16-02-2023

KOÜ’de TABİP kapsamında probiyotik gübre uygulaması başlatıldı

Kocaeli Üniversitesi tarafından, TABİP (Tıbbi ve Aromatik Bitki Projesi) kapsamında toprak verimsizliğini gidermek amacıyla probiyotik gübre uygulaması yapılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında yapılan protokol ile yürütülen TABİP (Tıbbi ve Aromatik Bitki Projesi) kapsamında toprak verimsizliğini gidermek ve topraktaki organik madde miktarını arttırmak amacıyla probiyotik gübre uygulama çalışmaları Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Alaeddin Bobat tarafından başlatıldı.

İçeriğinde Bacillus cinsinden 5 farklı bakteri bulunan probiyotik gübre, öncelikle Melissa yetiştiriciliği yapılan 4 dönüm alana uygulanarak ilk denemelere başlandı. Şeker ve kuyu suyu katılarak hazırlanan sıvı gübre, sulama suyuna katılarak damlama sulama ile bitki köklerine verildi.