Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

22-06-2023

KOÜ’lü öğretim üyeleri sergide buluştu

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyeleri 3 ayrı kişisel sergisiyle bir araya gelerek sanatseverlerle buluştu.

 

14-24 Haziran Tarihleri arasında üç farklı sanatçının, üç farklı sergisi Tarihi İzmit Gar Binasında izleyicilerin ilgisine sunuldu.

 

Arzu Parten, H.Yarkın Biçer ve Yasemin Tanrıverdi'nin yakın dönem üretimlerinden oluşan her bir sergi, aynı zamanda farklı anlatım ve üretim tekniklerine sahip olması bakımından çok sesli bir etki yaratmakta.

 

Arzu Parten. "Burası" adlı sergisinde, izmit'in tarihi belleğinden yola çıkarak mitsel bir öykünün, plastik kurgusunu yaratmakta. Bitinya Bölgesi içerinden var olmuş; Astakoz ve Nikomedia Uygarlıkları Döneminde soylu Romalıların sofralarını süslediği rivayet edilen ıstakozlarından yola çıkmakta. izmit'in çeşitli haritalarından topladığı kesitlerle hem yeni bir coğrafya yaratan, hem de bu coğrafyayı ıstakozların yolculuğuna bırakan Parten, bugün okunması zorlanılan bir tarihin silik izlerini ortaya çıkarmakta.

 

H.Yarkın Biçer, tıpkı gündelik nesneleri işlevlerinden arındırarak onlara yeni bir bağlam ve onlardan plastik bir öğe yaratması gibi, serginin ismini de bugun galeri olarak kullanılan eskiden gar olan mekana dair benzer bir yaklaşım sunmakta. Biçer, GAR-DROP adlı sergisinde bedeninin mevcudiyeti ve namevcut olma halini de içine alarak genişleyen üretimlerini hayali oluşturduğu bir gardıroptan çıkararak ortaya koymakta.

 

Yasemin Tanrıverdi ise üzerimize giy(di-ril) miş olduğumuz, elbiseler ve kimlikleri "Libas" adı altında seramik yüzeylerde katmanlardan oluşan dokular ile aktarmakta. Ancak tüm bu katmanlar geçmiş, şimdi ve geleceği içerisinde barındıran ve tüm bir evrenin basit bir şemasını anımsatmasıyla hem en sade hem de en yaygın daire formu ile sınırlandırılarak sanatçı tarafından ele alınmaktadır. Tanrıverdi'nin sorusu açıktır; üzerimize eklenenlerden sıyırdığımızda aramızda ki farklılıklarımızdan geriye ne kalır?

 

üç sanatçının, sergi mekanının üç ayrı bölümüne çekildiği ancak her bir köşenin bir diğerini işaretlediği çok sesli bir tınıyı yaratma telaşındadır.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi