Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

26-07-2023

Erasmus konusunda iddialıyız

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Arda Ercan, Radyo K.İ.’ de Siyasal Bilgiler Fakültesini anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Arda Ercan, Siyasal Bilgiler Fakültesi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?

Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde; Uluslararası İlişkiler, Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi, Çalıma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri ve İktisat bölümlerimiz var. Önceki adı İktisadi Ve İdari Bilimler olan Siyasal Bilgiler Fakültesi ismiyle eski gelenekleri yaşatan bir fakülte olarak eğitim hayatımızı sürdürüyoruz. Tabi bu anlamda fakültemiz yeni ismiyle birlikte yeni vizyonlar ortaya koyan bir fakülte oldu, Siyasal Bilgiler ismi fakülteye yeni bir heyecan yeni bir dinamizm kattı. Öğrenci sayısı bakımından üniversitenin en yoğun fakültelerinden biriyiz 1700 örgün 1500 ikinci öğretim olmak üzere yaklaşık 3500 lisans öğrencisine eğitim veriyoruz. Yüzdelik dilime gelecek olursak sürekli değişen ve yukarı taşıdığımız bir değer öğrenci arkadaşların daha zorlanarak gireceği daha seçici bir fakülte olmak istiyoruz.

 

Hocam Siyasal Bilgiler Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Siyasal Bilgiler Fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Türkiye de sayısı çok fazla olmayan planlı kampüslerden biri olan Umuttepe yerleşkesinde yer alıyor. Umuttepe yerleşkesinin etrafındaki sosyal donatıların da artık gittikçe arttığını gözlemliyoruz, bu anlamda merkezi bir konumda ve ulaşım zorluğunun olmadığı bir yerdeyiz. Fakülte binamızın içinde İşletme Siyasal Bilimler fakültemiz var bu önceden beri süregelen bir durum dersliklerimizin hem sayı olarak hem teknik donatı olarak bizim ihtiyaçlarımızı karşıladığını söyleyebilirim. Yine fakülte binamızın içinde öğrencilerimiz için kulüp odaları, okuma alanları ve bir adet kantin barındırıyoruz, bu anlamda da öğrencilerin fakülte binasından ayrılmadan ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir bina tasarlamaya çalıştık.

 

Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

İhtiyacımıza yönelik iki adet bilgisayar laboratuvarımız var. Özellikle iktisat bölümü öğrencileri bilgisayar destekli eğitimleri almaları açısından iki adet ellişer bilgisayardan oluşan 100 bilgisayar kapasitesine sahip iki adet bilgisayar laboratuvarımız var bunların güncelleştirilmesi için sürekli olarak her türlü çabayı sarf ediyoruz bu sayede de bilgisayar derslerini iki adet laboratuvar üzerinden yürütmeye devam ediyoruz.

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültenizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu bizim aslında Türkiye’deki üniversiteler içinde de en iddialı olduğumuz konu özellikle Erasmus Plus dediğimiz eğitim hareketliliği bizim fakültemiz bu açıdan oldukça iyi olanaklar sunuyor. Ben Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesiyim, bölümümüz Türkiye’deki uluslararası ilişkiler bölümleri içerisinde en fazla Erasmus anlaşmasına imza atan bölümlerden bir tanesi. Bu anlamda çok ciddi sayı da anlaşmamız bu anlaşmaların uygulanma potansiyelinin yüksek olduğunu görüyoruz ve ciddi sayı da öğrenci gönderiyoruz. Bunun dışında da diğer anlaşmalarla da iş birliği yürütüyoruz örneğin Farabi, Mevlana gibi yurt içindeki üniversitelere değişim programlarıyla da sıklıkla öğrenci gönderiyoruz ve sürekli sayısını arttırmak istiyoruz. Öğrencilerimizin farklı kültürleri farklı eğitim alanlarını görmeleri için anlaşmalar yapıyoruz. Özellikle ben kendi bölümüm ve fakültemin diğer bölümleri için söylüyorum öğrencilerin yurt dışında ya da yurt içinde eğitim alma olanakları olacaktır.

 

Siyasal Bilgiler Fakültesi yan dal/çift anadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Biz de çift anadal yani çap dediğimiz imkân var. Çap yapacak öğrencilere önerimdir iletişim fakültesiyle yapın diye bunun dışında da yoğunluklu olarak biz fakülte içerisinde ve işletme fakültesiyle de çift anadal programı uyguluyoruz. Bir de felsefe bölümüyle de çift anadal programı anlaşmalarımız var yani öğrenciler fakültemizi tercih ettikleri zaman dört yıl içerisinde tabi bu biraz onlara kalmış bir durum iki diplomayla buradan mezun olabilirler.

 

Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

Fakültenin burs olanaklarına baktığımızda devletin sağladığı bir burs olanağı var bunun dışında kısmi zamanlı öğrenci alıyoruz, öğlencilerimiz içerisinden başvuran ve seçilenlere fakülte de Part Time dediğimiz yarım gün çalıştırma unsuruyla çalıştırarak onlara bir imkân sağlamış oluyoruz. Biz siyasal bilgiler fakültesi olarak aslında ağırlıklı olarak bürokrasiye eleman yetiştirme çabası içinde olan bir fakülteyiz ve onlara tecrübe sağlamaya çalışıyoruz. Onlara hem maddi hem de eğitimleri açısından bir destek sağlamış oluyoruz. Bunun dışında da öğrencilerimize özel sektörle iş birliği içerisinde burs sağlamaya çalışıyoruz bunun yanında rektörlüğümüzün sağladığı yemek bursları var ve öğrencilerimiz bunlardan eşit bir şekilde faydalanma hakkına sahipler.

 

Peki, Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olan bir öğrenci yurt dışında da diplomasını kullanabilir mi? Denklik süreçleri hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Biz üniversite olarak 2001 yılında Avrupa üniversiteler birliği tarafından akredite olmuş bir üniversiteyiz. Bu da bizim diplomamızın Avrupa’daki bütün ülkerlerde geçerlilik sağlamasına yol açıyor. Burada tabi öğrencilerimizin yurt dışında hem lisansüstü eğitimlerini sürdürmelerini istemeleri durumunda hem de kariyerlerine başlamaları durumunda ciddi anlamda bir avantaj sağlıyor. Kocaeli Üniversitesinin verdiği diploma eki bu anlamda çok büyük bir çıkış bileti aslında. Bu öğrencilerin yurt dışında eğitimlerini sürdürmeleri ve çalışma hayatlarına başlamaları açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Fakültemizin mezunlarını her yerde görebilirsiniz. Örneğin İktisat bölümümüz finans sektörüne, bankacılık sektörüne kalifiye eleman yetiştiriyor, Kamu Yönetimi bölümümüz mülki idarelerde kaymakamlık gibi bürokrasinin çeşitli alanlarına eleman yetiştiriyorlar, Uluslararası ilişkiler bölümü olarak ilk hedefimiz diplomat yetiştirmek. Bunun dışında çalışma ekonomisi bölümümüz yine iş hayatının her alanındalar, kariyer planlama kısmındalar, sendikalardalar, yani mezunlarımızı bankada, kaymakamlıkta ya da bir devlet dairesinde görmeniz oldukça mümkün. Tabi bu alanların dışında akademisyenlikte tercih edilebilir zaten bu aşamaya gelindiğinde fakültemizdeki bölümlerimizin doktora programları var yüksek lisans eğitimi açısından oldukça zengin bir fakülte olduğumuzu söyleyebilirim. Fakültemizin en büyük avantajı bölümler arasındaki geçişin çok olması örneğin; bir uluslararası ilişkiler öğrencisi kaymakamlık sınavına girebiliyor yine bir kamu yönetiminden mezun olan bir öğrenci dış politikayla ilgili alanlara ya da ekonomiyle ilgili alanlara yönelebiliyor. Fakültemiz iş bulma konusunda yüksek bir olanağa sahip.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini seçmeli?

Kocaeli Üniversitesi hem İstanbul’daki üniversitelere oranla baktığımız zaman yaşanabilirlik anlamında daha iyi bir şehirde. Kocaeli’nde olan bir öğrencinin İstanbul’a Yalova’ya ulaşması bir saat alacak coğrafi anlamda ve yaşamsal anlamda da düşündüğümüz de Kocaeli güzel bir şehir. Kocaeli çevresiyle, elinde bulundurduğu imkânlarla pek çok şehirden öne çıkabilen bir şehir. Bir kere büyük ulaşım problemlerimiz yok. Deniz kenarına kurulmuş bir şehir yani öğrencileri cezbedebilecek çok iyi alanları var. Kampüsümüzün yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kampüs olması için bunun da paydaşlarından biri olarak söylüyorum kampüsün içerisine baktığımızda hava kirliliği gibi sorunlarımız yok. Ben Kocaeli’nin hem akademik hem de yaşanabilirlik anlamında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir olduğunu düşünüyorum

 

Peki, Siyasal Bilgiler Fakültesinde eğitim almak isteyen bir öğrencinin sizce nasıl becerileri, özellikleri ya da yetenekleri olmalı?

Biz iktisat bölümünün dışında sözel ağırlıklı bölümlerden oluşan bir fakülteyiz. Öğrencinin özellikle günceli takip eden, okumayı seven, sözel becerisi yüksek olan biri olması gerekiyor bu özelliklere sahip bir öğrenci için çok ideal bir fakülte ve bu özelliklere sahip öğrenciler hem keyifle okuyacaktır hem de mezuniyet yolunda daha az zorluklarla karşılaşacaklardır. Fakülte olarak hayatın içinde olan bir fakülteyiz bu nedenle de hayatın içinde olan öğrencilerin tercih etmesini bekliyoruz.

 

Son olarak Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin öğretim üyesi olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Kendi istekleri ve yetenekleri doğrultusunda bir tercih yapmalarını öneriyorum. Örneğin sözel yeteneğe sahip olan bir öğrenci iktisat okurken zorlanabilir. Ya da sözel sevmeyen bir kişi gelip kamu yönetimi uluslararası ilişkiler okuması onu zorlayacaktır. Hem kendi eğitim hayatlarının daha rahat olması hem de daha iyi ilerleyebilmeleri açısından istedikleri bölümü seçmeliler. Kocaeli’yi gelip bir görsünler üniversitenin olanaklarına, kampüsüne, öğretim kadrosuna, öğrenci değişim programlarına baksınlar. Eminim ki bizim üniversitemiz ve fakültemiz bu saydığım kriterlerden iyi not alacaktır.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: İrem Sudet Gülaydın

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi