Hızlı Erişim
Haberler
Üniversitemiz radyosu Radyo K.İ’ ye konuk olan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, iletişim eğitiminde teknoloji kullanımının önemine dikkat çekti.
Hafta içi her sabah 09:00-10:00 arası canlı yayınlanan Güne Bakış programının konuğu Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki oldu. Hocamız ile geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Greenbox Stüdyo ve teknolojinin iletişim eğitimindeki önemini konuştuk.
Stüdyo ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Pösteki projenin Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi desteğinde hayata geçirildiğini söyleyerek proje amacının son teknolojiyi hem öğrencilerin hem de sektörün hizmetine sunmak olduğunu ifade etti.
Projenin güncel iletişim eğitimi açısından önemine dikkat çeken Prof. Dr. Pösteki “öğrencilere işin kuramsal, düşünsel ve felsefi tarafını anlatmamız lazımken aynı zamanda son teknolojiyi de hizmetlerine sunmamız gerekiyor” dedi.
Projenin hayata geçmesinin fakülteye hangi olanakları sunduğunu “hayal gücünüzü sınırsız bir şekilde uygulamaya olanak sağlayacak” diyerek ifade eden Prof. Dr. Pösteki bu tür dekor uygulamalarının geleneksel dekor ve yapım süreçlerinin aksine yapım aşamasında büyük imkanlar sunduğunu söyledi.
"İnsan Olduğumuzu Unutmamalıyız"
Ancak bu tür teknolojileri kullanırken gerçekliği ve insan olduğumuzu unutmamız gerekiyor. Hocamıza göre teknolojiyi kontrollü bir şekilde hayatımıza sokmamız gerek. Teknolojinin getirilerinin güzel şeyler olduğunu ancak şüpheci yaklaşmanın da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pösteki, bu tür teknolojileri kullanırken kendimizden uzaklaşmamamız gerektiğini söyledi.
Geleneksel yapım süreçlerinde artan bilgisayar destekli üretim biçimleri ve sanallaşma hakkında düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Pösteki’ye göre sinemaya teknolojinin girmesiyle anlamın gerçeklikten ve saf sinemadan uzaklaşma tehlikesi doğuyor. Ancak anlatıma ve hayal gücüne yeni olanaklar katmasından dolayı da nu gibi gelişmeler göz ardı edilemez. Bu noktada CGI (Computer Generated Imagery-Bilgisayar üretimli imgeleme) uygulamalarının önemine değinen Prof. Dr. Pösteki, üretim sürecinde hem maliyetten hem de zamandan tasarruf sağlaması nedeniyle tercih edildiğine vurgu yaptı. Önceden sinemada hikaye anlatıcılığının kısıtlı zaman mekan ve hareket olanakları varken CGI teknolojileri bu kısıtlamaları ortadan kaldıracak çözümler sunuyor.
Teknolojinin oyunculuk performansına, hikâye anlatıcılığına ve sinemanın seyirciyle buluştuğu alanların değişmesine kadar etki etmesinden de bahseden Prof. Dr. Nigar Pösteki, olanakların artması ile birlikte metaforik anlatımdan bambaşka noktalara gelindiğini söylüyor. Ancak tüm bu değişime karşın uğraşı sanatının değerini kaybettirmeden bu tür teknolojilerden faydalanılması gerektiğini düşünen Prof. Dr. Pösteki, sinemaya efekt ve benzeri teknolojilerin girmesini bu nedenle sınırlı bir olumlulukla karşılıyor.
Türk sinemasında CGI teknolojisine değinen Prof. Dr. Nigar Pösteki, dünyadaki gelişmeyi takip eden bir sinemaya sahip olduğumuzu ve imkânlarımızın eskiye göre daha fazla olmasından dolayı Türk sinemasının teknolojiyi yakından takip ettiğini dile getirdi. CGI uygulamalarının daha çok popüler anlatı açısından kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Nigar Pösteki, sinema olarak bu konuda yolun başında olduğumuzu ve öğrencilerimizi üniversitemizin sağladığı imkânlar ile kendilerini geliştirip, okumayı, araştırmayı ve merak etmeyi bırakmadan ilerde iyi yerlerde görmek istediğini söyledi. Hocamız öğrencilerimizin Radyo K.İ ve KOÜ TV’de yaptıkları çalışmalardan duyduğu memnuniyeti de belirtti.
Muhabir: Mehmet Karakuş Kameraman: Mustafa Emre Dayı
Röportajın tamamını www.radyoki.net adresinden dinleyebilirsiniz.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi