Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

28-04-2023

Stent yönteminde hastanemiz birinci sırada

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji bölümü tarafından uygulamalı bir eğitim düzenlendi. Prof. Dr. Melih Çulha önderliğinde yapılan eğitime çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

 

İdrar yollarında darlık şikâyeti olan hastaların şikayetlerine stent yoluyla müdahale üzerine gerçekleşen eğitimde iki ameliyat gerçekleştirildi. Hastalar için dörder santimetrelik stentler 10 dakika gibi kısa bir sürede yerleştirilirken her iki operasyon da başarıyla sonuçlandı. Operasyonlar sırasında verilen eğitime yerli ve yabancı akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

 

Yapılan operasyonlar hakkında bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Çulha idrar yolu darlıklarında stent kullanımının 50 yıllık bir geçmişe dayandığını ifade etti. Ancak son yıllardaki gelişmelere değinen Prof. Dr. Çulha, her tedavide olduğu gibi bu yöntemde de mühendislik anlamında birçok gelişme meydana geldiğini ve şu an kullanılan ALLIUM stentin 2007-2008 yıllarından itibaren diğer stentlerin dezavantajları göz önüne alınarak üretildiğini aktardı. Yeni teknolojilerin desteği ile ameliyatların başarı oranlarında kayda değer bir yükseliş olduğunu belirten Prof. Dr. Çulha, bu tedavi yönteminin dünyada en çok Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirildiğini vurguladı.

 

Tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çulha, stent yönteminin diğer tedavi yöntemlerine göre daha etkili olduğunu, hastaların bu yöntemle daha rahat ettiğini ifade ederken operasyonun da lokal anestezi ile çok kısa bir sürede gerçekleştirilebildiğine dikkat çekti.

 

Bu tedavi yönteminde lokal anestezi ile sabah operasyon geçiren bir hasta öğleden sonra taburcu olabiliyor. Ancak stentlerin komplike yapısı nedeniyle sürekli takipte olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Melih Çulha, uzman ekibiyle birlikte takip sürecini kolay bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

 

Yapılan tedavi metodu için Türkiye’den aynı zamanda dünyadan ürologlar ve hocalar geldiğini dile getiren Prof. Dr. Melih Çulha idrar yolu darlıklarında stent kullanımının 50 yıllık bir geçmişe dayandığını ifade ederek sözlerine devam etti. Prof. Dr. Melih Çulha ilk başlardaki sonuçlar başarısız olsa da şimdiki dönemde ilerleyen teknoloji ile başarılı sonuçlar almaya başlandığını dile getirdi. Üretra darlığından şikâyetçi olan hastanın önceden ameliyat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çulha uzun bir iyileşme sürecinden geçmesine rağmen hastanın iyileşmediğini ve bugün burada stent yöntemiyle ufak bir operasyon geçirdiğini bu tür operasyonların başarı oranlarının %80’lere ulaştığını belirtti. Stent yönteminin gelişmesinde Kocaeli Üniversitesi yönetiminin de çok yardımcı olduğunu aktaran hocamız 2008-2009 yılından itibaren yardımlarla birlikte bir merkez haline gelmiş olduklarını dile getirdi.

 

"İdrar Yolu Darlığı Çok Sık Görülen Bir Hastalık"

İdrar yolu darlığının çok sık görülen ve hastanın hayat kalitesini düşüren bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Melih Çulha, doğuştan veya geçirilen operasyon sonucu ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın çok fazla tekrarlayan bir hastalık olduğunun altını çizdi.

 

Prof. Dr. Çulha, rahatsızlık nedeniyle başvuran hastanın endoskopi yöntemi ile stent takımına uygun olup olmadığını belirledikten sonra çok basit bir şekilde stent operasyonunun yapıldığını söyledi. Bu kısa operasyondan sonra hasta takibine geçildiğini söyleyen Prof. Dr. Melih Çulha stent yöntemi başarısız olursa cerrahi yönteme de başvurabildiklerini aktardı. Son olarak stentlerin boyutundan bahseden hocamız stent boylarının 5,6 ve 8 santimetre olarak mesane boyutlarına göre tercih edildiğini ve mesaneye daha yakın yerlerde 3 veya 4 santimetrelik stentler kullanıldığını aktardı. Stentlerin takıldıktan sonra herhangi bir rahatsızlık vermediğini söyleyen Prof. Dr. Melih Çulha, sadece kasık bölgesine baskı yapacak bisiklet-motosiklet gibi etkinliklerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Stentlerin ömürlerinin 1-1.5 sene olduğunu aktaran Prof. Dr. Melih Çulha kalıcı stentlerin tahribata neden olduğunu aktarırken geçici stentlerin dünyada daha sıklıkla kullanıldığını aktardı.

 

Muhabir: Mehmet Karakuş, Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi