Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

21-03-2023

Hereke Asım Kocabıyık MYO’DA “Hareket Kontrol Sistemleri” Paneli düzenlendi

KOU Hereke Asım Kocabıyık MYO, Elektronik ve Otomasyon Bölümü’nün organizasyonuda “Hareket Kontrol Sistemleri” konulu online panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Uğur Yücel’in üstlendiği panelde Sivart Endüstriyel Otomasyon firması Teknik Müdürü Oğuz YAŞA ve Sivart Endüstriyel Otomasyon firması Proje Yöneticisi Alper Yıldıran panelist olarak bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

 

Hereke Asım Kocabıyık MYO Okul Müdürü Doç. Dr. Arzu Morkoyunlu; “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” Pandemi hastalığı dönemi ve deprem nedeni ile yüz yüze eğitime ara verildiği bu zor günlerde dahi sanayii ile olan işbirliklerini sürdürüyor ve öğrencilerimize kaliteli hizmet sunmak için çaba sarf ediyoruz. Üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olması yolunda, okulumuz Elektronik ve Otomasyon Bölümü’nde bugün ilkini gerçekleştireceğimiz 5 farklı panel organize edilmiş olup, sektörlerinin lideri kurumlar bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşacaktır. Öğretim Elemanlarımızın ve öğrencilerimizin yüksek motivasyonu, aynı zamanda firmaların eğitime katkı sunma isteği bizleri bugün bir araya getirdi. Panelimizin başarılı olmasını, katılımcıların ve öğrencilerimizin elde edecekleri bilgileri mesleki yaşamlarına bir ömür kullanmalarını diliyorum. “Hareket Kontrol Sistemleri” başlıklı panelimizin organizasyonunda görev alan Öğretim Elamanlarımıza ve panelistlerimize çok teşekkür ediyorum.” sözleri ile panel açılış konuşmasını yaptı.

 

Panelist Oğuz Yaşa hareket kontrol sistemlerinde hız, pozisyon, basınç ve kuvvet birimlerinin referans birimler olduğunu, kullanılan teknolojilerin bu değerlerin en pratik şekilde kontrolüne yönelik cihazlar ve ara yüzler geliştirdiğini söyledi. Makine imalatında mekanik, donanım ve yazılım olmak üzere 3 katman olduğunu ifade ederken, New York taksi için geliştirdikleri ve aracın daha dar alanlarda manevra yapmasını sağlayan arka teker hareket sistemini örnek olarak gösterdi. Hareket kontrol sistemlerinin en yoğun kullanıldığı uçan makas uygulaması bileşenleri ve çalışması hakkında bilgi verdi.

 

Panelist Alper Yıldıran hareket kontrol sistemlerinde kullanılan yazılımların tanıtımı yaptı. Yazılım katmanının tanımı, yazılımın aşamasında dikkat edilmesi gereken konular, yazılımın hareket kontrolü sağlamanın yanı sıra, verimliliği ve kullanılabilirliği arttırdığı, arızaların tespitini kolaylaştırdığı ve yüksek hassasiyetli işlemlerin yapılmasını sağladığını ifade etti. Yazılım dillerini tanıttıktan sonra imalatı tamamlanarak devreye alınmış bir makinenin kontrolünü sağlayan yazılım kısımları üzerinden açıklamalar yaparak konuşmasını tamamladı.

 

Panel katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdi.

Toplam 204 katılımcının takip ettiği panel öncesi 147 ve sonrası 148 katılımcı ile yapılan anketlerden elde edilen verilere göre panel kazanımları aşağıda listelenmiştir:

1. Katılımcıların hareket kontrol sistemleri hakkında genel bilgisi artmıştır.

2. Hareket kontrol sistemlerinin endüstrideki öneminin bilinirliği artmıştır.

3. Katılımcıların mekanik katmanlar, donanım ve yazılım katmanlarına ait bilgileri artmıştır.

4. Hız ve hareket profilleri kavramlarının bilinirliği artmıştır.

5. Anket öncesi uçan makas sisteminin bilinirliğinin düşük olduğu, panel sonunda sistemin katılımcılar tarafından yüksek oranda anlaşıldığı ölçülmüştür.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi