Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

17-01-2023

Üniversitemiz Biyomedikal Mühendisliği, yerli tıbbi cihaz üretti

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümümüzde bilgi birikimi ve teknolojinin, ürüne ve de sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması ve ticarileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla pek çok proje yürütülmektedir.

 

TÜBİTAK-TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı çerçevesinde Biyomedikal Mühendisliği bölümümüz Biyomekanik Anabilim Dalında tamamen yerli bir tıbbi cihaz üretimi gerçekleştirildi.

 

Proje, Biyomedikal Mühendisli Bölümü Biyomekanik Anabilim Dalı ve Denizler Medikal A.Ş. işbirliği ile hayata geçirildi. Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Mutlu’nun yaptığı Kapnografi ya da diğer bir deyişle Kapnometre cihazının üretilmesini kapsayan bu projede mekanik tasarım çalışmalarını Doç. Dr. Talip Çelik, Etik Kurul ve Klinik çalışmaları Anestezi ABD’da görev yapan Prof. Dr. Alparslan Kuş ve Anestezi teknikeri Önder Topbaş, Elektronik çalışmalarını Dr. Umut Mayettin ve yazılım çalışmalarını ise Biyomedikal Mühendisi Kadir Ak tamamladı.

 

Tıbbi bir cihaz olan ve ülkemizde üretilmeyen bu cihazdan proje sonunda 3 adet prototip üretildi. Prototipin elektronik tüm kart tasarımı, yazılımları, mekanik tasarım ve montajı proje ekibi tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca cihazın kalibrasyon çalışmaları da Biyomedikal Mühendisliği Biyomekanik ABD Başkanı Prof. Dr. Arif Özkan ve Arş. Gör. Dr. Çağatay Taşdemirci’nin katılımları ile Teknoloji Fakültemiz Biyomekanik laboratuvarında gerçekleştirildi.

 

Tamamen yerli ürün olan Kapnografi cihazı prototipleri Tübitak Metroloji Enstitüsünde validasyon testini, özel yetkili bir test kuruluşunda ise EMC testini başarı ile geçti. Cihazı yerlileştirme kapsamında yapılan çalışma bölgesel ve ulusal kalkınma hedeflerimize ulaşmak adına üniversitemizin ortaya koyduğu değerlerden biridir. Biyomedikal sektöründe tıbbi cihaz üretim tarafını güçlendirecek ve destekleyecek önemli bir altyapı ve bilgi birikimi de bu proje ile üniversitemizce sağlamaktadır.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi