Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

19-04-2023

‘‘Teknolojinin Gelişiminde TTO’lar Kritik Rol Oynuyor’’

Kocaeli üniversitesi Teknoloji Transfer ofisinden Dr. Ahmet Şen Teknoloji Transfer Ofislerinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu: ‘’Üniversiteler eğitim veren kurum kimliğinden araştırma yapan kurum kimliğine dönüştüğünden beri aktif olarak bilgi üretmektedir. Fakat önemli olan bu bilginin inovasyon kavramı içerisinde ticari bir değere dönüşmesidir.’’

 

Dr. Ahmet Şen ilk olarak Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer ofisinin kuruluş amacından bahsetti. KOÜ TTO’nun Yükseköğretim kurumlarında, AR-GE ve yenilikçilikle ilgili kamu ve özel sektör ile işbirliği yapmak ve üretilen bilgi, yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak, sonrasında uygulamaya aktarmak için kurulduğunu söyledi.

 

Bir üniversite için teknoloji transfer ofisinin önemine değinen Dr. Şen, Teknoloji Transfer Ofislerinin üniversite, araştırma merkezi, teknopark ile özel sektör arasında; araştırmacılar ile girişimciler, yatırımcılar ile sanayiciler arasında gerekli ve ihtiyaç duyulan bağlantıları sağlamak için faaliyet gösterdiğini söyledi.

 

‘’Raflarda Kalan Hiç Bir Teknolojinin Değeri Yoktur.’’

Bir ülkenin gelişebilmesi için üniversitelerde ya da araştırma merkezlerinde üretilen teknolojilerin ekonomiye dönüştürülmesi gerektiğini belirten Dr. Şen, raflarda kalan hiçbir teknolojinin değeri yoktur.’’ diyerek Teknoloji Transfer Ofislerinin proje gerçekleştirme süreçlerinde önemine işaret etti.

 

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin öğrencilerle, akademisyenlerle ve yenilikçi fikirleriyle TTO’ya başvuru yapanlarla girişimcilik ruhlarının irdelenmesi, fikirlerine ait iş modellerin oluşturulması için faaliyet gösterdiğini ifade eden Dr. Şen, düzenli olarak paydaş sektör temsilcileri ile ortak akıl ve işbirliği toplantıları yapıldığına değindi.

 

Şen, yapılan projeler ve uygulamalardan da bahsetti. Şen sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Girişimcilere, akademisyenlere, firmalara, devlet destek hibelerinden en verimli şekilde yararlanabilmeleri için tanıtım, bilgilendirme ve farkındalık yaratma eğitimleri yapıyoruz. KOÜ Teknoparkımız ile ortaklaşa Karbon Girişimcilik Programı düzenlendik. İnovatif fikri olan girişimcileri desteklemek üzere eğitim, mentorluk ve yatırımcılar ile buluşturma hizmetleri, ofis, Greenbox Stüdyo ve Prototip Atölyesi gibi alt yapı imkânlarının tamamını ücretsiz olarak sunuyoruz. ‘’

 

Teknoloji Transfer Ofislerinin ülkeye katkılarını da sıralayan Dr. Şen, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek, onların seviyelerine çıkmak ve uluslararası pazarda söz sahibi olabilmek için kendi teknolojimizi üretmenin önemine dikkat çekti. Bunun daha fazla Ar-Ge çalışması yapmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmekle mümkün olacağını ifade eden Dr. Şen, bu yüzden dünya üzerinde ve ülkemizde bilginin temel kaynağı olan üniversitelerin ulusal kalkınma anlamında çok daha değerli bir noktaya geldiğini söyledi.

 

Öğrencilerin teknoloji transfer ofisindeki konumuna da değinen Dr. Ahmet Şen, öğrencilerin Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla sanayici ile buluştuğunu, yürütülen birçok faaliyet ve süreçlerde aktif olarak yer aldıklarını söyledi. Teknoloji Transfer Ofisinin düzenlediği, öğrenci odaklı birçok eğitim, girişimcilik ve yarışma faaliyetlerinin de olduğunu belirten Dr. Şen, ilgi duyan öğrencilerin ofis tarafından organize edilen tüm eğitimlere ücretsiz katılabileceğini belirtti.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz Kameraman: İrem Sudet Gülaydın

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi