Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

08-05-2023

Ebelik sadece iğne yapmak değil

Dünyada her yıl 5 Mayıs tarihi "Ebeler Günü", ülkemizde ise; 21-28 Nisan tarihleri arası  "Ebeler Haftası" olarak kutlanıyor. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinden Ebe Songül Yön,  ebelik mesleğinin beraberinde getirdiği sorumlulukları ve bir ebe adayında ne gibi özelliklerin bulunması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

 

İlk olarak kendi duygularını dile getiren Ebe Songül Yön, ebeliğin muhteşem bir duygu olduğunu bir bebeğin yeni doğduğu ana ve annenin duygularına, mutluluk gözyaşlarına tanıklık etmenin çok güzel bir duygu olduğunu söyledi.

 

Ebelerin, gebelik sırasında, doğumda ve doğumdan sonraki dönemde gerekli bakım ve danışmanlığı yapıp, yeni doğanın bakımını yapmak üzere eğitilmiş olan kişiler olduğunu söyleyen Songül Yön ebelerin ne gibi sorumluluklara sahip olduklarından da bahsetti. Yön, bunların en önemlilerinin;  anne ve baba adayına aile planlaması hakkında bilgi vermek, uygun olan tedavi yöntemi neyse onu anlatmak, gebeliği takip etmek, riskli gebelikse teşhis tedavi yapabilmek, doğum anında anneye psikolojik destek sağlamak, iletişim ve empati kurabilmek olduğunu söyleyerek ebeliğin sadece iğne yapmak olmadığını belirtti.

 

“Anne bebek ölümleri azaldı”

Ebeliğin modern bilimin gelişimiyle daha profesyonel bir mesleğe dönüştüğünü söyleyen Yön bunun en olumlu yanının anne bebek ölümlerinde ki düşüşler olduğunu söyledi. Songül yön: ‘’Anne bebek ölümlerinin birçok faktörü var. Ebelik açısından neyle karşılaşılacağı bilinemediği için buna bağlı olarak maalesef ki anne bebek ölümleri oldukça fazlaydı. Şu an ki yıllara baktığımızda yapılan çalışmalarda ve literatürlerde düştüğünü görüyoruz.’’ dedi.

 

Muhabir: Engin Gürbüz, Kameraman: İrem Gülaydın

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi