10-05-2023

I. Uluslararası Ağırlama Endüstrisi’nde Hijyen Kongresi düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm MYO ev sahipliği, Beykoz Üniversitesi, Ankara Medipol Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Anatolian Academy of Sciences ortaklığında 5-7 Mayıs 2023 tarihleri arasında I. Uluslararası Ağırlama Endüstrisi’nde Hijyen Kongresi (1th International Congress of Hygiene Research in Hospitality Industry) gerçekleştirildi.

Kongrenin Onursal Başkanları Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Ankara Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Zeki Şengül, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mehmet Hakkı Alma olup, Kongrenin Başkanlığı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Kongre Dönem Başkanlıkları ise, Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu ve Doç. Dr. Bilsen Bilgili tarafından yürütüldü.

Kongre açılış programında selamlama konuşmalarını Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu Müdürü Kongre Dönem Başkanı Doç. Dr. Bilsen Bilgili, Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu, Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Kartepe Belediye Başkanı Av.Mustafa Kocaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık ve Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldırım yaptı.

Kongre açılış programında “Afetlerde Hijyen” temalı bir açılış paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Gerdan’ın yaptığı panele Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yarımcısı Dr. Hasan Aydınlık, Kartepe Belediye Başkanı Av. Mustafa Kocaman, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan ve AKUT Kocaeli Operasyon Ekip Lideri Abdurrahman Eke konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde, afetler esnasında özellikle konaklama ve barınmanın koordinasyonunda hijyenin önemi ayrıntılarıyla ele alınarak değerlendirildi. Panelin sonunda 6 Şubat depreminde konaklama organizasyonu görevinin verildiği Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, afetlerde hijyenin konaklama çerçevesinde ele alınmasının önemine değinen bir konuşma yaptı.

8 farklı ülkeden bilim insanlarının kurullarda görev aldığı, 46 bildiri, 2 posterin sunulduğu kongrede, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenlerin bilimsel gelişimlerine katkı sunacak Burak Varol’un “Maxqoda Aracılığıyla Nitel Veri Analizi” ve Yemliha Durmaz’ın “Yapısal Eşitlik Modeli” konulu 2 semineri Kocaeli Üniversites’nin sosyal bilimler enstitüsü lisansüstü öğrencileri başta olmak üzere katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Prof.Dr. Mustafa Tayar’ın sunduğu “Ağırlama Sektöründe Hijyen”, Prof.Dr. Aydın Ziya Özer ve Dr.Öğr.Üyesi İlker Kayabaş’ın sunduğu “Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları Gelişimi” konulu 2 workshop gerçekleştirildi.

Dünyada ilk kez “Konaklama Endüstrisinde Hijyen Kongresi” ismiyle düzenlenen bu kongrenin gelenekselleştirilmesi temennileriyle tamamlanan kongrede Kocaeli Üniversitesi ve diğer üniversitelerden dekanlar, müdürlerin de katıldığı 150’nin üzerinde katılım gerçekleşti.