Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

30-03-2023

Hereke Asım Kocabıyık MYO’da “Donanım Tasarımı ve Gömülü Sistemler” Paneli düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi Hereke Asım Kocabıyık MYO Elektronik ve Otomasyon Bölümü “Donanım Tasarımı ve Gömülü Sistemler” konulu online panel düzenledi. 28.03.2023 tarihinde gerçekleşen panele Armoli Teknoloji A.Ş. Uzman Arge Proje Sorumlusu M. Fatih GÜNEY panelist olarak katılırken, panel moderatörlüğünü Mekatronik Program Koordinatörü Öğr. Gör. Uğur Yücel yaptı.

 

M. Fatih GÜNEY sunumunda, özel bir işlevi yerine getirmek için imal edilmiş yazılıma sahip olan gömülü sistemler konusunda çalışma yapmak isteyen kişilerin başlangıç aşamasında izlemesi gereken yöntemleri şu şekilde ifade etti: Arduino, Strach gibi basit yapıların hızla geçilerek 8051, RISC, ARM, MIPS, RISC V gibi sistemlerin kullanılması, elektronik malzeme ve sistemlerin tanınması ve bu sistemlere ait literatür tarama yeterliliğine sahip olunması, sistem ve ürün geliştiricilerinin takip edilmesi, duyurusu yapılan ancak henüz geniş kullanım alanlarına sahip olmayan teknolojiler hakkında araştırma yapılması. Örneğin 4G-5G, BLE4-5, WIFI 5 veya 6E arasındaki farklar hakkında araştırma yapılması ve öğrenilmesi gerekmektedir.

 

Yılda 5 milyardan fazla gömülü sistem teknolojisine sahip ürün kişisel kullanıcı, askeri, endüstriyel, medikal, robotik gibi alanlarda kullanılmak üzere imal edilmektedir. Gömülü sistemler işe özeldir, gerçek zamanlı ve hatasızdır. Normal bir PC veya endüstriyel bilgisayara göre çok az enerji tüketirler, hızlıdır ve ucuzdurlar. Bir sistem geliştirmek için 6 aşamanın tamamlanması gerekir. Bu aşamalar Malzeme seçimi, Şematik tasarım, PCB tasarımı, Prototipleme, Testler (Belgelendirme) ve Üretim’dir.

 

Güney Kablosuz Teknolojiler, Donanım ve Yazılım Entegrasyonu konularında yaptığı açıklamalarını takiben sektörün durumunu katılımcılarla paylaştı. Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı yaşandığı, yazılım, Donanım Tasarımı dışında, Test, Kontrol, Prototipleme konularında personel ihtiyacının bulunduğu, Test Yazılımı ve Kontrol Araçları Geliştirme konusunda çalışmalara hız kazandırılması, Araştırma Geliştirme, Güç Elektroniği, Ses, RF, Otomotiv, Analog Dijital Sistemler konularında uzmanlaşmanın zorunlu olduğunu ifade etti.

 

Soruların cevaplanmasını takiben panel sona erdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi