Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-07-2023

Cildinizi dermatoloğa emanet edin

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte cilt sağlığı için birçok tehdit ortaya çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Bayramgürler yaz aylarında cilt sağlığını korumak için alınması gereken önlemler ile ilgili bilgiler verdi.

 

İlk olarak cilt sağlığını öneminden bahseden Prof. Dr. Dilek Bayramgürler cildimizin vücudumuzun en büyük organını olduğunu ve bir bariyer görevi gördüğünü söyledi. Prof. Dr. Bayramgürler: "Cildimiz çok önemli görevleri var bu görevlerin başında iç organlarımızı dış dünyadaki etkenlerden korumak geliyor. Koruyucu fonksiyonlarına baktığımızda vücudumuzu güneş ışınları, elektrik, ısı, ışık gibi fiziksel nedenlerden, her türlü kimyasal maddeden ve en önemlisi bizi hastalandıracak mikroorganizmalardan, cildimiz bizi koruyor." dedi.

 

Cildimiz Bağışıklık Sistemimizin Çok önemli Bir Parçası

Son yıllarda yapılan çalışmalarda cildimizin bağışıklık sistemimizin çok önemli bir parçası olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Bayramgürler, cildimizin içinde bağışıklık sisteminin çok önemli hücreleri olduğunu bunların vücudumuzu koruduğunu ve bu görevlerin doğru bir şekilde işlemesi için sağlıklı bir cilde sahip olmamız gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bayramgürler güneş ve güneş yanıklarından korunmak için güneş ışınlarının dünyamıza dik geldiği saatlerde mümkünse kapalı alanlarda bulunmamız gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bayramgürler: "Eğer bu saat aralığında dışarı çıkıyorsak uzun kollu uzun paçalı kıyafetlerin tercih edip, şapka ile gözlükle cildimizi koruyabiliriz. Bunun dışında güneş koruyucu kremlerin kullanılması önemli, özellikle güneş koruyucu kremlerle yüzümüzü korumalıyız ve birkaç saatte bir yenilemeliyiz." dedi.

 

Güneş Yanığının Faydalı Olanı Yok

Güneş yanıklarının sonucunun cilt kanserlerine gidebileceğini söyleyen Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, güneş atlında bronzlaşmaya dikkat çekerek güneş yanıklarının hiçbir türünün cilde bir faydasının olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Dilek Bayramgürler: "Güneş yanıklarının dereceleri var. Çok hafif bir kızarıklık, yanma, batma ağrıyla beraberinde ciltte hafif bir şişlik ödem olabilir. Bunları hafif grup olarak kabul ediyoruz. Bir de daha ağır şiddette güneş yanıkları var. Bu da ciltte su toplanmalarının olması, bunu ciddi bir yanık olarak kabul ediyoruz özellikle bu durum deri kanserlerinin oluşum riskini büyük oranda arttırıyor." diyerek güneş yanıklarından korunmamız gerektiğini belirtti.

 

Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, güneş yanıklarına maruz kalan kişilerin serin ortamlarda bulunmalarını, ılık ya da soğuğa yakın duş almaları, soğuk pansuman sularıyla ciltlerine kompres uygulamalarını, güneş yanığı ciltte geniş alanların etkiliyorsa aspirine benzeyen vücudumuzda inflamasyonu baskılayan bazı ilaçlar kullanılabileceğini, hafif kortizonlu kremler ya da nemlendirici içerikli kremlerin kullanılması gerektiğini, direkt bir buzu yanık olan bölgeye uygulamanın doğru olmadığını söyledi. Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, Doğal yöntem olarak yanıklara salça yoğurt limon gibi şeylerin uygulanmasının doğru olmadığını, bunların asidik içerikli olabileceklerini ya da ciltte iltihaplanmaya yol açabileceğine, ciddi bir durumda hastaların hekime başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.

 

Aslında vücudumuzun ihtiyacı olan D vitamini sentezi için cildimizin bir avuç içi kadar kısmının 20 ya da 30 dakika gibi bir sürede güneş görmesi yeterli ve Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, daha fazla güneşlenmenin cilt ve deri sağlığı için iyi olmadığını ifade ediyor.

 

Sıcaklıkların artması terlemeyi de beraberinde getiriyor. Bu da sık sık duş almanın önünü açıyor. Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, terden kurtulmak için her gün duş alabileceğimizi ama lif ya da sabunlanma işlemlerini birkaç günde bir yapmamız gerektiğini, mümkünse duştan sonra nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Dilek Bayramgürler, son olarak sosyal medyada çok sayıda cilt bakımı için önerilerin bulunduğunu ve bu önerilerin birçoğunun hekim olmayan kişiler tarafından yapıldığını bu tür önerilerin mutlaka hekim tavsiyesi olması gerektiğini söyledi.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: Miraç Bulut

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi