Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde depremden hemen sonra kurulan Afet Poliklinikleri depremzedelere destek vermeye devam ediyor. Hem yüz yüze hem çevrim içi hizmet veren polikliniklerin her birinde her gün en az 10 depremzede vatandaşımıza psikolojik destek veriliyor.
6 Şubat 2022’de meydana gelen ve 10 ilde 13 milyondan fazla insanımızın etkilendiği Kahramanmaraş depremi sonrasında Üniversitemiz tüm imkanları ile bölge halkının yanında olmaya devam ediyor. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın afet sonrası yaşadıkları travmaları atlatabilmeleri için kurulan Afet Poliklinikleri bunlardan biri.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Cerit Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Afet Polikliniklerinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yüz yüze ve çevrim içi afetzedelere yardımcı olduklarını belirten Cerit, Yahya Kaptan’da bulunan Üniversitemiz Poliklinik binasında iki polikliniğin yüz yüze destek verdiğini bir tane de çevrim içi poliklinik açıldığını söyledi.
Yüz yüze destek için randevuya gerek yok
Doğrudan ya da dolaylı olarak afetten etkilenen herkesin verilen hizmetten yararlanabileceğini ama önceliğin deprem bölgesinden gelen insanlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cerit, şu ana kadar her gün her poliklinikte en az 10 kişiye hizmet verildiğini söyledi. Çevrim içi olarak depremzedelere psikolojik destek hakkında bilgi veren Dr. Aylin Gareayaghi ise çevrim içi destek almak isteyenlerin Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin internet sitesinden randevu alabileceklerini ve kendi seçtikleri saatlerde onlara dönüş sağlanacağını ifade etti. Dr. Gareayaghi ihtiyaç duyulduğunda görüşmelerin tekrarlandığının da altını çizdi.
Unutkanlık, hissizlik, stres en çok görülen sorunlar
Prof. Dr. Cem Cerit, yaşanan deprem felaketi sonrası insanlarda çeşitli travmalar yaşanabileceğini, unutkanlık, hissizlik, stres gibi durumların artabileceğini dile getirdi. Geçici olarak görülen bu travmatik bozuklukların bazen olması gerekenden uzun sürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Cerit böylesi durumlarda sürecin uzmanlarca takip edilmesinin en doğru yol olduğunu ifade etti. Hızlıca toparlanmanın ve hemen eskiye dönmenin kolay olmadığının altını çizen Prof. Dr. Cerit, sabırsızlık ve tahammülsüzlüğün artabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Cerit, yaşanan büyük afetin toplumun genelinde travmalara neden olduğunu özellikle sosyal medyada kontrolsüzce yayınlanan üzücü içeriklerden psikolojik sağlığı korumak adına olabildiğince uzak durulması gerektiğini ifade etti. Cerit son olarak kendini iyi hissetmeyen herkesin psikolojik destek alabileceğini ve bunun çok önemli olduğunu belirtti.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi