Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

03-05-2023

SEPAŞ'tan KOÜ'ye I-REC sertikası

Kocaeli Üniversitesi'ne SEPAŞ tarafından I-REC sertikası verildi ve KOÜ Hastanesi depreme karşı dayanıklılık ve enerji verimliliği kapsamında projelendirildi.

 

SEPAŞ Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz tarafından I-REC sertifikaları, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'e takdim edildi. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten enerji santrallerinden üretilerek şebekeye verilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlayan bir sertifika olma özelliği taşıyan I-REC sertifikası hem Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne hem de Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'ne verildi.

 

Kocaeli Üniversitesi’nin yeşil üniversite olması için emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Enerji verimliliği, karbon ayak izi 21. yüzyılın belki de en önemli konuları arasında yer alıyor. Üniversitemiz de her alanda olduğu gibi bu alanda da örnek ve öncü çalışmalara imza atmaktan onur duyuyor.” dedi.

 

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi bu kapsamda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın   Dünya Bankası Türkiye’de Kamu Binalarının Depreme Karşı Dayanıklılığını ve Enerji Verimliliğini Arttırmak için hayata geçirdiği proje kapsamında seçildi, projelendirildi ve ihale aşamasına gelindi.

 

Hayata geçirilecek çalışmalar ile KOÜ Hastanesi'nde %30 tasarruf yapılarak, yıllık yaklaşık 30.000.000 TL faturalarında azalma hedefleniyor. Bu kapsamda ise;

 

-Mevcut tüm kazanlar yenilecek ve yaklaşık 160.000 m3 doğalgaz tasarrufu sağlanacak,

-Tüm soğutma grupları değişecek, 1.890.000 kWh elektrik tasarrufu sağlanacak.

-Havalandırma ünitelerinin bakımı yapılacak, motorlar frekans kontrolü ile desteklenecek, bu otomasyon ile 487.000 kWh elektrik tasarrufu sağlanacak,

-3084 adet LED lamba dönüşümü sağlanarak 184.000 kWh elektrik tasarrufu sağlanacak,

-Isıtma soğutma tesisatlarında yalıtımlar yenilenerek 1.400 kWh elektrik tasarrufu sağlanacak,

-A Blok Tanı Merkezinin çatısına  282 kW güneş paneli kurularak 347.000 kWh elektrik üretimi sağlanacak,

-800 kW TRİJENERASYON ( Elektik Üretimi-Isıtma-Soğutma tek bir ünite ile sağlanacak) kurulması hedefleniyor.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi