Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

27-04-2023

Afet ve Afet Yönetimi: Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 'Afet ve Afet Yönetimi: Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu' düzenlendi.

 

Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Ergin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, KOÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Görkem Aksu, Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyum saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

 

Sempozyum açılış konuşmalarında Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, doğal afetler, kazalar ve insan kaynaklı olaylar gibi acil durumların her zaman mümkün olabileceğini belirterek 'Bu nedenle, afetlerin etkilerini azaltmak, afetlere hazırlıklı olmak ve afet yönetimi ile ilgili en son bilgileri öğrenmek son derece önemlidir.' dedi.

 

Afet yönetimi konusunda üniversite olarak çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, 'Üniversitemizde, afet yönetimi konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerimiz ve personelimiz bulunmaktadır. Afet yönetimi eğitimleri, senaryo çalışmaları ve tatbikatlarla toplumu afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca, afet sonrası süreçlerde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' şeklinde konuştu.

 

Afet yönetiminin sadece acil durumlarda işe yaramayacağına dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Afetlerin oluşumunu engellemek ve etkilerini en aza indirmek için sürekli bir hazırlık ve planlama süreci gerektirir. Bu nedenle, afet yönetimi konusunda herkesin sorumlulukları vardır. Bireyler olarak, evlerimizi ve iş yerlerimizi afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeliyiz." diyerek afet yönetimi ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi ve yapılacak hazırlıklar ile afetlerin etkilerinin azaltılabileceğini vurguladı.

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan ise, geçmişten günümüze çok sayıda afet yaşandığını ve alınan önlemler ile etkilerinin azaltıldığının anlaşıldığını belirtti. Felaketlerin önlenebilir olaylar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Utkan, '100m koşucusu bir sporcu nasıl ki yıllarca antrenman yaparak yarışa hazırlanıyor ise depreme hazırlıkta önceden yapılmalı ve devamlılığı olmalı.' dedi.

 

Başhekim Prof. Dr. Görkem Aksu, olası İstanbul depreminde Kocaeli Üniversitesi'nin bölgenin amiral gemisi konumunda olacağını ifade etti ve hazırlıkların buna göre yapıldığını belirtti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayla Ergin de afetlerin doğal veya insan kaynaklı olduğunu, etkin afet yönetimi ile de olası olumsuzlukları en aza indirmenin mümkün olduğuna dikkat çekti.

 

Yapılan açılış konuşmaları ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Afetler ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri, Afetlere Disiplinlerarası Yaklaşım ile Afet Sonrası Psiko-Sosyal Yaklaşım başlıklı oturumlarda önemli konulara değinildi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi