Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Özkul, Radyo K.İ’de Turizm Fakültesini anlattı.
Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Özkul, Turizm Fakültesi hakkında sorularımızı cevapladı.
1. Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayımız nedir? İkinci öğretim programlarımız var mı? Yerleştirme sınavında yüzdelik dilimi nedir?
Öncelikle davet için, bize böyle bir fırsat verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Şimdi Turizm Fakültesinin öncesi Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. Uzun yıllar bu şekilde anılıyor. 2019 yılında şartları sağlayarak bizler Turizm İşletmeciliği bölümümüzle birlikte Turizm Fakültesine dönüşüyoruz. Öncesinde bir Konaklama İşletmeciliği bölümümüz vardı, o yüksekokulda kaldı ve şu anda Turizm İşletmeciliği bölümüne dönüştü. Bununla birlikte yine yüksekokuldayken daha önce açtığımız Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz vardı, o da fakültede aynı şekilde yerleşti. Şu anda hali hazırda 2 bölümümüz var ancak bununla birlikte organik yapısı şeklinde fakültelerin Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi adı altında 2 bölüm daha var. Bunlar şu anda bizde aktif değil. Aktif edilmesi için özellikle rehberlik bölümünün aktif edilmesi için çabalıyoruz.
Mevcutta 2 bölümümüz var. Bu bölümdeki öğrenci sayılarına bakıldığında yaklaşık 250 öğrencimiz Turizm işletmeciliğinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında da 300 öğrencimiz var. Toplam 550 öğrencimiz ile öğrenime devam ediyoruz. Bu bölümlere yapısı itibariyle bakıldığında çok talep gören bölümler aslında. Turizm İşletmeciliği ile ilgili zaman zaman yıllara bakarak bazı sorunlar oldu ancak şu anda hiçbir problem yok, o da %100 doluluk oranıyla öğrenci alıyor. Gastronomi ve Mutfak sanatları bildiğiniz üzere çok popüler bir bölüm özellikle medya etkisiyle birlikte öğrencilerin çok talepte bulunduğu çıktısını çok merak ettikleri bir bölüm. Bu iki bölümümüzde, doluluk oranları gerçekten yüksek. Başarı dilimleri de zaman zaman değişiyor ama biz gastronomi ve mutfak sanatlarında özellikle bu bölge itibariyle ilk 5 üniversiteden biriyiz. Bununla bitmiyor aslında yapılanmamız. Şöyle de bir durum var, her yerde söylüyorum ve bunu söylemekten de gurur duyuyorum. Turizm işletmeciliği bölümünün, gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün hem yüksek lisans bölümleri hem de doktorası var. Yani öğrencimiz geldiğinde aynı anda lisansını bitiriyor, yüksek lisansını orada yapıyor, doktorasını tamamlıyor, akademisyen de olabiliyor, böyle de bir fırsat var. Bugüne kadar az bir rakam değil, 100 öğrencimiz de lisansüstü programlarda yer aldı, şu anda da devam ediyor. Hem doktora programlarımız hem yüksek lisans programlarımız devam ediyor. Turizm Rehberliğinde bizim şu anda okulumuzda 2 yıllık bölüm de var. Aynı binadayız Kartepe Meslek Yüksekokulu’nda. Bizim amacımız 4 yılı tamamlayan bu alanda kendini geliştirmiş, farklı dillerde rehberlik yapabilecek öğrencilerimizi yetiştirmek. Bildiğiniz üzere bu da dil puanı ile alınıyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hocalarımız tamam, yani 3 öğretim üyemiz tamam ama dışarıdan alacağımız Go-Kartlı rehber hocalarımızla birlikte bu şartları tamamlayacağız diye düşünüyoruz.
2. Hocam Turizm Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Turizm fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, kütüphane ders çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?
Şimdi şöyle, öğrencilerimiz geldiği zaman Derbent diye bir yere neden buraya geldik diyorlar. Umuttepe’de neden değiliz diyorlar. Ben her defasında aynı şeyi söylüyorum, harika bir tabiat yemyeşil bir alan çok büyük bir yerdeyiz aslında, 4.500 metrekare bizim bulunduğumuz yer. Binamız normal alan anlamında düşündüğümüzde 18.000 metrekare. Bunun dışında da -bilmiyorum hiç geldiniz mi?- Kartepe Park Oteli’nde yer aldığı büyük bir alandayız. Öğrencilerimiz her türlü sosyal aktiviteyi kendileri istedikten sonra yapabilirler. 2 tane basketbol sahamız, bir voleybol sahamız var dışarıda. Bunlarla ilgili de düzenlemelere devam ediyoruz. Oraları yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Ben her defasında şunu diyorum sizler buraya geldiğinizde, büyük metropollere gideceksiniz, trafik gürültüsü, kornalar ve benzeri bunları duyacaksınız. En azından şurada kendi içinize dönüksünüz, yani alın çantanızı, kahvenizi, sandalyenizi açın orada kitabınızı okuyun. Arkadaşlarınızla sosyalleşin. O anlamda çok güzel bir şey, eksiklerimiz yok mu? Var. Bunları da tamamlamak üzere zaten hareket ediyoruz. Okulumuzun içinde ne var? Kendi alanımıza ilişkin düşündüğümüzde 2 tane mutfağımız var. Bunlardan bir tanesi uygulama mutfağı bir tanesi de pastacılık mutfağı, orada çikolata ve benzeri şeyler yapıyoruz. Bir tane kütüphanemiz var hiç fena değil, güzel bir kütüphane. Böyle yemyeşil alana bakacağınız ağaçlara ormana bakabileceğiniz bir kütüphane. Onun dışında da kendi alanımızla ilgili bir konferans salonumuz mevcut. Bunları ortak kullanıyoruz. Çok etkin bir fakülteyiz onu söyleyeyim. Yani sürekli etkinlikler yapıyoruz. Yani sadece derslere girdik, derslerden çıktık değil, burada daha iyi nasıl yaparız, öğrencileri hayatına nasıl hazırlarız konusunu birlikte hareket ederek gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
3. Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uygulama alanlarımızı biraz önce ifade ettim. Mutfakla ilgili kısımları söyledim, mutfağımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda 12 istasyonumuz var öğrencilerin çalışabileceği. 24 öğrenci aynı anda orada yemek yapıyor, hocalarıyla hareket ediyor. Bir hocamızın da istasyonu var. Fakat yeni projelerimiz de buraları geliştirmek daha büyük bir mutfak yapmak ve bundan sonraki kısımda da farklı hedeflere ulaşma gayemizdeyiz. Bir de bilgisayar laboratuvarımız var. O da artık bilgisayar dersleri. Biliyorsunuz uzaktan eğitime döndü, daha verimli olabiliyor bazı konularda ama bizim özellikle otel işletmeciliği ve turizm işletmeciliğinde ön büro programlarımız var. Onları vermek içinde o laboratuvarı kullanıyoruz.
4. Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültenizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Mezun olan bir öğrenci yurt dışında da diplomasını kullanabilir mi?
Turizm deyince benim aklıma uluslararasılaşma geliyor. Yıllarca da başka üniversitelerde Erasmus Koordinatörlüğü yaptım. Kurum Koordinatörlüğü yaptım. Uluslararasılaşma hedefine ulaşamazsınız bir yerde kalıyorsunuz ve artık kendi kabuğunuzun içerisinde farklı şeyleri görememiş oluyorsunuz. Benim uzun zamandır nasıl bu konuda aktiviteler yaparız diye sorularım vardı. Sağ olsun şu anda mevcuttaki araştırma görevlileri arkadaşlarımızla birlikte oturduk tüm üniversitelerin listelerini çıkardık, onlara postalar attık. 8 anlaşma daha yaptık. Şu anda 5 öğrencimiz yurt dışına gitti. Gitmeye devam ediyor ama bu yetmeyecek. Bizim için en önemli şeylerden bir tanesi gelen öğrenci. Yani gidenle birlikte gelen öğrenci. Bunu yapamadığınız andan itibaren yine hedefe ulaşamamış olacağız. Bu işler hedef işi yani ben bunu amaçlıyorum misyonuma, vizyonuma uygun dediğinizde gidiyorsunuz bir yerlere. Bunun dışında çok önemli bir şey var, öğrencilerimizin gittiği yerlerde başarılı olması. Biz bunu hep duyuyoruz ve çok mutlu oluyoruz. Başarılılar, gittikleri yerlerde bizi en iyi şekilde temsil ediyorlar. ‘Work and Travel’ fırsatları var. Okulumuza geliyorlar, buluşturuyoruz ama şunu yapmıyoruz, biz sizi buluşturduk demekle kalmıyoruz, öğrencimizi takip ediyoruz. Bu konularda da iyi olduğumuzu düşünüyorum. Diplomayla ilgili sorduğunuz soruya gelirsek, diplomayla ilgili biliyorsunuz bizim Avrupa kredi transfer sistemi ile ilgili diploma ekimiz var. Bunlarla ilgili zaten tanınırlığımız var ama öğrencilerimizin gitmeden önce o üniversitelerdeki ya da gittikleri ülkedeki koşullara bakmalarını rica ediyoruz. Eğer öyle bir sıkıntı olabilecek bir durumsa bizden bir şey istiyorlarsa hemen biz formel şekilde o ülkenin dilinde her türlü hazırlığımızı yapıp o ülkenin yetkili mercilerine yazımızı yazıyoruz. Bu şekilde tanınırlığımızı arttırıyoruz.
5. Turizm Fakültesi yan dal/çiftanadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Evet sağlıyor. Şu anda 2 bölümümüz olduğu için gastronomi ve mutfak sanatlarıyla turizm işletmeciliği arasında bunu yapan öğrencilerimiz oldu. Hali hazırda da devam ediyor. Amacımız daha farklı şeyler yapabilmek belki siz orada rehberliği deneyeceksiniz, rehberlik olduğu zamanda buradaki sistematiği devam ettireceğiz. Bugün dünyanın da kabul ettiği bir şey var disiplinler arası çalışmak. İnterdisipliner olmadıktan sonra bunun üstünde çalışmadıktan sonra bir yerde kalıyorsunuz. Amacımız bizim alanımızla da ilgili farklı alanlarda da ilgili bu birleşik programları devam ettirebilmek. Çok basit bir örnek verebilirim bununla ilgili; sağlık turizmi, işin içinde bir sağlık var, bir de turizm var. Ben kendi başıma sağlık turizmi yapmaya kalksam başaramam. Sağlığın kısmında da hocalarımız bunu yapsa sadece sağlığa odaklanacak. Çünkü bunun ulaştırılması var, yeme-içmesi var, konaklaması var, her şey var, işte biz birleştiriyoruz. Bir zaman sonra bir bakacağız buradaki programlar artık birbiriyle entegre olmuş, birbirinin devamı niteliğinde. O yüzden bu konuda da çalışmalarımız sürüyor.
6. Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkanlar sağlıyor?
Burslar, biliyorsunuz birincisi devlet bursları sonradan tekrar ödemeye dayalı borçlanmaya dayalı burslar, bir de gönüllü burslar olarak ayrılıyor. Bizim şimdi şöyle bir yapımız var, umarım sizi bir gün davet ederiz, yanımızda ağırlarız, gerçekten bir aile ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Bir öğrencimizin sıkıntısı varsa çevremizdeki STK’larla işbirliği içerisinde bunları halletmeye çalışıyoruz. Hem kamusal hem sivil toplum kuruluşları hem de gönüllü kişilerle olan iletişiminizde burs olanakları sağlamaya çalışıyoruz. Bazı kişiler diyor ki, benim hiç ismim yer almasın burada ben elimden gelen gayreti göstereyim diyor. Onlara da çok mutlu oluyoruz. Öğrencilerimiz de mutlu oluyor. Biz daha çok gizlilik esasına göre bazı şeyleri devam ettiriyoruz ve burada hakkaniyetli bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Üniversitemizin de bu konuda biliyorsunuz çok katkıları var, işte yemek bursları oluyor, farklı burslar oluyor. O yüzden o aile ortamını üniversite içerisinde de yaşıyoruz ve gerçekten bir öğrencimiz mağdur ise onun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.
7. Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?
1999 mezunuyum ben. 1995’te de turizme girdim. Öncesinde de hep turizmciydim. Yani otel işletmelerinde çalıştım. Restoranlarda, lokantalarda her yerde çalıştım. Bugünkü geldiğim noktadaki deneyimim hep şu, siz örgün olarak dersler alabilirsiniz. Kendinizi o konuda hocalarınızın verdiği ile belli bir yere getirebilirsiniz ama bu yetmez. Neden yetmez diyorum çünkü turizm müthiş bir alan. Bizim mezun olduğumuz yıllarda hep şöyle zannediyorduk, biz otel işletmeciliğinde çalışacağız. Otel işletmelerinden başka çalışma alanımız yok. Şimdiyse otelde çalışabilirsiniz, seyahat alanında çalışabilirsiniz. Sağlık sektöründe çalışabilirsiniz. Onun dışında gastronomi ve mutfak sanatlarıyla ilgili inanılmaz şefler var şu anda çok tartıştığımız konuştuğumuz. Bugün öğrencilerime bakıyorum, girişimci olmuşlar yani kendi yerlerini açmışlar. Şu anda Kocaeli'de de bu girişimle işletmesini açan kişiler var. Bunlar gerçekten yani şu anda saymaya kalksam bitiremem herhalde çalışma olanaklarını. Ama şunu söylüyoruz, bunu 2 yabancı dille yapalım. Entelektüel bilgi birikimiyle yapalım. İngilizceyi bir yabancı dil olarak saymıyoruz. Ama konuşmada yine problemler yaşıyoruz. O yüzden biz bu şekilde bir amaç, hedef ve geleceğe ait farklılıkları, belirsizlikleri görerek öğrencilerimize acaba siz gelecekte ne yapabilirsiniz? Sorusuna iyi bir şekilde cevaplamalarını sağlıyoruz. Bugün konuştuğumuz sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapay zeka iş alanlarını değiştirebilir, bunları da görerek hareket etmek gerekiyor. Çok farklı alanlar var çalışabilecekleri. Türk Hava Yolları’nda bugün bir bakıyorum öğrencim çalışıyor ve karşıma çıkıyor, bankaya gidiyorsunuz öğrenciniz orada. Hizmet sektörü olduğu için hizmetle ilgili bilgi aldığınız için. Özellikle turizm bölümünde bu biraz daha yaygın eşit ağırlık olduğu için hani hem sayısal kısmınız hem sözel kısmınız var, farklı yerlere gelebiliyor öğrenci.
8. Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesini seçmeli?
Neden seçmeli? Biraz önce ifade ettim bir kere çok sıcak bir ilişki var bu fakültede. Hocalar gerçekten kendi alanlarında uzman. Mutfağa gidiyorsunuz zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Dersler yine öyle birincisi bu. İkincisi, şimdi öyle bir yerdesiniz ki bir hedefiniz varsa İstanbul yakınınızda, Kocaeli’de gideceğiniz işletmeler var. Biz mesela çok saha ziyaretlerinde bulunuyoruz. Öğrencilerimizle birlikte gidiyoruz, yerinde görün diyoruz. Üçüncü olarak üniversitenin ismi belli, yani iyi bir üniversite yıllardır kendi alanında söz ettiren. Yani bilinen bir üniversitede okumanın her zaman bir çıktısı vardır. Diyeceksiniz ki diploma çok mu önemli? Sizin o diplomayı nasıl doldurduğunuz önemli, onda herhangi bir sorun yok. Fakat mezun olduğunuz yerin hakkını vererek bir şeyler yapmışsanız bu size avantaj sağlıyor. Onun dışında staj olanaklarımız var. İşletmelerde mesleki eğitimle ilgili de çalışmamızı yaptık. Yedi dönem öğrencimiz bizimle sekizinci dönemde artık yok. Sahada olmak zorunda, bunları görmek gerekiyor. Çok fazla sayıda anlaşma yapıyoruz, protokollerimiz var, o yüzden bizi tercih etmeliler, bina olanaklarımız bence gayet iyi. Gerçekten bir fakülte standardında bir binamız var. Onun dışında kapımız açık öğrenciler istediği zaman geliyor, derslere onları dâhil ediyoruz. Hangi dersi neden seçmeliyiz, nasıl almalıyız bunlara dâhil ediyoruz. Sonrasında öğrencilerimize memnuniyet anketleri yapıyoruz. Hangi konuda iyiyiz, hangi konuda kötüyüz? Bize de siz not verin, hep biz size veriyoruz gibisinden. O yüzden benim tercih etme sebebim bu. Müthiş doğal güzelliği de söyledim. Yani orada gerçekten oturduğumuzda günün sıkıntılarını unutabilecek bir şeye odaklandığınızda yapabilecek bir alanınız var, o yüzden tercih etmeli ama tabi turizm bölümünü de o şekilde düşünüyorum. Turizm bölümü, turizm alanı, turizm fakültesi hiçbir zaman sekteye uğramayacak. Pandemi de ve pandemi sonrasında bile insanların ilk düşüncesi ne zaman tatile giderim olmuştu.
9. Bir öğrenci olarak sormak istiyorum, Turizm Fakültesinde hem mutfakta hem de diğer alanlarda hocalar ve öğrenciler arasında nasıl bir iletişim var?
Çok kısa bir şey söyleyeceğim, bu geçtiğimiz mezuniyetten bir önceki mezuniyette arkadaşlarımız güzel bir mezuniyet töreni yapmak istediler. Mezuniyet töreni yaparken de hocam biz burada bir sahne kurmak istiyoruz müzik grubu çıkarmak istiyoruz dediler tamam dedik. Biz de turizmciyiz sonuçta. O grup gelemedi, yani grupla ilgili sorun oldu. Ben hemen arkadaşlara söyledim, sahneye biz çıktık. Yani 2 araştırma görevlisi arkadaşımla Sarp Hoca ve Mert Hocayla. Zaten gitar konusunda ve benzeri müzik alanında iyiler. Onlarla birlikte tüm hocalarımız, bölüm başkanlarımız ve dekan yardımcılarımız hepimiz sahneye çıktık ve o gün 2 saatlik konser verdik. Şimdi turizm böyle bir şey bence. Yani kafamdaki ve bugüne kadarki idrakim da bunu gösterdi bana Öğrenci hoca ilişkisi gerçekten üst düzeyde. Mutfağa girdiğinde hem eğleniyorlar hem öğreniyorlar. Yine teorik derslere girdiklerinde de biz alana ilişkin pratikle bunları anlatmaya çalışıyoruz. Yoksa sadece teori bir zaman sonra ütopik bir şey olarak kalıyor
10. Peki Turizm Fakültesinde eğitim almak isteyen bir öğrencinin sizce nasıl becerileri, özellikleri ya da yetenekleri olmalı?
Bir kere sabır, sabır bu işin olmazsa olmazı. Yıllarca çalıştım, her türlü insan var. Avantajımız şu en mutlu zamanlarındalar, Tatildeler. Evet, hastane otelleri de var bu arada bunlar da arttı yani orada da farklı şeyler yapıyorsunuz. Ancak sabretmek gerekiyor. İkincisi hedefe odaklanacak öğrenci ve bu hedefe odaklanırken ne zaman, hangi alanı değiştireceğini bilecek hep aynı alanda kalmayacak. Böyle bir yapısı olması lazım. Üçüncüsü iletişim. İletişim o kadar önemli ki yani orada verdiğiniz temas, sıcaklık, sempatiklik, geri bildirim, oradan sonraki iletişimi devam ettirme becerisi o artık kişiye kalmış. Bu çok önemli. Öğrencinin multidisipliner yönü çok iyi olmalı. Bir yerde çalışırken turist size Türkiye’deki eğitim sistemi hakkında bilgi verebilir misin diye sorabiliyor mesela. Yani o anda siz o konuyla ilgili hem alanı bileceksiniz hem de başka bir dille anlatmayı becerebileceksiniz. Sonrasında evrensel düşünebilme geliyor ben bunu arkadaşlara aşılamaya çalışıyorum. Yani küresel düşünemedikten sonra yerel kaldıktan sonra tabi yine yerel kalalım değerlerimizi bilelim, kültürümüzü bilelim, bunlarla ilgili demiyorum. Dünyada ne olup bittiğini anlamak ve buna göre hareket etme becerimiz mutlaka olmalı.
11. Son olarak hem bir akademisyen hem de Turizm Fakültesi’nin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Birincisi bilerek gelsinler. Burayı tercih ettim geldi diye değil gerçekten ben bu bölümü istiyorum diye gelsinler. İkincisi burayla yetinmesinler başka alanları araştırsınlar. Bu alanın zorluklarını, avantajlarını, dünyadaki fırsatlarını görerek hareket etsinler, iyi araştırsınlar. Kendilerine yatırım yapsınlar, entelektüel birikimlerini arttırmaya devam etsinler. Yani dünyanın veya insanların sosyal medyadan ibaret olmadığını, bunun farklı mecralarının bulunduğunu bilsinler. Artık bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu bir zaman dilimindeyiz ve çok fazla bilgi var. Bu bilgiden artık en güzeline, beni yarına taşıyan, beni etkin verimli kılacak alanlar neyse bunu iyi araştırarak gelsinler. Bizleri de araştırsınlar. Kimdir bu hocalar, Cv’lerimize baksınlar. Geldiklerinde de zaten onları kucaklayacak ve yarına taşıyacak bir ekip olduğunu görecekler.
Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz
Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi