Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

21-07-2023

Mesleklerini severek gelsinler

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Ergin, Radyo K.İ.’de Sağlık Bilimleri Fakültesini anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Ergin, Sağlık Bilimleri Fakültesi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?

Fakültemiz öncelikle 2 yıllık bir meslek Yüksekokulu olarak kuruluyor 1992 yılında. 1997 yılından itibaren 4 yıllık eğitim veren ebelik ve hemşirelik bölümlerini barındıran bir yüksekokul çatısı altında eğitim öğretim sürecine devam ediyor. 2017 yılından itibaren de Bakanlar Kurulu kararı boyunca sosyal hizmet bölümü de eklenerek 3 bölümle şu anda aktif eğitim hayatımızı sürdürüyoruz. 3 bölümden oluşuyoruz. Ebelik, hemşirelik ve sosyal hizmet. Bu bölümler aslında çağımızın getirdiği tüm sağlık profesyonellerine uygun. Ulusal ve uluslararası kapsamda tüm eğitim ve sağlık standartlarına uygun olarak eğitim sürecini tamamlayan öğrencilerimiz ayriyeten topluma duyarlı bireyler yetiştirmeye gayret ediyoruz. Araştırma ve uygulama alanında becerilerini hızlandırıyoruz ve geliştiriyoruz. Bu şekilde profesyoneller yetiştiriyoruz. 1.129 öğrencimiz var ortalama. Hemşirelik bölümünde 346 öğrencimiz var, 205 ebelikte, 310 civarında da sosyal hizmet bölümünde öğrencimiz var. Yüzdelik dilimlerine gelirsek sanıyorum hemşirelikte 132.000 bandında öğrenci alıyoruz, ebelikte 206.000, sosyal hizmet bölümünde de 306.000 civarında dilimlerimiz var. Kontenjanlarımız sürekli doluyor. Şu anda birinci yılda 90 öğrenci alacağız hemşireliğe, ebeliğe 80 Sosyal hizmete de 70 kadromuz var. Bu şekilde eğitimlerimize devam ediyoruz. Yine biz Umuttepe yerleşkesindeyiz. Umuttepe’ de batı sağlık yerleşkesi dediğimiz onkoloji binamızın yanındayız. Fizik tedavi, onkoloji üniteleri, Palyatif bakım ünitesi var yanımızda. Bir arkamızda Sağlık Bilimleri Enstitümüz var ve ayriyeten kendi programlarımızda ve Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında sosyal hizmetlere uygun yüksek lisans programımız da var. Ebelik hemşirelik de de var. Sağlık bilimlerine de öğrencilerimiz yakın ve buraya da derslerini almak üzere oraya da katılabiliyorlar. Bu programlarda yüksek lisans eğitimlerini de tamamlayarak istihdam olanaklarını daha da arttırabiliyoruz. Fakültemizde 37 akademisyenimiz var, 7 idari personelimiz var. 4.900 metrekarelik bir alana sahibiz. Oldukça büyük 3 katlı bir binamız var. Öğrencilerimizin ayrıca 2 tane uygulama laboratuvarı var. Bir kütüphanemiz var, bir konferans salonumuz var, oturma alanları, kantin yemekhanemiz var. Kendi içindeki bütün olanaklara sahibiz diyebilirim.

 

Hocam Sağlık Bilimleri Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Sağlık Bilimleri Fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Bahsettiğim gibi batı yerleşkesindeyiz yan tarafımızda Onkoloji Hastanemiz var. Yine yeni açılacak olan AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ve ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) merkezleri var. Alkol bağımlılığı ya da çocuk ergen bağımlılığı birimlerimiz kurulacak yani. Öğrencilerimiz, özellikle son sınıflarımız buralarda uygulamaya yapma olanağı buluyor. 4.900 metrekarelik bir alandayız, 3 katlı bir binamız var ayriyeten engelli öğrencilerimiz için de uygun bir fiziksel altyapımız var. 2 uygulama laboratuvarımız var, 11 dersliğimiz var aynı zamanda bir kantin, oturma alanlarımız ve öğrencilerimizin için mescit vesaire gibi böyle kullanım olanaklarına da sahibiz. Bence güzel bir yerdeyiz. Havadar ve sağlık alanı uygun olan bir yer. Aynı zamanda Sağlık Bilimleri Enstitüsüne de yakınız ve böylelikle öğrencilerimizin yüksek lisans eğitimlerini de burda sürdürmeye devam ediyorlar. Uygulamaları kendi laboratuvarlarımızda yürütüyoruz. Ayriyeten de bu uygulama laboratuvarımız en son geçen hafta yenilendi. Bu anlamda rektörlüğümüze de teşekkür etmek isterim. Beraberinde kendimizin maketleri ile parça paketlerimiz var tüm sistemler özgü dolaşım sistemi, solunum sistemi vesaire gibi bütün sistemlere özgü maketlerle öğrencilerimiz çalışma imkânı buluyorlar. Becerilerini geliştiriyorlar. Ayriyeten senaryolar ile klinik simülasyon yapabiliyorlar. Yine Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi KOUSIM dediğimiz İyi Hekimlik ve Simülasyon Merkezi ile işbirliği halindeyiz ve burada öğrencilerimiz rotasyonlu bir şekilde eğitimlerini gerçekleştiriyorlar. Gerçekten bu hocalarıma da buradan teşekkür etmek isterim. Bizimle çok iyi bir işbirliği sağlıyorlar ve de sosyal hizmet bölümümüzün de ayrıca kendilerine özgü görüşme odaları da var. Bu odalarda kendi pratiklerini yaparak mesleğe donanımlı yetiştirmeye gayret ediyoruz

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültenizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Özellikle Erasmus kapsamında hem hemşirelik hem de sosyal hizmet bölümlerimizin işbirliklerimiz var. Slovenya, Polonya ve Portekiz ile anlaşmamız var Hemşirelikte. Daha önce de Danimarka, Hollanda ve Finlandiya ile yapmıştık. En son Polonya ile geçen ay Mayıs ayında öğretim elemanı değişimi kapsamında hocamız da katılmış oldu. Bu yıl Polonya’ ya 2 öğrenci göndereceğiz hemşirelikten. Sosyal hizmet bölümümüzde ise Erasmus kapsamında Almanya ve Avusturya ile şu anda bağlantımız var. Hırvatistan, Danimarka, İtalya, Finlandiya, Portekiz ve Hollanda’yla da vardı. Bunların sözleşmeleri bitti. Bu yıl tekrar yenileyeceğiz. Yani uluslararası arenada çok fazla işbirlikleri yapan bir okuluz ya da güçlü bir fakülteyiz öyle diyebilirim

 

Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

TEV bursundan yararlanabiliyorlar. Üniversite yemek bursundan, öğrenci çalışma bursundan, özel kurum ve kuruluşların verdikleri burslardan ve belediyemizin verdiği burstan da yararlanabiliyorlar öğrencilerimiz.

 

Peki, Sağlık Bilimleri Fakültesinden mezun olan bir öğrenci yurt dışında da diplomasını kullanabilir mi? Denklik süreçleri hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Ben hemşirelik alanında bugüne kadar Kanada, Hollanda, Almanya, Amerika ve Norveç’e gönderdiğimizi biliyorum.  Bu ülkelere giden çok öğrencimiz var, hatta gün geçtikçe de artıyor bu öğrenci sayıları. Özellikle dünyanın da çok fazla sağlıkçı çalışana ihtiyacı var. Öğrencilerimiz orada hizmet vermek isteyebiliyorlar. Yine ebelik de Hollanda ve Almanya’ya giden öğrencilerimiz var. Mezun olduktan sonra Avrupa kredi transferini sağlamış olduğumuz için ve bizim Avrupa kredisine uygun çekirdek müfredatımız olduğu için herhangi bir denkliğe çok ihtiyaçları yok. Öğrencilerimiz dil belgeleri isteyen ülkeler için tabii dil belgelerini aldıktan sonra kendi transkriptlerini ve okul diplomalarını götürdüklerinde o birimler bizden bazen ayrıntılı uygulama alanlarında kaç saat çalışmıştır, hangi pratikleri yapmıştır? Ders içeriklerinin ayrıntılı bilgilendirir misiniz? Gibi bir bilgi doküman hazırlamamızı istiyorlar, bunları hazırlıyoruz. Öğrencilerimiz bunları noter üzerinde tasdik ettirerek tekrar başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Yani ekstra bir sınava girmelerine gerek kalmıyor. Diplomamız yeterli oluyor. Çok eski 2 öğrenciye hatırlıyorum. Sadece ameliyathanede 15 gün staj yapmadığını beyan etmişler Almanya tarafı. Gittiğinde bir 15 gün Almanya’da staj yaptı ve daha sonra da kabulü alarak eğitimine devam etti. Ya da oradaki sınavlara katılarak profesyonel meslek hayatını sürdürebiliyor.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda, Palyatif Merkezinde olabilir Hemşirelik bölümü. Ebelik bölümü kendileri serbest ebe olarak bile çalışabiliyorlar. Hemşirelik bölümlerimiz işyeri hemşireliği, okul sağlığı hemşireliği gibi alanlarda yaşlı bakımevlerinde, huzurevlerinde çalışabilirler. Akademisyen olabilirler, atanabilirler, özel hastanede ve özel tüm sağlık kuruluşlarında hatta otellerde tüm sağlık turizmi veren tüm birimlerde görev alabilirler, kendi tercihlerine bağlı olarak bunlar değişebilir. Sosyal hizmet bölümümüzde yine ulusal ve uluslararası tüm kuruluşlarda çalışabilirler. Yardım kuruluşlarında çalışabilirler. Kamu kurumlarına atanabilirler, yaşlı bakım, rehabilitasyon merkezlerinde, Adalet Bakanlığı’na bağlı merkezlerde özellikle cezaevleri vesaire gibi kurumlarda çocukla ilgili çocuk korumayla ilgili alanlarda çalışabilirler. Kendi tercihlerine bağlı ve alanda uzmanlık yaptıktan sonra da yönetici de olabilirler. Akademisyen olabilirler, hastanelerimizde çalışabilirler. Çok iyi öğrencilerimizin olduğunu biliyorum. Mesela bir öğrencimiz profesör oldu, dekan oldu Sağlık Bilimleri hemşirelik mezunuydu, bir öğrencimiz çok yüksek bir hastanede A+ dediğimiz bir hastanede üst düzey direktör yönetici oldu. Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Onları zaman zaman konuk ediyoruz Öğrencilerimize örnek olmaları adına. İyi mezunlar, güzel öğrenciler yetiştirdiğimizi düşünüyorum. Çok eski yıllarda hep hastaneler bize gelirler öğrencilerimizle direkt röportajlar yaparlardı ve başvuru formlarını da elden alarak o şekilde istihdam edilmelerini sağlardık ya da istihdam edilirdi. Şimdi online başvurular var. Öğrenciler kendileri tercih ettikleri hastanelere, kurumlara katılıyorlar, online başvuruyorlar, görüşmeler alıyorlar. İyi öğrencilerimize referans olabiliyoruz. Puanlarına uygun olan öğrencilerimize, becerikli, insan iletişimi iyi olan öğrencilerimize biz de bu konuda destek olıyoruz. Kariyerlerini planlama noktasında.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesini seçmeli?

Güzel bir soru, ben 26 yıldır Kocaeli Üniversitesindeyim, yaklaşık 26 yıldır aynı fakültedeyim. Öğretim görevliliğinden itibaren devam ettim. Bu süreçte üniversitemizin yapılanmasında, gelişmesinde eğitim olanaklarında, araştırma ve bilimsel olanaklarının veya sosyal olanaklarının da ne kadar geliştiğini ve değiştiğini gördüm. Bu yüzden üniversite sürekli değişen ve gelişen bir üniversite yeniliklere açık bir üniversite. Bu yüzden de bence Kocaeli Üniversitesini öğrencilerimiz tercih etmeli. Sağlık bilimlerini özellikle de tercih edebilirler. Çünkü öğrencilere sorduğumuzda ilk akla gelen iş olanaklarını çok yüksek olması, hemen iş bulabilme garantilerinin olması noktasında ilk tercihlerini bizim fakülteden yana kullanabiliyorlar. Ama bunun dışında öğrencilerimiz, eğer insan sevgisi varsa içlerinde yardım etme duyguları varsa ekip çalışmasıyla birlikte ortak çalışmak isteği ve arzuları varsa iyi bir iletişime sahip iseler işte yaratıcı, duygusal zekâları biraz yüksek ve becerikli iseler bu konularda. Bizim üniversitemizi bizim fakültemizi tercih edebilirler diye düşünüyorum

 

Peki, Sağlık Bilimleri Fakültesi eğitim almak isteyen bir öğrencinin sizce nasıl becerileri, özellikleri ya da yetenekleri olmalı?

Fakültemiz diğer üniversitelerde olan uygulama imkânları açısından daha güçlü ve gerçekten de akademik kadrosuyla yenilikçi eğitime önem veren, sürekli eğitim müfredatlarını güncelleyen bir üniversite ve sürekli bilimsel toplantılara da ev sahipliği yapıyoruz. Farklı konukları davet ediyoruz. Fakültemiz, üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma hedeflerine de uygun olarak eğitimlerini güncelliyor araştırmalarını arttırıyor. Mesela geçen yıl bir uluslararası panel, 3 tane ulusal kongre, bir sempozyum ve bir öğrenci çalıştayı yaptık. Öğrencilerimizin sosyal aktivitelerini de hızlandırmaya çalışıyoruz. Onlarla bir arada bu bilimsel aktiviteleri planlıyoruz. Bu yüzden de öğrenciler mesleğe başlamadan ya da akademik hayat düşünüyorlarsa bu pratikleri de bu yıllarda sağlamış oluyorlar. Yine öğrencilerimizin danışmanlık sistemi çok güçlü ve her öğrenciye neredeyse, çok az öğrenci olmak üzere, tüm asistan ve diğer öğretim üyelerimizi ve öğrencilerimizi paylaştırıyoruz ve birebir görüşmeler görüşme formları yapıyoruz. Görüşmeler yaparak öğrencilerimizin sorunlarına eğiliyoruz. Onların gelişim olanaklarını takip ediyoruz. Sıkıntılarını çözme noktasında yardım ediyoruz. Burs, yurt vesaire sorunları varsa bunlara çözüm noktasında işbirliği yapıyoruz. Diğer üniversitelerden daha farklı bir güçlü yönümüz olduğunu düşünüyorum. Yine öğrencilerimizin YÖK Atlas 2022 verilerini paylaşmak isterim sizinle. Ebelik bölümü 71 bölüm arasında ilk onda, Hemşirelik 219 bölümde altmış dördüncü, sosyal hizmette 85 bölümde on besinci sırada tercih edilmiş. Yani bu da aslında Kocaeli Üniversitesinin tercih edilebilirliğinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Ben bu anlamda da tüm hocalarımıza ve emek veren tüm yöneticilerimize de teşekkür ediyorum. Bizim diğer kuruluşlarla da çok bağlantılarımız var. Sağlık müdürlüğümüzle çok iyi iş birliği içerisindeyiz. Sosyal hizmet il müdürlüğüyle işbirliği içerisindeyiz. Emniyet müdürlüğüyle eğitimlerimiz var ve onlarla işbirliğinde yürütüyoruz. İletişim becerileri noktasında hocalarımız eğitimlere katılıyorlar. Öğrenci kulüplerimiz var. Özellikle hemşirelik, ebelik ve sosyal hizmet bölümünüzde 2 ayrı öğrenci kulübümüz var. Bu kulüpler öğrencilerimizin sosyal faaliyetlerini planlama noktasında da bir araya gelmelerini sağlıyor. Bilimsel faaliyetleri takip etmeleri açısından da bir dil sağlıyor. Bu noktada güçlü yönlerimiz var. Bunlar nedeniyle de öğrencilerimiz Kocaeli Üniversitesini tercih edebilirler.

 

Son olarak hem bir akademisyen hem de Sağlık Bilimleri Fakültesinin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Ben meslek seçiminin bireylerinin yaşamında çok önemli bir noktası olduğunu düşünüyorum ve bu noktanın birçok faktörden de etkilendiğini düşünüyorum. Ama sevgi en önemli ihtiyaç. Bir kişi mesleğini ne kadar çok seviyorsa mesleğe duyarlılığı, meslek etik ilkelerine duyarlılığı, mesleğe bakış açısı, profesyonel rolleri o kadar değişiyor ve gelişiyor. Bu yüzden özellikle mesleği sevmekle başlıyor her şey. Meslekleri severek gelsinler. Bilinçli tercih yapsınlar. Yani evet, tüm mesleklerin bazı sıkıntıları var ama bu zorluklara rağmen yapabilir miyim? Gibi soruları kendilerine sorarak bir muhakeme etsinler ve bu şekilde karar versinler. Ama en önemlisi insan sevgisi. Başta da belirttiğim bir insanı seviyorlarsa insana dokunmaktan hoşlanıyorlarsa, duygusal iletişimleri çok güçlüyse, iyi bir iletişim becerileri varsa, duygusal zekâları yüksekse, yardım etme becerileri yüksekse, ekip çalışmalarını birlikte yürütmeye istekli ve hevesliler ise ve her özel anlarında bayram yılbaşı vesaire gibi izin dönemlerinde çalışabileceklerse gelsinler. Bu zor koşullarda çalışabilecek, insan odaklı bir meslek tercih etmek istiyorlarsa elbette ki sağlık bilimlerini tercih etmeliler. Yetenekleri varsa özellikle el becerileri varsa ve bunları hayata geçirmek istiyorlarsa sağlık bilimlerini tercih edebilirler. Biz çünkü dediğim gibi zor zamanlarına şahitlik ediyoruz hastalarımızın. Bazı bireylerimiz engelli bazen en zor en acılı anlarında destek oluyoruz. En sevinçli anlarına veya bazen son nefeslerine, en trajik anlarına da şahit oluyoruz. Bu anlamda bazen yıpranabiliyoruz ama bu insan sevgisi insanlara dokunma, merhamet duygumuz bunların yüksek olması kişilere yardım etme ihtiyacını hissetmemiz, bütün güzellikleriyle mesleğe olan inancımızı ve insanlığa olan inancımızı arttırıyor, değiştiriyor. Öğrencilerimiz eğer kendilerini bu noktada tanıyarak bu felsefede bu bakış açısıyla tercih ederlerse doğru tercih yapmış olacaklardır. Konfüçyüs’ün çok güzel bir sözü var ‘’Sevdiğiniz işi yaparsanız hiç çalışmış olmazsınız’’. Gayet sevgi dolu, mutlu huzurlu çalışırsınız. Yani bu da çok önemli bir söz Meslekler sadece para kazancı değil, hayatımıza da ayrıca anlam ve amaç katar diye düşünüyorum. Böyle düşünerek tercihlerini yapmalarını tavsiye ederim.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Miraç Bulut

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi