sağlıyor öğrencilerimize. Fakültemizin içerisinde kütüphane yok ancak kütüphaneye çok yakın bir konumda bulunuyoruz aynı zamanda rektörlüğe de çok yakınız. Umuttepe’ nin en güzel yerlerinden birindeyiz.

 

Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Radyo K.İ bu konuda güzel bir örnek. RTÜK izinli ve havadan frekanslı yayın yapan nadir üniversite radyolarından. Biz çok eskiden lisans aldığımız için şu anda yayın hakkımız var. RTÜK yeni dönemlerde üniversitelere böyle bir imkân sunmuyor ve bu frekans bize bir ayrıcalık sağlıyor. Kocaeli bölgesinde Gebze’den Sakarya’ya havadan insanlara ulaşma imkânımız var yani. Buradan geçen öğrencilerin çok güzel yerlere geldiğini görüyoruz ve gurur duyuyoruz. Aynı zamanda Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atölyesi, KOÜHA Haber Ajansı, Gençaçı Uygulama Gazetesi, Görsel İletişim tasarım Atölyesi, Reklam Atölyesi ve Fotoğrafçılık Atölyesi de uygulama alanları imkânı sunuyor öğrencilerimize. Uygulama alanlarının mutlaka değerlendirilmesini de öneriyorum. Yakın zamanda Greenbox (CGI) stüdyo açtık, teknolojik gelişmeleri mümkün olduğunca öğrencilerimize sunmaya çalışıyoruz sizlerle birlikte. Siz ne kadar heyecanlı ve istekli gelirseniz bizde aynı heyecan ve istekle çalışıyoruz.

 

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültemizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Biz Avrupa’da bazı ülkeler ile anlaşması olan bir fakülteyiz ve öğrencilerimiz belli bir takım derecelendirmelerden geçerek bu ülkelerdeki iş birliği yaptığımız üniversitelere gidip hem eğitim hem de görgü imkânı buluyorlar. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Portekiz, Makedonya, Almanya, Letonya ve Romanya ile iş birliği anlaşmalarımız var, öğrenci değişim programlarımız var. Akademik olarak yaptığımız uluslararası çalışmalar oluyor örneğin önümüzdeki yılın nisan ayında 3. Uluslararası İletişim Bilimleri Kongresini Selanik Aristoteles Üniversitesi ile birlikte düzenleyeceğiz. Bu da öğrenciler için büyük bir imkân olacak, oradan hocalar gelecek ve onların seminerlerine katılma imkânı bulacaklar. Yani önümüzdeki yılın 1. sınıf öğrencileri ilk yılında uluslararası bir sempozyumla karşı karşıya gelecekler. Bunun dışında her yıl mayıs ayında iletişim festivali düzenliyoruz. Her alandan ve sektörden akademik dünyayı birleştiren bir festival.

 

İletişim Fakültesi yan dal/çift anadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Çift anadal imkânımız var; isteyen öğrencilerimiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme ve Fen Edebiyat Fakültesindeki farklı bölümler ile yapmış olduğumuz çap anlaşmaları çerçevesinde yine karşılıklı öğrenci değişimiyle çift anadal programından faydalanabilirler. Hatta bazen öğrenci hem kendi fakültesinde hem de çift anadal yaptığı fakültede birinci olabiliyor böyle şeyler çok güzel. Çift anadal yapmayı öğrencilerimize tavsiye ediyorum.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Biz hem akademik hem de uygulamalı düzeyde yetkin olması için çabaladığımız iletişim uzmanları yetiştiriyoruz. Yani öğrenci iletişim uzmanı olarak mezun oluyor. Geleceğin İletişimcisi olacak olan öğrencilerin merak etmesi ve bu duyguyu hiçbir zaman kaybetmemesi gerekiyor bu sebeple. İş olanağı her alanda olduğu gibi bizim alanımızda da çok kısıtlı. Şöyle bir dezavantajımız da var bir tıp fakültesi mezunu hastanede çalışır onun yerine başkası çalışamaz ancak bizim alanımızda birçok alandan kişi her şeyi bilir pozisyona geldi, öğrencilerimizin bir yandan da diğer alanlardan gelenler ile de dövüşmesi gerekiyor ve +1 çalışması gerekiyor. Her alanda iletişim uzmanına ihtiyaç var.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesini seçmeli?

Biz İletişim alanında öncü bir okul olmaya çalışıyoruz, uygulama alanlarımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Genç bir ekibimiz var ve bu genç ekiple birlikte uygulama alanlarını geliştirebilirsek eğer öğrencilerimiz, araştırma görevlilerimiz, akademisyenlerimiz, idari personelimiz ile hep birlikte çok iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum. O yüzden bu enerjiye ortak olmaları bizi çok mutlu edecektir. Özellikle radyonun, Gençaçı’nın, cgı stüdyosunun olması uygulama alanları açısından çok önemli. Halkla İlişkiler Atölyesinde öğrencilerimiz her yıl ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül alıyorlar. Bu gibi şeyler sinerji yaratıyor ve bize mutluluk katıyor aday öğrenciler gelsinler ve bu mutluluğu hep birlikte yaşayalım.

 

Son olarak hem bir akademisyen hem de İletişim Fakültesi’nin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Adayların mutlaka istedikleri bölümü seçmelerini tavsiye ediyorum. Yani bu bölüm beni mutlu eder ileride bana hem yaşam olanağı verir hem de huzurlu bir biçimde bu işi yaparım diyebilecekleri bir tercih yapmalılar. Çok dikkatli olmaları gerekiyor tercih yaparken çünkü geleceklerini şekillendiriyorlar bu önemli bir nokta. Araştırsınlar, neye yetenekleri varsa o çerçevede bir bölüm seçsinler.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi