24-03-2023

Hereke Asım Kocabıyık MYO’da hidrolik dünyası yakından tanıtıldı

Kocaeli Üniversitesi Hereke Asım Kocabıyık MYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü “Hidroliğin 12 Temel Prensibi İle Hidrolik Dünyasını Yakından Tanıyalım” konulu çevrim içi panel düzenledi.

MET Didaktik Genel Müdürü Faruk Kartal panelist olarak katılırken, 23 Mart’ta düzenlenen panelin moderatörlüğünü Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Evren Kutlu yaptı. MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ece Simoğlu Sarı açılış konuşmasında, deprem nedeniyle yüz yüze eğitime verilen arada dahi üniversite sanayi işbirliğine önem verildiğini, Kocaeli Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olması için Hereke Asım Kocabıyık MYO bünyesinde yapılan çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.

Panelist Faruk Kartal temel hidrolik konusu olan, ancak uygulamalarda en sık karşılaşılan hatalardan derlediği on iki başlığı katılımcılarla paylaştı. Faruk Kartal sunumunda, akışkanların sıkıştırılamaz olduğu, hidrolik silindirin hareketinin oluşma şartları, silindir hareket ederken basıncın büyüklüğünün yük değeri kadar olduğu, basıncın büyüklüğünün itme kuvvetini belirlediği, hidrolik akış miktarının hızı belirlediği, iki nokta arasındaki basınç farkının debiyi etkilediği, kapalı devrelerde basıncın her noktada aynı olduğu, manometrelerin kendisinden sonraki direnci gösterdiği, basınç artışının 3 durumda gerçekleştiği, bunların sırasıyla yükten kaynaklanan basınç artışı, kesit daralmasından kaynaklanan basınç artışı ve sürtünmeden kaynaklanan basınç artışı olduğu, hidrolik pompa çıkışında basınç olmadığı, akışkan sıvıların düşük direnci tercih edeceği ve iç kaçakların sıcaklık artışına neden olduğu simülasyon araçları kullanarak açıkladı.

Yoğun ilgi gören panel soru-cevap bölümü ardından sona erdi.