Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

16-05-2023

İyi ki bu mesleği seçtim

Dünyada ve ülkemizde her yıl 12 Mayıs ‘’Hemşireler Günü’’ olarak kutlanıyor. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinden Uzman Hemşire Fatma Üstün, hemşireler gününde hemşirelik mesleğinin getirdiği sorumlulukları ve hemşirelik mesleği hakkında duygularını anlattı.

 

Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs, 1974 yılından beri her yıl tüm dünyada hemşireler günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde de her yıl farklı bir tema ve etkinlik ile kutlanan bugün aynı zamanda hemşireler haftasının da başlangıcı. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinden Uzman Hemşire Fatma Üstün hemşireler günü dolayısıyla verdiği röportajda hemşirelik mesleğini anlattı.

 

Üniversite okumanın maddi ve manevi özveri istediğini ifade eden Üstün, üniversitede aldığı eğitimi hemen çalışma hayatında görebilmek adına hemşirelik mesleğini tercih ettiğini ve bu seçiminden dolayı ilerleyen yıllarda çok mutlu olduğunu söyledi. Hemşirelik okuduğu yıllarda staj döneminden itibaren hastalar ile kurduğu iletişimin verdiği kararı daha da pekiştirdiğini anlatan Üstün, empati kurabilmek, stresle başa çıkabilmek, eğitim verebilmek ve bildiklerini insanlarla paylaşabilmek gibi özelliklerin kendisi için anlamlı ve önemli olduğunun altını çizdi.

 

Gelecek Kuşaklara Bu Mesleği Tavsiye Ediyorum

Hemşirelik mesleğini gençlere öneren Üstün hastaların sorunlarına yardımcı olabilmenin çok güzel duygular yaşattığını söyledi. ‘’Hemşirelik öyle bir meslek ki saha bazında hemen yansımalarını görüyorsunuz ve bunun için bir süreç gerekmiyor’’ diyen Uzman Hemşire Üstün, bir hastaya uygulama yaptıktan sonra yüzünden memnuniyetini alabildiklerini ve kendi adlarına hemen sonuç aldıklarını aktarırken bunların çok güzel duygular olduğunu ifade etti. Hemşireliğin profesyonel bir meslek olduğunu dile getiren Uzman Hemşire Fatma Üstün etkin iletişim kurma, kriz yönetimi, ekip çalışması gibi yetilerin bu mesleğin olmazsa olmaz kriterleri olduğunu söyledi.

 

Her mesleğin zorlukları olduğu gibi hemşirelik mesleğinin de zorlukları olduğunu ifade eden Uzman Hemşire Fatma Üstün, sağlık sektörünün hizmet verdiği insanların kaygılarıyla baş etmenin önemine dikkat çekti. Hemşire Üstün en çok zorlandığı noktaların stresle başa çıkabilmek, iletişimi sağlayabilmek ve süreç yönetimini yapabilmek olduğunu ifade etti.

 

Hemşirelik Enjeksiyondan İbaret Değil

Her meslekte usta olmak zaman ister diyen Uzman Hemşire Fatma Üstün, ‘’hemşirelik mesleğinde kendinizi sürekli geliştirmek ve değiştirmek durumundasınız’’ ifadelerini kullandı. 12 yıllık deneyimine rağmen ustalaştım diyemediğini meslekte sürekli kendini geliştirmenin önemli olduğunu söyleyen Üstün, sağlık alanındaki son gelişmeleri takip etmenin, bilimsel çalışmalardan sonuçlar elde etmenin ve bunu sahaya yansıtmak gerektiğinin altını çizdi.

 

Mesleğe ilk başladığı yıllardaki amatör ruhunun daha farklı ve daha profesyonel bir boyut kazandığını söyleyen Hemşire Üstün, hemşireliğin sadece enjeksiyondan ibaret olmadığını ve birçok alanda bilgi istediğini vurgularken karar verici, eğitici, savunmacı ve araştırmacı gibi birçok rol üstlenildiğini aktardı. Bu rollerin zamanla ortaya çıktığını söyleyen Hemşire Üstün, kendi adına meslekte ilerledikçe ilk ve son arasında çok fark olduğunu görebildiğini ifade etti.

 

Hemşireler Geleceğimiz

12 Mayıs’ın Hemşireler Günü ve 12-18 Mayıs Haftasının Hemşireler Haftası olarak kutlandığını söyleyerek devam eden Uzman Hemşire Fatma Üstün, bu kutlamalarda Uluslararası Hemşireler Birliğinin belirlemiş olduğu güncel konulara aynı zamanda hemşirelerin sorunlarına değinildiğini belirtti. Uluslararası Hemşireler Birliğinin 2023 temasının ‘’Hemşireler Geleceğimiz’’ başlıklı bir tema olduğunu aktaran Uzman Hemşire Fatma Üstün, Hemşirelik Haftasının güncel sorunları dile getirme ve mesleğin gelecekteki konumu noktasında çok önemli olduğunun altını çizdi.

 

Son olarak hemşirelik mesleği hayaliyle çalışan adaylara öneride bulunan Uzman Hemşire Fatma Üstün, öncelikli olarak hemşirelik mesleğini gerçekten isteyip istemediklerini ve erken dönemde karar vermeleri gerektiğini vurguladı.

 

İnsanlarla iletişim kurmayı sevme, insanları bütüncül olarak ele alma ve fedakârlık yapma noktasında kendilerine soru sormaları gerektiğini vurgulayan Uzman Hemşire Fatma Üstün, mesleğin vardiyalı bir sistemi olduğunu ve yeri geldiğinde aileden, kendilerinden taviz vermeleri gerektiğini söyledi. Tüm bunları göğüsleyebilecek adayların hemşirelik mesleğini kesinlikle seçmesi gerektiğini aktaran Uzman Hemşire Fatma Üstün, mesleki çıtanın yükselmesini istediklerini belirtti.

 

Hemşirelik mesleğinin hak ettiği yerde bulunmadığını ifade eden Uzman Hemşire Fatma Üstün, Covid-19 salgınının olumsuz bir olay olduğunu ancak mesleki değer açısından olumlu bir olay olduğunu üzülerek belirtti. Bu önemin değer kaybetmesini istemediklerini belirten Uzman Hemşire Fatma Üstün, hemşireliğin multidisipliner bir meslek olduğunu ve yapılan bir işin bütün meslektaşlar adına gündeme geldiğini belirtirken herkesin bunları düşünerek hareket etmesi gerektiğini belirterek bunun için mesleği severek yapmanın önemine vurgu yaptı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi