Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

19-07-2023

Güçlü bir kadromuz var

Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemkut Badem, Radyo K.İ’de İşletme Fakültesini anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemkut Badem, İşletme Fakültesi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?

İşletme Fakültemiz resmi olarak aslında bir yıllık bir fakültedir. Ancak fakültemizin geçmişine bakıldığında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi adı altında İşletme Bölümünün üniversitemizin tarihi kadar eski olduğunu söyleyebilirim. Yani 1993 yılında bölümümüzün aktif olarak kurulduğunu, 1994 yılında da ikinci öğretim öğrencilerini aldığını ifade edebilirim. Aslında çok köklü bir bölüm İşletme Bölümü. Zaten fakültenin kurucuları arasında da işletme bölümünün öğretim üyelerinin büyük bir görevi söz konusu olmuş 1993-1994 yılları içerisinde. Bizim fakültemizde şu anda hâlihazırda tek bir bölüm var. Yani İşletme Bölümümüz var. Örgün programımız bir de ikinci öğretim programımız var. Geçen yıl ilk defa öğrenci aldık. Öğrenci sayılarımız gündüz programımız için 90, gece programımız için 80 ama yeni başlayan öğrencilerimiz doğrudan İngilizce hazırlık eğitim programı için Körfez’de bulunan yabancı diller meslek yüksekokuluna servis ediliyorlar. Onlar orada eğitimlerini tamamlıyorlar. Ondan sonra İngilizce hazırlık programı tamamlandıktan sonra hâlihazırda %30 İngilizce, %70 Türkçe olarak eğitim veren İşletme Bölümümüzde bir yıl sonra eğitim öğretim almaya geliyorlar. Yani biz de önümüzdeki yıl ya da daha doğrusu bu yıl birlikte olacağız öğrencilerimizle. Yeni gelen öğrencilerimiz de yine aynı şekilde hazırlık programına tabi olacaklar, bu şekilde ifade edebilirim. Şöyle de söyleyeyim, İşletme Bölümünün içerisinde 5 tane Anabilim Dalı var. Bunlar Muhasebe Finansman Anabilim Dalı, Yönetim Organizasyon Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı, Sayısal Yöntemler ve Ticaret Hukuku Anabilim Dalı’ndan oluşuyor. Toplamda bölümümüzde 12 profesör hocamız, 11 doçent hocamız, 5 doktor öğretim üyesi hocamız, 4 araştırma görevlisi doktor hocamız ve 7 tane de araştırma görevlimiz var. Toplam 39 öğretim elemanımız var. Güçlü bir kadro aslında sayı olarak bakıldığında çünkü az önce de ifade ettiğimiz gibi köken 93 yılına dayandığı için oldukça kapsamlı bir eğitim öğretim kadrosuna sahibiz. Şimdilik bir bölümle devam ediyoruz yeni kurulduğumuz için. Ama ilerleyen yıllarda yeni programların açılmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor İlgili kurullarımızda.

 

Hocam İşletme Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. İşletme fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Biz Umuttepe ana kampüsünde yer alıyoruz. Hemen Rektörlük binamızın karşısında sizin de bulunduğunuz iletişim fakültesinin hemen yanı başında. Aslında bu bina İktisadi İdari Bilimler Fakültesi binasıydı. O fakülte ikiye bölününce Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İşletme Fakültesi olarak 2 fakülte aynı binayı kullanıyoruz şu anda. Merkezi bir konumda yer alıyor aslında fakültemiz. Yani hem ulaşım araçlarına yakın hem öğrenci yemekhanesine yakın, merkez kütüphaneye çok yakın 50 metre yürüme mesafesinde ders çalışma olanakları ve kaynak araştırma olanaklarıyla ilgili olarak. Mediko sosyal birimine çok yakın. Hepsi yürüme mesafesinde söylediğimiz gibi konum olarak gayet merkezi bir alanda.

 

Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Pozitif Bilimlerde olduğu gibi Sosyal Bilimlerde çok laboratuvar ihtiyacı olmuyor. Tabi siz burada iletişim fakültesindesiniz, burası bir uygulama radyosu, aslında burası sizin bir laboratuvarınız. Ama bizde daha ziyade işimiz işletmecilik ile ilgili olduğu için doğrudan doğruya biz kurumsal kaynak planlamasıyla ilgili yazılımların olduğu bir bilgisayar laboratuvarımız var. Mesela orada biz öğrencilerimize hem muhasebeyle ilgili finansla ilgili yazılımlar hem de işte işletmeciliğin, diğer anabilim dallarıyla ilgili yazılımları anlatma imkânı bulabiliyoruz. 50 kapasiteli bir bilgisayar laboratuvarımız var. Onun dışında bir laboratuvar imkânımız aslında bulunmuyor ama o zaten işin özü itibariyle öyle. Hani şuna ihtiyacımız var noktasında bir ihtiyacımız yok. Bu gerekli bize diye bir şey demiyoruz. O yüzden mevcut koşullarımızla bilgisayar laboratuvarımızda öğrencilerimize hizmet veriyoruz.

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültenizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yurt dışı işbirlikleri, eğitim işbirlikleri, Erasmus programımız üzerinden yürüyor. Bununla ilgili bir koordinatörlüğümüz var zaten üniversitemiz bünyesinde. İkili anlaşmalarımız var. Bu ikili anlaşmalar çerçevesinde şu anda Erasmus programında; Bulgaristan’da 1 üniversite, Litvanya’da 1 üniversite, Portekiz’de 2 üniversite, Polonya’da 2 üniversite ve Romanya’da da 2 üniversiteyle Erasmus anlaşması imzalanıyor. Bunun tabi belirli koşulları var. Öğrencilerin başvurusunda mutlaka belirli bir başarı düzeyini yakalamaları gerekiyor. Bu başarı düzeylerini yakaladıktan sonra gitmek isteyen öğrencilerle ilgili görüşmeler yapılıyor. Karşı kurumla ilgili görüşmeler yapılıyor. Ondan sonra öğrencilerimizi gönderiyoruz. Biraz daha çeşitlendirmemiz lazım. Biraz daha batı Avrupa ülkelerine kaymamız gerekiyor. Bu sayıyı biraz az gibi. Bununla ilgili de Erasmus Koordinatörlüğü çerçevesinde zaten yeni bir kuruluş olarak İşletme Fakültesi olarak bununla ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız. Muhtemelen 1-2 sene içerisinde yeni açılacak bölümlerle beraber bu anlaşmalarımız da çeşitlenecektir diye düşünüyorum.

 

İşletme Fakültesi yan dal/çiftanadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Şimdi İşletme Fakültesinde çift ana dalla ilgili bizim çap protokollerimiz var. Yani hangi ana dalda öğrenci ikinci eğitimini almayı düşünüyor? Hangisi işletme fakültesine yakın olabilir? Bununla ilgili çap protokollerimiz var işletme fakültesi yeni kurulduğu için halen devam ediyor. Eylül, ekim ayı gibi falan bunlar tamamlanır diye düşünüyorum. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi kurulurken aldığımız öğrenciler, onlar zaten mevcut çap protokollerinden yararlanıyorlar. Onlar devam ediyor çap uygulamalarına ve çift anadal programı uygulamalarına. 2 bölümde eğitim alarak 2 diplomayla bizden mezun olabiliyorlar. Ama söylediğimiz gibi protokollerimiz yeni gelecek öğrencilerimiz için hâlihazırda. Daha gelmedi o öğrenciler onlar hazırlık okuyorlar bu sene gelecekler. Onların önüne geldikleri zaman protokoller konulacak ve isteyen öğrenciler farklı bölümlerde eğitimlerine bir bölümle daha devam edebilecek. Tabi zorlu bir süreç Çap süreci.

 

Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

Şimdi bizim fakültemizde benim bildiğim kadarıyla bir yemek bursu var. İhtiyacı olan öğrencilerimiz için yemek bursu veriliyor. Onun dışında gene kısmi zamanlı çalışmayla ilgili başvurusu olan öğrencilerimiz fakültemizde, bölümlerimiz de görevlendirilmek üzere imkân buluyor. Yani hem öğrenciler bölümlerimiz de kendi bölümlerine hizmet ediyorlar öğrenci arkadaşlarına hizmet ediyorlar hem de belirli bir ücret karşılığında kısmi olarak çalışıyorlar. Böyle bir imkânımız var. Bunun dışında gene Cumhurbaşkanlığı iletişim ofisinin Türkiye çapında üniversiteler için uygulamaya koyduğu bir burs programı var. Burada da öğrenciler çalışmak istediği kurumları seçip, bir staj gibi düşünün bunu yani staj gibi, yaklaşık işte 20 günlük bu süre içerisinde bu kurumlarda çalışıyorlar. Onların özlük haklarıyla ilgili işlemleri de biz işletme fakültesi olarak biz gerçekleştiriyoruz. Böyle bir imkân da var öğrencilerimiz için.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

İşletme fakültesi ve işletme bölümünün iş imkânları oldukça geniş. Ben bunu derslerde de öğrencilere anlatırken hep şunu söylüyorum, eğer bir iş imkânınız olacaksa bir işe girip çalışacaksanız mutlaka sınavla personel alan bir kuruma gidin. Yani sınavla neresi alıyorsa orayı kendinize hedef seçin. O sınava çalışın, o sınavı başarın ve oraya girin. Çünkü sınavla istihdam eden kurumlarda yükselme ve o görevin o mesleğin en üst düzeyine çıkma imkânı tamamen liyakat sistemi üzerine kurulmuş oluyor. Çünkü siz oraya sınavla giriyorsunuz. Kendi yeteneklerinizi bilgi kapasitenizi orada kanıtlıyorsunuz, ondan sonra da yükselmelerde de yine sınavlar orada çalışan kişilerin karşısına çıkıyor. Dolayısıyla benim öncelikle öğrencilere tavsiyem bu oluyor. Kamu sektöründe, vergi denetmenliği olsun, hesap uzmanlığı olsun yine gümrük müşavirliğinde, gümrük bakanlığındaki gümrüklerde çalışan uzmanlık, denetçilik ile ilgili meslekler olabiliyor. Finans ve bankacılık sektöründe çalışmak isteyen arkadaşlarımıza özellikle öneriyoruz SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisanslarını takip etsinler diye. Çünkü SPK lisansıyla bir kurumda iş bulmak çok daha farklı oluyor. Bir başka meslek dalımız da, Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği. Hep muhasebe ve finansmandan gidiyoruz ağırlıklı olarak çünkü yasayla düzenlenen bir meslek aslında tıpkı avukatlık gibi tıpkı serbest meslekle ilgili çalışan yine yasayla düzenlenen diğer meslek dalları gibi. Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin sınavları oluyor, staj süresi oluyor. Üniversite bittikten sonra onları da öğrencilerimize özellikle muhasebeye dönük gelecekte yeminli mali müşavir olmak isteyen öğrencilerimizi o alanlara doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Bunların dışında yine iş imkânlarıyla ilgili olarak, dış ticaret lojistik sektörü, insan kaynakları, satış, pazarlama, üretim ve hizmet işletmelerinde öğrencilerimiz rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Ama ben tekrar tekrar söylüyorum mutlaka eğitim alırken çalışmak önemli ama burada çalışacakları kurumları seçerken staj yapacakları kurumları seçerken kurumsal firmalar olmalarına özen göstermelerini istiyoruz ve mutlaka ben sınavla girilen bir iş imkânı olmasını tercih ediyorum arkadaşlarımız için.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesini seçmeli?

Güzel bir soru. Ben İzmit doğumlu bir akademisyenim. İzmit’i çok seviyorum, şimdi öğrenciler için fakülte, üniversite, bölüm, şehir seçmek niye önemli onlardan biraz bahsetmek lazım çünkü öğrenciler işte ilkokul, ortaokul, lise eğitimleri çerçevesinde hep böyle sınavlara gire gire geliyorlar. Ondan sonra diyorlar ki ya öyle bir şehir seçelim ki kendimize orada gidelim, iyi bir eğitim alalım. Hem şehir de güzel olsun, üniversite hayatı olsun bunu da istiyorlar. Önce şunu söyleyeyim, bir kere eğitim kadrosu açısından bizim fakültemiz genç, dinamik, gelişime açık ve günceli takip eden bir eğitim kadrosuna sahip. Bunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim ve kapsamlı bir kadromuz var. Benim doğduğum, büyüdüğüm bu doğal güzellikleri, kültürel birikimini ve tarihiyle çok sevdiğim Kocaeli şehrinde biraz belki pozitif ayrımcılık yapıyorum ama o kadar da olsun.

 

Şehrin en temel özelliği siz de biliyorsunuz ki şehrimiz bir sanayi şehri, çok sayıda sanayi işletmesi var. Ana sanayiden tutun tedarikçi işletmelere kadar birçok sanayi kolunda kapsamlı kurumsal işletmelerimiz var yani. İş imkânları açısından ‘’Gelecekte Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olduk, ya biz belki şu anda oturduğumuz şehirde böyle imkânlara sahip değiliz ama Kocaeli Üniversitesi‘ne gidersek orada sanayi şehri olması sebebiyle daha rahat iş bulabiliriz’’ birinci tercih sebebi bence bu olmalı. Bunun dışında tabii ticaret ve hizmet sektörü de oldukça gelişmiş. Şehrimizde sağlık hizmetleri açısından oldukça gelişmiş. Hastanelerimiz, ulaşım hizmetleri konaklama hizmetleri açısından otelcilik anlamında gelişmiş. İş yerlerimiz çok mevcut bununla birlikte şehrimiz her ne kadar sanayi, ticaret hizmetler sektöründe gelişmiş bir şehir olsa da şunu ifade edebilirim rahatlıkla, Kartepe bölgesinde bir kış turizmi söz konusu. Yine şehrimizin kuzey kısmında Kandıra bölgesinde karşı tarafta Değirmendere Karamürsel kısmında yine yaz turizmiyle ilgili çok aktif faaliyetler var. Büyükşehir Belediyemizin buradaki çalışmalarıyla şehrimiz turizm şehri olma noktasında da oldukça ilerliyor. Yine tarım ve hayvancılıkla ilgili mandıra işletmeciliği ile ilgili özellikle gelişmiş ovalarıyla. Ve İstanbul’a yakın olmanın verdiği fırsatta var tabi yani aramızda bir saatlik bir mesafe var. Ciddi bir pazar orası da, 15 20 milyonluk bir pazar. Burada istihdam anlamında öğrenciler için biçilmiş bir kaftan. Onun dışında iş kurma anlamında yani işletmecilikte, pazara yakınlık imkânları açısından şehrimiz belki de Türkiye’yi düşündüğümüzde ilk 5 şehir arasında. Bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Son olarak İşletme Fakültesi’nin öğretim üyesi olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Şimdi tabii bütün öğrencilerin hayalinde 3 büyük şehrimizde ki üniversiteler vardır, İstanbul vardır, Ankara vardır, İzmir vardır, belki Eskişehir olabilir üniversite şehri anlamında. Zaten dilimleri ve puanları oraları tutuyorsa oraya gidecekler. Yani bu kaçınılmaz, oralara gidecekler. Ancak bu noktada tutmama durumları olursa mutlaka tercihte bence hiç başka bir yer aramalarına gerek yok. Bizim şehrimize gelsinler. Kocaeli Üniversitesini tercih etsinler. Benim ne demek istediğimi zaten 1-2 sene sonra onlar da mutlaka anlamış olacak bu imkânlar açısından. Şehrimizde ve üniversitemizde her türlü olanak mevcut bunu söyleyebilirim öğrencilik açısından ulaşım anlamında sosyokültürel anlamda. Biz aynı zamanda şöyle bir imkâna sahibiz, Büyükşehir Belediyesiyle çok etkili çalışıyoruz, yani uyumlu çalışıyoruz. Öyle de söyleyebilirim. Çünkü öğrencilerimizden gelen taleplere biz mümkün olduğunca karşılık veriyoruz ama karşılık veremediğimiz zamanlarda Büyükşehir Belediyesinden çok ciddi destekler alabiliyoruz birçok noktada. Çünkü bunun bir başka sebebi de Büyükşehir Belediye başkanımızın bir akademisyen olması Doçent Doktor Tahir Hoca’nın. O yüzden herhangi bir noktada bir sıkıntıyla karşılaşıldığında doğrudan bize destek olma imkânları oluyor. Öğrencilerimizin taleplerini değerlendiriyoruz. Üniversitemizin kalite kurullarında mutlaka öğrencilerimizi de görevlendiriyoruz. Öğrenciler üniversitenin eksik olduğu nokta neyse bunları bize iletiyorlar. Bu hem eğitim anlamında olabilir hem sosyokültürel anlamda olabilir, bunlarla ilgili çözümler bulmaya çalışıyoruz. Yani öğrenci buraya gelir, eğitimini alır gider yaklaşımından ziyade birlikte bir yönetim, birlikte bir eğitim, birlikte bir gelecek planlaması anlayışı üniversitemizde hâkim. Bu noktada öğrencilerimizi mutlaka söylediğim gibi, eğer ilk 3 büyük şehirde bir imkân bulamıyorlarsa başka bir şehir aramalarına gerek yok. Kocaeli şehri İstanbul’a ve diğer piyasalara yakınlığı anlamında onlar için ideal bir üniversite şehridir.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi