Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

13-04-2023

“Zihinsel beslenme sağlıklı olursa inovasyon da sağlıklı olur”

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Öğr. Gör. Tümay Mercan başarılı bir inovasyon ortamı için zihinsel beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

 

Üniversitemiz radyosu Radyo K.İ.’de Güne Bakış programına konuk olan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden Öğr. Gör.  Tümay Mercan zihinsel beslenme konusunda dinleyicilere bilgiler verdi.

İlk olarak zihinsel beslenmenin ne demek olduğunu açıklayan Öğr. Gör. Mercan günlük hayatta neler gördüğümüz neleri duyduğumuz ve neleri merak ettiğimizin önem taşıdığına dikkat çekerek günümüzde bilgi almanın çok kolay olduğunu ancak bu bilgilerin çoğunun çöp bilgi olduğunu söyledi.

 

 “Nasıl ki midemizi doldurmak için çöp yemiyoruz ve sağlıklı gıda istiyoruz, beynimiz doldurmak içinde sağlıklı mesajlar, görüntüler, duyumlar, iletiler olması gerekiyor.”  diyen Öğr. Gör. Mercan, zihinsel beslenme alışkanlığının çocukluktan itibaren başladığını bu nedenle de ebeveynlere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

 

Dijital dünyanın getirdiği bilgi kirliliğinin önüne ancak okuma alışkanlığı ile geçilebileceğini söyleyen Öğr. Gör. Mercan, okuma ile düşünme arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekti. Zihnimizi beslemek için hem doğru bilgileri almamız hem de bu bilgiler üzerine düşünmemiz gerektiğini ifade eden Öğr. Gör. Mercan’a göre sağlıklı bilgiyi ayırt edebileceğimiz yöntemleri örneklerle açıkladı:

 

 “Okuma açısından bakarsak bir kitabı kim yazmış, nasıl yazmış, hangi birikimlerle yazılmış, kaynakçasında neler var bunlara dikkat etmek gerek. İkinci olarak çapraz okuma dediğimiz şey yani bir tarih mi okuyorsunuz bu tarihi hem Türk yazarlardan hem de yabancı yazarlardan okuyun.”

 

Zihinsel beslenme konusunun önemli adımlarından birinin de kişinin kendisine sorular sorması olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Mercan: “İnsanların arada bir durup ben neyi nasıl yapıyorum demesi lazım bunu iş hayatı içinde günlük yaşam içinde söyleyebiliriz.” dedi.

 

Sağlıklı İnovasyonda Zihinsel Beslenme Önemli

İnovasyonun sadece alet edevatla AR-GE yapmak olmadığını söyleyen Öğr. Üyesi Tümay Mercan’a göre zihni sağlıklı beslemek inovasyonu da güçlendirir.

 

‘’Eğer biz zihinsel olarak doğru besleniyorsak bir işi neden yaptığımızı sorgulayama başlıyoruz. Bunu daha farklı nasıl yapabilirim, daha faydalı nasıl yapabilirim dediğimizde inovasyon orda ortaya çıkıyor.’’

 

Öğr. Üyesi Mercan, yeni şeyler öğrenmenin insan zihnini çok besleyen bir şey olduğunu bireyin her gün yaptığı bir şeyi farklı bir şekilde yapmasının bile zihni beslediğini söyledi. Zihinsel beslenmesine dikkat etmek isteyen kişiler için önerilerde de bulunan Öğr. Gör. Tümay Mercan bu önerileri şöyle sıraladı:

 

 ‘’Önce bir duracak düşünecek. Ben neleri nasıl yapıyorum? Neyi nasıl düşünüyorum? Olaylara nasıl bakıyorum? Önyargılarım nasıl? diye kendisine sormalı. Bu önyargılar benim doğru zihinsel beslenmemi engelliyor ise bu önyargılarımı da tanımam lazım demeli.’’

 

Zihinsel beslenmeyi bir ağaca benzeten Öğr. Üyesi Tümay Mercan o ağacı beslemiyorsak yapraksız bir kış ağacı olacağını, besliyorsak bahar ağacı, daha da besliyorsak meyveli bir ağaca dönüşeceğini söyledi.

 

Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.

 

Muhabir: Engin Gürbüz,  Kameraman: Mustafa Emre Dayı

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi