Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

12-07-2023

Gelen öğrencinin iş bulmaktan çok iş seçmeyle ilgili sıkıntısı olabilir

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, Radyo K.İ’de Denizcilik Fakültesini anlattı.

 

Hafta içi her sabah canlı olarak yayınlanan Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer ile Denizcilik Fakültesi ve Denizcilik eğitimi hakkında sorularımızı cevapladı.

 

Öncelikle bize fakültenizden biraz bahsedebilir misiniz? Kaç bölüm var? Öğrenci sayınız nedir? İkinci öğretim programlarınız var mı?

Bizim fakültemiz Karamürsel ilçesinde yer alıyor ve üç tane bölümümüz var.  Bu üç bölümümüzün ikisi henüz aktif değil. Öğrenci alımına başlamadık çünkü altyapıyla ilgili artık sona gelen bir tamamlama çalışmamız var. O çalışma bittikten sonra umarım bir ya da iki yıl içinde açmış olacağız. Aktif olan bir tane bölümümüz var, o da Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü. Bölümümüzün şu anda 230 civarında öğrencisi var ve bu öğrenciler eğitimlerine devam ediyorlar. Yerleştirme sınavında yüzdelik diliminde 300 binlerde alım yaptı geçen sene. Denizcilik Fakültesi bakımından Türkiye’deki 10 kamu üniversitesini sıraladığımızda ilk üçte yer alıyor üniversitemiz. İkinci öğretimimiz yok sadece örgün eğitim veriyoruz.

 

Hocam Denizcilik Fakültesini tercih edecek öğrencilerimiz için fakültemizi biraz da fiziki yapısıyla konuşalım. Denizcilik fakültesi nerededir? Kampüs olanakları nasıldır? Derslikler, çalışma ve dinlenme alanları nasıldır?

Kocaeli’nin güneyinde Karamürsel ilçesindeyiz. Karamürsel’in denizcilik tarihi olarak çok eski bir kökeni var. O anlamda Denizcilik Fakültesinin Karamürsel’de yer almasının tarihsel bir önemi de var. Binamızda şu anda 8 tane dersliğimiz var, bunun yanında eğitimle ilgili laboratuvarlarımız var. Bu laboratuvarda denizcilik işletmeleri bölümüne ilişkin herhangi bir altyapı sıkıntımız yok. İlave olarak açmaya çalıştığımız bölümlerde altyapı laboratuvarlarımız var ve onları geliştirmeye devam ediyoruz.

 

Laboratuvar, uygulama alanları ya da benzeri imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Denizcilik eğitimi uygulanmalı bir eğitim, uygulamalı olmasının sebebi de özellikle  Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme  mezunlarının doğrudan gemilerde zabit ve mühendis olarak çalışmalarından kaynaklanıyor. Öğrenciler geldiği zaman zaten 4 yıllık eğitim sürelerinin bir yılını denizde geçirecekler. Deniz Ticaret Odası ve üniversitemizin katkılarıyla yapılmış bir simülatörümüz var, orada öğrenciler fırtına, yağmur, akıntılar gibi çeşitli hava koşullarını simüle ederek tekniği kullanma yeteneğini geliştirebiliyorlar.

 

Eğitim olanaklarından devam edelim, fakültemizin yurt dışı eğitim olanakları nelerdir? Öğrencilerimiz için kurulan yurtdışı iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Litvanya ve Bulgaristan ile anlaşmalarımız var. Avrupa’da da Erasmus yapabileceğimiz çok fazla seçenek yok aslında çünkü bizim alanımız nasıl Türkiye de az sayıda kamu üniversitesinde olduğu gibi Avrupa’da da çok yaygın değil. Bu ülkeler içinde Polonya, Almanya, Letonya sayılabilir umarım biz de yakın zamanda seçeneklerimizi arttıracağız.

 

Denizcilik fakültesi yan dal çift anadal imkânı sağlıyor mu? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Bizde yan dal çift anadal imkânı yok onu aslında kendi içimizde tartıştık bizim ilgili alanlarımız var onlar olabilir, Türkiye de farklı fakültelerde bu tür örnekler var. Denizcilik işletmeleri bölümü kendi içinde çok disiplinli bir alan, hem işletme hem iş olanakları açısından çok çeşit alanlara hizmet eden bir bölüm. Eğer yapılırsa hukuk konusu çok temel bir konu onunla ilgili düşüncemiz var ama şuanda mevcutta yok.

 

Fakültenin burs olanakları nelerdir? Öğrencilerine ne tür imkânlar sağlıyor?

Bizim sektörel anlamda kapsayıcı bir özelliğimiz var. İhtiyaç sahiplerine gerek deniz ticaret odaları gerekse özel kurumlar, sivil toplum örgütleri gerekli destekleri veriyorlar. O anlamda ihtiyacı olan öğrencilere gerekli imkânları sağlıyoruz.

 

Peki Denizcilik fakültesinden mezun olan bir öğrenci yurt dışında da diplomasını kullanabilir mi? Denklik süreçleri hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Bizim alanımız her ne kadar çok özel bir alan olsa da denklik konusunda bir sıkıntımız yok.  Kamu üniversiteleri bu yolları aşmışlar yani bilinen bir bölüm. Kocaeli Üniversitesi, zaten akreditasyon konusunda sorunu olmayan bir üniversite.  O anlamda yurt dışına gitmek isteyen öğrenciler yüksek lisans başvurularını yapmaları durumunda denklikle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar.

 

Fakülteden mezun olan bir öğrenci için iş olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Mezunlarımız hangi alanlarda çalışabiliyor?

Dünyadaki ticaret yükünün 15 milyar ton olduğunu dikkate alırsanız bunun %85’inin deniz yoluyla taşındığını görüyoruz.  Böyle olunca bütün dünyada hizmet veren bir yapıdan bahsediyoruz. Bir denizcilik işletmeleri mezunu ben Türkiye içinde iş yapacağım diyebileceği bir durum yok her gittiği yerde uluslararası niteliklere ve standartlara göre çalışmak zorunda. Ana yapılara baktığımızda tedarikçi işletmeler, aracı işletmeler var bunun yanında destekleyici kurumlar dediğimiz kurumlar var, bir de kamu kurumları var yani bu bölümlerden mezun olup ulaştırma ve altyapı bakanlığında istihdam edilme şansları da var, aynı zamanda sahil güvenlik komutanlığında da karşılık bulduğunu görüyoruz. Lojistik hizmet sağlayıcıları var genelde mezunların %50-55’i bu alana giderler çünkü çok fazla işletme var. Yat kaptanlığı yapabilirler bunun yanında gemi acenteleri var ek olarak broker olabiliyorlar, deniz sigortacısı olabilirler, deniz ticaret odalarında görev alabilirler, hem mavi yaka hem de ileriki aşamalarda beyaz yaka olarak limalarda istihdam edilebilirler. Donatan armatör dediğimiz gemileri işleten kurumlarda iş yapabiliyorlar. Gemi denetim işletmeleri, konteyner  tedarik işletmelerinde görev alabiliyorlar ve gümrük müşavirliği de yapabiliyorlar. Bu bahsettiklerimin içinden her birinin kendi içinde de uzmanlık alanları var.

 

Hocam sizce bir öğrenci neden Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesini seçmeli?

Denizcilik fakültelerinin Türkiye’deki dağılımına baktığımızda bir öğrencinin Denizcilik işletmeleri bölümünü ya da denizcilikle ilgili bir bölümü seçmeye kalktığında şu gerçeği görmesi gerekiyor: Kocaeli bölgesi ticari açıdan önemi yüksek bir bölge. Ddenizcilik Fakültesinde okumak isteyen öğrencilerin bu tip bölgeleri seçmeleri hem öğrenim hayatlarındaki stajlarında hem de sektöre yakınlık anlamında avantaj sağlayacaktır. O açıdan baktığımızda Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Türkiye’nin en önemli lojistik merkezlerinden olan Kocaeli de hizmet veren bir eğitim kurumu dolayısıyla Kocaeli çok doğru bir seçenek bu anlamda.

 

Peki Denizcilik eğitimi almak isteyen bir öğrencinin sizce nasıl becerileri, özellikleri ya da yetenekleri olmalı?

Sektörde çok fazla ana iş ve alt iş dalları olduğu için öğrencinin yeteneğine göre dağılımlar var öğrenci eğer dışa açıksa, çok iyi bir iletişim kuruyorsa, halk ağzında deriz ya ağzı çok iyi laf yapıyorsa, çok girişkense, sosyal ise bu durumda işin pazarlama tarafına gidebilir. Mesela öğrenci yabancı dilini geliştiremiyorsa iletişimi ve insanların içinde olmayı sevmiyorsa dokümantasyon alanı var gidip orda kendini geliştirebilir. Denizcilik sektörü uluslararası bir iş dalı olduğu için teknolojiyi oldukça yakından takip etmek gerekiyor. İngilizce bu bölüm açısından önemli normalde zorunlu değil ama zorunlu hale getirmeyi düşünüyoruz ve bu sektöre giren bir kişinin dil gerçeğini bilerek gelmesi gerekiyor.

 

Son olarak hem bir akademisyen hem de Denizcilik Fakültesi’nin Dekanı olarak tercih aşamasında olan aday arkadaşlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Biraz kendinizi tanımanız lazım. Bu meslek daha çok dışa açık insanlara yönelik bir meslek ve dil yeteneğinin olması sizi çok ciddi bir konuma getirebiliyor. Ulusal bazda söylüyorum bu tip mezunların yurt dışında Avrupa’ da Amerika’da rahatlıkla istihdam gördüğünü ve çalıştığını da görüyoruz. O anlamda dışa açık olan insanlar kendini o yönde tanımlayan insanlar bu sektörü tercih edebilir. Ben tavsiye ediyorum bölümü yazmalarını ve Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesine gelmelerini.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: Ali Oğuz

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi