Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

14-07-2023

Konservatuvarımızı mutlaka tercih etmeliler

Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Enver Mete Aslan, Radyo K.İ’de Devlet Konservatuvarı’nı anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Enver Mete Aslan Devlet Konservatuvarı ve Konservatuvar eğitimi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarından biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?

Konservatuvarımız çok samimi bir fakültedir, sanat fakültelerimiz her zaman böyledir. Konservatuvarımız 2005 yılında kuruldu. Şu anda devlet konservatuvarımızda 3 lisans bölümü var. Bu üç bölümün altında 7 tane de anasanat ve anabilim dalı var. Birincisi Türk Müziği bölümü.  Bu bölümün altında Türk halk Müziği ve Geleneksel Türk Müziği Anasanat Dalımız var. Diğer bölümümüze geçersek Müzik Bölümümüz var. Bu bölüm aslında çok sesli müziği, batı müziği alanlarını kapsar. İçinde de 4 anasanat dalı olan bir bölüm; bunlardan bir tanesi Bestecilik ve Orkestra Şefliği, bir tanesi yaylı çalgılar diğeri Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar, son olarak da Piyano Arp Gitar anasanat dalı var. Bir bölümümüz daha var, o da Müzikoloji bölümümüz. Bu bölüm ana bilim dalı olarak geçiyor, araştırma ve geliştirme uygulamalarından daha çok teorik dersleri daha ağırlıklı olan, fakat yine içerisinde pratik çalışmalar da yapılan bir bölüm. Bir de ayrıca Türkiye’nin nadir üniversitelerinden biri olarak ortaokul ve lise bölümlerimiz var. Biz özel yetenek sınavıyla alıyoruz, bu her bölüm için geçerli. Eylül’ün ilk haftası sınavlarımızı yapmaya hazırlanıyoruz şuan.

 

Hocam tercih edecek öğrencilerimiz için Konservatuvarımızı biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Kocaeli üniversitesi Devlet konservatuvarı nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Başikele’de kendimize özel bir kampüsümüz var çok ciddi fiziksel olanaklarımız var ki ben iddia ediyorum en iyi konservatuar kampüslerinden birine sahibiz. Üç binamız var, neredeyse her bölüm için bir bina tahsis etmiş bulunmaktayız ve çok konforlu bir kampüs hayatı yaşıyoruz. Devlet konservatuvarımızın kendine ait bir bahçesi, müstakil yemekhanesi,  kendine ait bir kantini, kütüphanemiz aynı zamanda çalışma odalarında öğrencilerin kullanabilmesi adına piyanolar ve metrekare açısından çok rahat edebilecekleri oda ve sistemler kurulmuş vaziyette. Toplam 3 tane konser salonumuz var bir tanesi 300 kişilik 2 tanesi de 80 kişilik olmak üzere.

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, Konservatuvarımızın yurt içi eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtiçi iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Devlet konservatuvarları sanatçı yetiştirmeye yönelik planlanmıştır fakat bunun yanında öğretmenlik yetkisi de vermektedir. Ama asıl hedef sanatçı, icracı yetiştirmektir. Türkiye radyo ve televizyon kurumuna sanatçılar aynı şekilde Kültür Bakanlığına bağlı devlet koroları ve özel orkestralara öğrencilerimiz mezun olduktan sonra kendi yetkinlikleri çerçevesinde girebilmektedirler. Okulumuz son zamanlarda devlet konservatuvarları arasında tanınırlığını yükseltmiş ve yüksek lisans doktorasıyla da akademik hayata çok yakın durmaktadır. Kendi öğrencilerimizin yüksek lisansa devam edişi ve bunun ardından üniversitelerde yaptıkları hocalıklarına yakından şahit olmaktayız yani demek istediğim şu devletin müzikle alakalı kurumlarına ve üniversite akademik kadrolarına çok sıklıkla öğrenci göndermekteyiz.

 

Kocaeli üniversitesi Devlet Konservatuvarı yan dal/çiftanadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Evet sağlıyor ama bunun istisnaları var.  2005 yılından bugüne bunu başarıyla uygulayan öğrencilerimiz oldu fakat şöyle; bu sanat çok küçük yaşta başlanılması gereken spesifik bir konu olduğu için biz öğrencilerin başka bir dala geçişlerinin bir önceki dallara zarar verebileceği endişesiyle çok sıcak bakmıyoruz. Yani bir öğrenci başladığı enstrümanın çalışma alanının dışına çıkmadan o alanda yoğunlaşarak hareket ederse çok daha sağlıklı ve kendisine faydalı olacağını düşünüyoruz.

 

Konservatuvarın burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

Üniversitedeki tüm öğrencilerin karşısına çıkan burs olanakları bizim öğrencilerimiz için de geçerli. Özel burslar veya devlet bursları bunlarla ilgili öğrencilerimizi sürekli aydınlatıyoruz. Konservatuvara özel bir burs olanağı şu anda mevcut değil ama tüm devlet öğrencilerinin karşısına çıkan olanaklar bizim için de geçerli. Okulumuzun kendi demir baş enstrümanları var kimi öğrenci maddi durumu sebebiyle enstrümanını direkt kendi alabiliyor, kimi öğrenci bunu daha sonraya bırakıyor biz daha sonraya bırakan öğrencilerimize okulun enstrümanlarından temin ediyoruz.

 

Konservatuvardan mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Eskiden öğretmenlik için lisans bittikten sonra ayrıca pedagojik formasyon almaları gerekiyordu eğitim fakültesinden, fakat bu eğitim lisansın içine serpiştirildiği için öğrenciler daha da rahatladılar bu konu da. Aslında öğrencilerimiz lisans bittiği gün öğretmen olabilecek bir düzeyde diplomaya sahip oluyorlar. Fakat bunun dışında öğrencinin talebi sahne, sanatçılık, uygulama, albüm, icracılık TRT veya kültür bakanlığı gibi uygulamalı alanlar ise bu tabi öğrencinin çalışması ve bileğinin kuvvetiyle alakalı bir şey. Üniversite öğrenciye bir yere kadar enstrümanı öğretir, daha sonrası öğrencinin çalışması ve başarısıyla alakalı bir şey.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Devlet konservatuvarını seçmeli?

Başta söylediğim gibi çok güzel bir kampüsümüz var. Eylüldeki sınavlarımıza kadar öğrencilerimizin gelmesi gezmesi, ziyaret etmesi, binaları, bahçeyi ve imkânları görmesi için kapımız daima açık. İkincisi iyi bir eğitim kadromuz var, daha da iyi olması ve daha da genişlemesi adına çaba sarf ediyoruz ve yüksek lisansımız var aynı zamanda doktora açma niyetimiz de devam ediyor şuanda eksiklerimiz mevcut. Özellikle şunu belirtmek istiyorum fiziksel koşullarımız çok uygun şu anda.

 

Peki Konservatuvar eğitimi almak isteyen bir öğrenci özel yetenek sınavlarına giriyor. Bu öğrencilerin yetenekleri hangi kriterler üzerinden değerlendiriliyor? Başka bir deyişle öğrencilerin hangi niteliklere sahip olması bekleniyor?

Biz özel yetenek sınavında iki aşamalı sınav yapıyoruz. Birinci aşamada kulağını temel düzeyde test ediyoruz. Devlet konservatuarının web sayfasında duyurularda yayınladığımız sınav kriterleri, sınav yönergeleri içinde bu sınav süresince hangi sorularla karşılaşacakları, nasıl bir kulak imtihanına tabi olacakları, aslında açık açık puanlamalarıyla gözükmekte. Piyanodan tek ses, çift ses veya üç ses uygulaması, kalemle  ritim kulağının, melodi kulağının test edilmesi ya da öğrencinin sesine bakabilmek adına bir şarkı, türkü, parça okumasının istenmesi gibi. Aynı şekilde müzik bölümünün de kendine özgü kriterleri var. Solfej sınavları, enstrümandaki hâkimiyet gibi sınavlar ya da kriterle öğrencinin bu işi yapıp yapamayacağını anlamaya çalışıyoruz.

 

Son olarak hem bir akademisyen hem de Kocaeli Üniversitesi Devlet konservatuvarı Müdürü olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Konservatuvar düşünen öğrencilerin kesinlikle Kocaeli’den yollarını geçirmelerini tavsiye diyorum. Sınav zamanı evet yoğunluk yaşıyoruz ama mutlaka onlarla bir sınav süresince de olsa karşılaşmak görüşmek, onların seslerini duymak onların yeteneklerini, söyledikleri şarkıları, çaldıkları enstrümanları dinlemek istiyoruz. Yani açıkça söylemem gerekirse Kocaeli Üniversitesi devlet konservatuvarını mutlaka tercih etmeliler. Başarılı oldukları takdirde çok önemli bir eğitim öğretim hayatına imza atacaklarını düşünüyorum, bundan da eminim.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: Sudenaz Aydoğan

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi