Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

03-04-2023

Yapay zekanın en uç noktası ‘’CHATGPT’’

Yapay zeka çalışmaları giderek hız kazandı. Son günlerde ChatGPT ile özellikle sosyal medyada büyük ilgi gören çalışmalar hakkında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Hikmetcan Özcan’a göre yapay zekanın gelişimi kaliteli bilginin üretimine destek verebilir.

 

OpenAİ firması tarafından internet kullanıcılarına sunulan Chatgpt büyük ilgi gördü. Kod yazmadan şarkı yapmaya hatta akademik makale yazmaya kadar birçok alanda internet kullanıcıları deneyimlerini sosyal medyada paylaşıyor. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Hikmetcan Özcan ile Chatgpt ve yapay zeka hakkında konuştuk.

 

Chatgpt, yapay zekâ dünyasında yeni bir çağ başlattı.

Pi günü olarak kutlanan 14 Mart’ta yeni sürümü yayınlanan Chatgpt yeni yetenekleri ile daha fazla ilgi çekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Özcan, Chatgpt'yi OpenAI şirketi tarafından, yapay zekâ tabanlı doğal dil işleme modellerini kullanarak geliştirilmiş çevrimiçi sohbet robotu olarak tanımlayabileceğimizi söyledi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Özcan Chatgpt ‘ye ilginin bu kadar çok olmasının geçmişe bağlı olduğunu ifade etti. Özcan’a göre bilim kurgu filmlerinde karşımıza çıkan yapay zekanın günlük hayatta uygulanabilir biçimi insanlarda heyecan yarattı. Dolayısıyla çevrimiçi bir sistem üzerinde olması internet kullanıcılarını da onu denemeye sevk ediyor.

 

Dr. Öğr. Üyesi Hikmetcan Özcan, Chatgpt’nin sorulan sorulara verdiği cevaplar, öğrenci ödevleri, denklemler, kod yazma ya da hiç bilmediğimiz bir konuda makale yazma gibi özelliklerinin dikkat çektiğini ve yazılımın özellikleri keşfedildikçe ilginin arttığını söyledi.

 

"İnsansı düşünme yöntemine ne kadar yaklaşabilirsek o kadar iyi"

Gpt çalışmalarının önemine de değinen Özcan, yapay zekâ çalışmalarının en uç noktasına varabilmenin ve yapay zekayı insansı düşünme yöntemine mümkün olduğunca yaklaştırmanın önemini şu sözlerle ifade etti; "Günümüzde de veriler çok fazla gelişiyor çok fazla yeniden öğrenmemiz gereken şey var. Chatgpt de bizim için bunları önceden öğrenerek bizim en uygun en doğru bilgiyi verebilmemize imkân sağlayacak."

 

Dr. Öğr. Üyesi Hikmetcan Özcan yapay zekadan beklentilerin neler olduğunu da sıraladı. İnsan gibi düşünebilmesi, önsezi yeteneğine sahip olabilmesi ve gelecekte olacak olan olayları tahmin edip ona göre önerilerde bulunabilmesi. Özcan’a göre teknolojinin gelişimi ile birlikte yapay zekanın bu yönde hareketi ivme kazanacak.

 

Yapay zeka insanlık için sorun olur mu?

Yapay zeka çalışmalarındaki ilerlemeler toplumun büyük bir kesimi tarafından desteklense de kimi kesimler tarafından korkuyla karşılanıyor. Dr. Öğr. Üyesi Hikmetcan Özcan, "Yeni geliştirilen teknolojilerin hepsine insanlar ilk önce bir korkuyla yaklaştı. Ancak onların daha da işlerini kolaylaştırdığı müddet boyunca onu benimsediler. Ben yapay zekayı da böyle görüyorum. İlk başta bir korku salacak ama daha sonra insanların hayatındaki bütün işleri kolaylaştırmaya başladıkça diğer insanlar tarafından da sevileceğini düşünüyorum." dedi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Hikmetcan Özcan yapay zeka teknolojilerinin insanlığı tehdit mi sorusuna ise  ‘’Geliştiricisine bağlı, tehlikeli bir insanın elindeki silah çok ölümcül olabiliyorken bir polisin elindeki silah güven yaratabiliyor" yanıtını veriyor.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: İrem Sudet Gülaydın

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi