Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-01-2023

KOÜ’lü Öğretim Üyesi, tarım ilaçlarının yeraltı sularına etkisi konusunda eğitim semineri verdi

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nihat Hakan Akyol, Çekya Prag Charles Üniversitesi Hidrojeoloji, Mühendislik Jeolojisi ve Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi ‘‘Uygulamalı Jeoloji’’ eğitim seminerinde tarım topraklarında herbisitlerin taşınımı ve yeraltı sularına etkisi konularında bilgiler verdi.

 

Üniversitemiz ile ERASMUS anlaşması da olan Çekya Prag Charles Üniversitesi Hidrojeoloji, Mühendislik Jeolojisi ve Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü bünyesinde düzenlenen çevrimiçi ‘‘Uygulamalı Jeoloji’’ eğitim semineri kapsamında Doç. Dr. Akyol ‘‘Fate and Transport of Herbicides in Agricultural Soils’’ adlı çalışmayı sundu.

 

Doç. Dr. Akyol eğitim seminerinde ‘‘Kimyasal mücadele yönteminde tercih edilen pestisitler istenmeyen organizmaları, yabani otları, zararlıları kontrol altına almak için en çok tercih edilen kimyasal maddelerdir. Ürün verimini arttırması, ekonomik olması, hızlı sonuç vermesi ve kısa sürede tekrarlanabilir olması açısından beklenen etkiyi sağlayan pestisitler, fayda sağlamasının yanında bilinçsizce kullanım şartları sebebiyle canlılara ve doğaya zarar vermektedir. Tarımsal ürünlerin %33’ü pestisitler kullanılarak üretilmektedir. Herbisitler ise tarımsal alanda ürünlerin korunması için kullanılan pestisitlerin % 80’ini oluşturmaktadır. Herbisitlerin katı ortama tutunma ve geri-bırakma davranışları ve bunların hızları, fiziksel ortam içerisindeki davranış ve taşınımları açısından önemli olup, yüzey ve yeraltı suyu kaynaklarının kirlenme riskinin belirlenmesi ve korunması açısından oldukça önemlidir. Tüm dünya da olduğu gibi, ülkemizde de büyük oranda kullanılan herbisitlerin tarım topraklarındaki tutunma ve taşınım davranışları yeraltı su kaynaklarının kirlenme riskinin tespiti ve korunması açısından oldukça önemlidir. Kocaeli bölgesine özgü tarım topraklarında yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda 2,4-D ve metribüzinin alkalen karakterdeki tarım toprağında düşük seviyeli tutunma davranışı sergilemesi yeraltı su kaynaklarının kirlenme riskinin arttığını göstermektedir. Atrazin ve glifosat, 2,4-D ve metribüzine kıyasla örtü toprağa tutunma eğiliminden ötürü yeraltı sularını kirletme riski nispeten daha düşüktür. Herbisitlerin davranışı genel olarak jeolojik ortamın fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı olup, bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Konu kapsamında ulusal ve uluslararası destekli projeler ve yüksek lisans tezleri yürütülmüş, uluslararası makaleler (SCI Index) yayınlanmış olup, ilgili alanda Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, Çekya Prag Charles Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri Alabama, New Mexico State ve Arizona Üniversiteleri ile ortak çalışmalar halen sürmektedir’’ dedi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi