Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

17-01-2023

KOÜ’lü Öğretim Üyesi Amerika Birleşik Devletlerinde Petrol Alanında Araştırma Yapacak

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nihat Hakan AKYOL 1 Mayıs 2023-30 Nisan 2024 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri Alabama Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Bölümünde petrol alanında araştırma faaliyetlerinde bulunacaktır.

 

Araştırma sürecinde, TÜBİTAK 2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı desteğiyle Alabama Üniversitesi bünyesinde farklı yüzey aktif maddeler ile ham petrol kütlelerinin farklı jeolojik sistemlerdeki ıslah performanslarının değerlendirilmesine yönelik araştırmalarda bulunacaktır. Çalışma kapsamında, görüntüleme analizleri Chicago Argonne Ulusal Laboratuvarında yapılacak olup, araştırma sürecinde ABD Enerji Bakanlığı, Arizona Üniversitesi Su Toprak ve Çevre Bilimleri, New Mexico State Üniversitesi Bitki ve Çevre Bilimleri Bölümü ve Clemson Üniversitesi ile de ortak çalışmalar yapılacaktır.

 

Doç. Dr. AKYOL yapılacak araştırma hakkında ‘‘Petrol ve/veya petrol türevleri ile kirlenmiş olan toprakların ıslahı konusu özellikle dünya ölçeğinde önemli derecede karşılaşılan çalışma alanlarından birisidir. Dolayısı ile ilgili konuda dünya genelinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri önemli oranda hız kazanmaktadır. Bu konu kapsamında yapılacak araştırmalar petrol ve/veya türevleri ile kirlenmiş jeolojik ortamların başarılı bir şekilde ıslah edilmesine yönelik uygulanan yöntemlerin test edilmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca, ülkemiz ve dünya için önemli enerji kaynaklarından olan ham petrol üretiminin geliştirilmesine yönelik yapılması muhtemel çalışmalar topraktan petrol giderimi ile ilgili çalışmalarla eş değer olarak yapılabilmektedir.

 

Ülkemiz ham petrol üretimi açısından nispeten düşük seviye de olup genel olarak dışa bağımlıdır. Dışa bağımlılığı ve maliyetleri azaltmak amacı ile önerilen proje konusu ile ilgili çalışmalar oldukça önemlidir. Kimyasal yıkama ve X Işınlı görüntüleme yöntemi ile ham petrol üretiminin artırılmasına ve ham petrol ile kirlenmiş toprakların ıslah edilmesine yönelik elde edilecek olumlu sonuçlar ile ülkemizin petrol kaynaklarının daha verimli bir şekilde rezervuarından alınacağı konusunda veriler elde edilecektir.

 

Özellikle, Kocaeli Üniversitesi ve Alabama Üniversiteleri arasında petrol çalışmaları ile ilgili olarak özellikle son 10 yıldır yoğun bir şekilde araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalardan önemli oranda SCI makale, yüksek lisans ve doktora tez, bildiri ve yeni projeler oluşturulması konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Yapılması planlanan araştırma neticesinde özellikle ülkemiz açısından oldukça önem arz eden ham petrol üretiminin geliştirilmesine yönelik kullanılacak farklı türdeki yüzey aktif maddelerin performansı konusunda bilgi sahibi olunacaktır. Elde edilmesi muhtemel olumlu sonuçlar ile ülkemiz içindeki petrol sahalarında uygulanacak teknoloji ile ham petrol üretim verimliliği artırılacak ve tedarik bakımından dışa bağımlılığı ve bundan kaynaklı maliyetlerin azaltılması mümkün olacaktır. Ayrıca, tüm dünyada problem teşkil eden petrol türevleri ile kirlenmiş olan toprakların ıslahına yönelik çalışmalar hız kazanacak olup ülkemiz ve dünya literatürüne bilimsel anlamda katkı sağlayacaktır.’’ dedi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi