Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-05-2023

“Küresel Güç Dengesi: Özel Vakalar Olarak Avrupa Birliği ve Türkiye” konferansı düzenleniyor

Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen “AB’nin Gücü: Ekonomi, Politika ve Hukuk Açısından AB’nin Küresel Etkisini Yeniden İncelenmesi” (POW-EU-R) başlıklı Jean Monnet Modülü kapsamında “Küresel Güç Dengesi: Özel Vakalar Olarak Avrupa Birliği ve Türkiye Konferansı” düzenleniyor.

 

Avrupa Gündemi başlıklı konferans serisinin ilki olma özelliğini taşıyan konferansa akademisyenler ve öğrencilerin yanında konuşmacı olarak;  Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tarı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger de katılım gösterdi.

 

Çevrim içi olarak 10-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen konferansın açılış konuşmalarında, konferans başkanları Doç. Dr. Pelin Sönmez ve Dr. Öğr. Üyesi Itır Aladağ GörentaşPOW-EU-R başlıklı Jean Monnet Modülü ile ilgili gelinen nokta ve bugüne kadar yapılan çalışmalar yanı sıra konferans konuları hakkında bilgiler paylaştılar. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, konferansta AB’nin ve Türkiye’nin temel sorunlarının global dünyadaki gelişmeler anlamında ele alınacağını ifade etti. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Recep Tarı ise, zaman zaman AB ile olan ilişkilerde gerilimler yaşansa da ülkemizin AB ile olan ilişkisinin arka planda çok boyutlu olarak devam ettiğini ifade etti.

 

“Gelecek öğrencilerimizde, biz de onlara yolu açmalıyız.”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, “Avrupa Birliği bir Cumhuriyet projesi gibi gözükse de, Osmanlı Dönemi’nden beri giden bir yönelimdir.” diyerek çoklu zamansallıklar içinde olduğumuzu ifade etti. “Avrupa Birliği, 2030’a kadar yirmi milyon dijital uzman yetiştirmeyi hedefliyor. Bu dijital uzmanlıkta meslek liseleri oluşturmamız ve özellikle kız öğrencilerimizi bu sisteme sokmamız gerekiyor. Gelecek öğrencilerimizde, biz de onlara yolu açmalıyız.” dedi.

 

Konferans açılışında son olarak söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Türkiye, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini geliştirmek ve güçlendirmek için büyük çaba sarf etmektedir. Geçmişte birçok engel ve zorlukla karşılaşmış olsak da, bugün Türkiye, AB'ye üyelik sürecinde önemli adımlar atmıştır. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için çalışmalar hala son hızla devam etmektedir. Bu sürecin tamamlanması hem Türkiye hem de Avrupa Birliği için faydalı olacaktır.” dedi. Katılımcı ve konuşmacılara teşekkürlerini ileterek konuşmasına son verdi.

 

Konferans; Dışişleri Bakanlığı Türkiye Avrupa Birliği Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği (International Relations Studies Association- TUİÇ) ve Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) ortaklığında uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, hukuk, ekonomi, kültürel çalışmalar ve sosyoloji alanlarında çalışan araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Konferansta; ‘Hukuka Uyarlık Bakımından AB’nin Göçü Dışsallaştırması’, ‘Bir Güvenlik Meselesi Olarak Enerji’, ‘Güç, Güvenlik ve Entegrasyon’, ‘Politika Düzenleyicisi Olarak AB’, ‘Diplomasi’, ‘Çevre ve İklim’ ve ‘Genişleme’ ana başlıklı oturumlar yapılacak.

 

Muhabir: Zeynep Altuntaş

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi