Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

08-05-2023

Sanatın ritmi başladı

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Sanat Sempozyumu ve Sergisi, yapılan açılış töreni ile başladı.

 

“Sanatın Ritmi, Cumhuriyetin 100. Yılında Sanat” temalı sempozyumun açılışı Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün katılımlarıyla gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, sanatın toplumlar için önemine vurgu yaptı.

 

Türk modernleşmesinde sanatın rolü büyük

Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu önemli sempozyumda, sanatın gücünün ve etkisinin bir kez daha gözler önüne serileceğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Sanat, cumhuriyetin kuruluş felsefesinde, Türk modernleşmesi adına atılan adımların önemli unsurlarından birisi olarak dikkat çekmektedir. Sanatın toplumun gelişimine ve modernleşmesine büyük katkı sağladığı düşünülmüş, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren sanata oldukça önem verilmiştir. Cumhuriyetimiz, Türkiye'nin modernleşme sürecinin en önemli kilometre taşlarından biridir. Bu süreçte, sanatın da kendine özgü bir yeri ve rolü vardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında, sanatın amaçlarından biri, ulusal kimliğimizi oluşturmak ve güçlendirmekti. Cumhuriyetimizin banisi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki modernleşme hareketi, Türk sanatının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bugün ise, sanatın fonksiyonları ve işlevleri farklılaşmış olsa da hala toplumun kültür, estetik ve duygusal dünyasında önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.

 

Sanatın ritmi konusu bu sempozyumla derinleşecek

Sanatın ritminin, müzikte olduğu gibi resim, heykel, tiyatro gibi sanat dallarında da önemli olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Sanatın ritmi, sanat eserinin içinde yaratılan duygusal atmosferi, estetik bütünlüğü ve sanatçının duygusal durumunu yansıtır. Bu yüzden sempozyumumuzda sanatın ritmi konusunda derinleşecek ve sanat eserlerindeki bu ritmin nasıl oluştuğunu daha iyi anlayacağız. Kocaeli Üniversitesi olarak, sanatın toplumsal gelişimimize katkısının farkındayız ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

 

Sempozyum, bilimsel ve sanatsal bir açılım ortaya koyacak

Sempozyum hakkında bilgiler veren Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel ise sempozyumun, farklı disiplinlerden ulusal ve uluslararası sanatçı, akademisyen ve tasarımcıları bir araya getireceğini ve sanatın gücüne dair keşifler yapılmasına olanaklar sunacağını ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından açılış töreni sona erdi. 8-13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Sanat Sempozyumu ve Sergisi disiplinler arası yaklaşımla bilimsel ve sanatsal bir açılım ortaya koymayı hedefliyor. Cumhuriyet’in temel sanatsal kazanımları, Aşık Veysel ve halk sanatı, sanatın ritmi ve sorunları, halk sanatı, gündelik hayat, sosyal çevre, insan psikolojisi, kamusal alan tanımları, kent hafızası, sanat üretimleri ve gösterimlerinde karşılaşılan sorunları, akademik alanda üretilen çalışmaları ortaya koyma, yeni çözüm önerileri geliştirebilme ve tartışabilme amacını taşıyan sempozyum kapsamında Karma ve Kişisel Sergiler yanı sıra Cumhuriyetin 100. Yılı temalı Uluslararası Ödüllü Resim Yarışması da düzenleniyor.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi