Hızlı Erişim
Haberler
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından "Gazetecilik ve Medya Seminerleri" kapsamında "Yerel Basında Haberci Olmak" başlıklı çevrim içi seminer düzenlendi. Doç. Dr. Aysel Çetinkaya'nın moderatörlüğünü üstlendiği seminere, Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adem Turgut katıldı. Gazetecilik bölüm öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin de yer aldığı seminerde Turgut, Kocaeli yerel basınıyla ilgili bilgiler aktararak soruları yanıtladı.
Turgut, gazete olarak internet haberciliğine ağırlık vermeye başladıklarını ve basılı gazeteye oranla sayfa görüntüleme ve okunma sayısında artış yaşadıklarını dile getirdi. İnternet haberciliğinin yaygınlaştığını ve bu yaygınlaşmanın devam edeceğini belirten Adem Turgut, “Pandemi döneminde 650 bin okunmalara kadar ulaşan haberlerimizin bulunması itibariyle internet haberciliğinin yaygınlaştığını kanıtlayan bir kurum olduğumuzu söyleyebilirim." dedi.
"İnternet haberciliği kurumsallaşmalıdır"
İnternet haberciliği yaparken gazeteci kadrosunun da önemli olduğunu söyleyen Turgut, “İşin ehli kişiler ile birlikte internet haberciliğinin yapılması gerektiği görüşündeyim.” dedi. Turgut, kurumsallaşma ile doğru habere ulaşma imkanının sağlanacağını ve her kurumun donanımlı bir iletişimciye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca montaj ve video programları bilgisine sahip olmanın işe alımda bir kriter haline geldiğini aktaran Turgut, gazeteci adaylarının program bilgisine sahip olmasının önemini vurguladı.
"Yerelde detay tek başına bir haber niteliği taşır"
Kocaeli’nin yerel basınının çok güçlü olduğunun altını çizen Adem Turgut, yerel basının ulusal gazetelerden daha büyük yer kaplamasının insanların kendini ifade etme isteği ile açıklanabileceğini dile getirdi. Turgut, “Ulusal gazeteler geneldir, detaylar bulabilme imkanınız oldukça azdır. Yerelde ise detay tek başına bir haber niteliği taşır.” ifadelerini kullanarak yerelin halkı yansıtmakta ana akım medyadan daha iyi olduğunu belirtti.
"Yerel basın kendine has bir yorum geliştirir"
Yerel basının Türkiye'yi ilgilendiren genel haberleri verirken kendine has bir yorum geliştirdiğinden bahseden Turgut, “Genel çerçeveyi konuşan çok medya var. Ama bunu Kocaeli basınında yazan ve Kocaeli gözünden yorumlayabilen Kocaeli basınının kendisi olacaktır. Bizi etkileyen nokta neyse o pencereden bakıp olayı yorumlamaktayız.” dedi. Turgut, ikinci sınıf medya muamelesi gören yerel basının kurumsallaştırılarak ana akım medya ile eşit konuma geleceğini ve bunun Kocaeli yerel basını tarafından gerçekleştirileceğini söyleyerek 2 yıl içerisinde Kocaeli'nin nitelikli medya organlarına sahip bir şehir olacağını öngördüğünü dile getirdi. Etkinlik katılımcılarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi