Hızlı Erişim
Haberler
Üniversitemiz radyosu Radyo K.İ’ ye konuk olan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Evren Şumuer uzaktan eğitimin bir destek modeli olduğunun altını çizdi.
Hafta içi her sabah 09:00-10:00 arası canlı yayınlanan Güne Bakış programının konuğu Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Evren Şumuer oldu. Hocamız ile uzaktan eğitim hakkında merak edilenleri konuştuk.
Uzaktan eğitimin yeni bir öğretim modeli olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Evren Şumuer, tarihte benzer uygulamaların 1700’lü yıllara kadar uzandığını, bilinen anlamıyla uzaktan eğitime en benzeyen uygulamanın 1920’de bir öğretmenin verdiği stenografi derslerinde görüldüğünü söyledi. Bu nedenle aslında köklü bir sistem olduğunu belirten Doç. Dr. Şumuer, teknolojinin de gelişmesiyle uzaktan eğitimin kullanışlı ve geliştirilebilir bir eğitim modeline dönüştüğünü ifade etti.
Pandemi sürecinde olduğu gibi kriz anlarında uzaktan eğitime geçilmesine de değinen Doç. Dr. Evren Şumuer, bu tür durumlarda öğrenciyi ve öğretmeni bir araya getirmenin eğitime devam edebilmek adına önemli olduğunu ve bu yüzden uzaktan eğitimin en etkili yol olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Evren Şumuer sözlerine devam ederken uzaktan eğitimin, yüz yüze öğretimin alternatifi olmadığını, daha çok yüz yüze öğretimin tamamlayıcısı olduğunu vurguladı.
Uzaktan eğitim modelinde sınav konusuna da değinen Doç. Dr. Şumuer, sistemin başarıyı ölçme değerlendirme metodları açısından geliştirilmeye devam edildiğini halihazırda birçok ölçme ve değerlendirme çeşidinin de bulunduğuna dikkat çekti.
Uzaktan eğitimin eksileri ve artılarından bahseden Doç. Dr. Evren Şumuer, sistemin eksilerine değinirken yüz yüze iletişimin olmaması durumuna ve öğrencinin öz düzenleme becerisini geliştirememesine vurgu yaptı. Sistemin esnek bir yapıda olması ise en büyük artısı. Öğrenci ve öğretmenin birbirine erişim sağlayabilmesi ve geri bildirim hızının yüksek olması uzaktan eğitim modelini önemli kılıyor.
"Yüzyüze Eğitim Kadar Etkili"
Uzaktan eğitim modelinin verimine de değinen Doç. Dr. Evren Şumuer, aslında uzaktan eğitimin yüzyüze eğitim kadar etkili olabileceğini ancak sistemin tasarlanması noktasında gerekli özveri ve özenin gösterilmesi ile bunun mümkün olabileceğini dile getirdi. Dersin kalitesinin, öğrenime destek unsurlarının ve uzaktan eğitim ile sağlanan sosyal ortamın iyi olması öğrencinin memnun bir şekilde dersten ayrılmasını sağlar diyen Doç. Dr. Şumuer, bu üç başlığın en az yüz yüze eğitim kadar fayda sağladığını dile getirdi.
Deprem sonrası üniversitelerde uygulanmaya başlanan hibrit sistemin ne olduğuna dair de bilgiler veren Doç. Dr. Şumuer, temelde öğrencinin etkileşimine dayanan bu sistemde en önemli noktanın yüzyüze ve uzaktan eğitim modellerinin en güçlü yanlarını alıp özgün bir eğitim yapısı geliştirmek olduğunu vurguladı.
Bu tür eğitim uygulamaları için üniversitemizin pandemi ile birlikte yeterli bir alt yapıya ulaştığını ifade eden Doç. Dr. Şumuer, yapının çalışabilmesi teknik alt yapı kadar insan kaynaklı alt yapının da önemli olduğuna dikkat çekti.
Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.
Muhabir: Mehmet Karakuş Kameraman: İrem Sudet Gülaydın
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi