Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-01-2023

Kocaeli Üniversitesinin TÜBİTAK 1001 Projesi kabul edildi

TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında 2022 yılı 2. döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)’na önerilen projelerin bilimsel değerlendirmeleri sonuçlarına göre yürütücülüğünü Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. İsmail Özbay’ın gerçekleştireceği “Kentsel atıklardan yakıt nitelikli ürün elde edilmesinde biyo-kurutma prosesinin etkinliğinin incelenmesi ve proses için matematiksel model geliştirilmesi” konulu proje önerisi 1.100.000 TL bütçe ile kabul edildi.

 

Proje ile ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. İsmail Özbay, “Ülkemizde atık yönetiminde düzenli depolamaya giden atık miktarlarını azaltmaya yönelik çabalar her geçen gün artmaktadır. Birçok yerel yönetim depolama tesisi kapasitelerini daha etkin kullanabilmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) çerçevesindeki desteklerden yararlanarak biyometanizasyon tesisleri kurmuştur. Ancak bu çabaların depolanan atık miktarlarında etkin bir azalma ile sonuçlanmadığı gözlemlenmektedir. Bu durum özelikle büyükşehirleri, atıkların hacimsel ve kütlesel azaltılmasında yakma teknolojilerinin uygulanmasına doğru itmektedir.  Ancak yakma teknolojilerinin kurulum ve işletme maliyetlerinin yüksekliği göz önüne alındığında, özellikle çimento fabrikalarının ve enerji santrallerinin kurulu olduğu bölgelerde kentsel atıkları, atıktan türetilmiş yakıt (ATY) eldesinde kullanmak daha çevreci ve uygulanabilir bir yaklaşım olacaktır. Böylece atık yakma tesislerinden kaynaklanan ekonomik yükten kurtulmanın yanında yenilebilir enerji kaynağı olarak tanımlanan ATY’ın kullanımı ile sürdürülebilir enerji yönetimine katkı sağlanacaktır.” açıklamasında bulundu.

 

Proje ekibinde Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Çallı, Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Bilge Özbay, Dr. Öğr. Üyesi Recep Kaya Göktaş ve Arş. Gör. Fatma Ece Sayın’ın yer aldığı çalışma kapsamında kentsel katı atıklardan çimento fabrikalarının yakma fırınlarında kullanılabilecek kalitede ATY elde edilebilmesi için biyo-kurutma teknolojisinin etkinliği incelenecektir. Bu bağlamda farklı kompozisyona sahip kentsel katı atık örnekleri üzerinden biyo-kurutma prosesine etki eden faktörlerin detaylı bir incelemesi gerçekleştirilecektir. Ayrıca respirometrik analizler yardımıyla örneklerin aerobik bozunum karakteri ortaya konulacak ve tüm bu çalışmalardan elde edilen veriler ışığında karmaşık bir biyolojik mekanizma ile çalışan biyo-kurutmanın performansını tahmin etmek üzere matematiksel modelleme çalışması gerçekleştirilecektir.

 

Proje destek oranının % 17,8 olduğu 2022 yılı 2. döneminde proje önerisi kabul edilen kıymetli hocalarımızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi