Hızlı Erişim
Haberler
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası ortaya çıkan jeolojik sıkıntılar ve bundan sonra yaşanabilecek olası depremler ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Jeofizik ve Jeoloji Mühendisliği Bölümünden akademisyenler ve öğrencileri ile deprem bölgesi hattını yerinde inceledi.
Depremden 12 gün sonra Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nün destekleriyle deprem bölgesine giden Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. Tahir Serkan Irmak, Doç. Dr. Ergin Ulutaş, Dr. Öğr. Üyesi Berna Tunç, doktora öğrencisi Aybala Büşra Çalışkur ve Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Hasan Sinir'den oluşan ekibin bölgede yaptığı incelemeler sonrasında hazırladığı rapor tamamlandı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Fadime Sertçelik, ekibin bölgede yaptığı incelemeler hakkında bilgiler açıklamada bulundu
"Kahramanmaraş Depremi sonrası, On beş bin artçı yaşandı."
"Asrın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremin sonrasında ortaya çıkan artçı sarsıntıların azalan bir aktivitede olduğunu ifade eden Prof.D.r Sertçelik, o bölgede bugüne kadar on beş bin artçı sarsıntının tetiklenmiş olduğunu söyledi. Sarsıntıların bir sene kadar daha devam edebileceğini dile getiren Prof. Dr. Sertçelik, Batı faylarının aksine Doğu faylarının tekrar tetiklenmesi için uzun yıllara ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Araştırma ekibi deprem bölgesi civarında yakın bir zamanda bu şiddette bir depremin tekrar yaşanmasını beklemiyor.
Fay hattı üzerine ev yapılmasının yanlışlığına dikkat çeken Prof. Dr. Sertçelik, konut yapılan zeminin altından fay hattı geçmese bile zemin özelliklerinin önemli olduğunu vurguladı. Araştırma ekibinin bulgularına göre yıkımın bu kadar şiddetli olmasının nedenlerinden biri tarım arazilerinde yapılaşma. Prof.Dr. Sertçelik yaptığı açıklamada tarım arazisi olarak kullanılabilecek yumuşaklıkta depremin oluşturacağı yüke dirençsiz zeminlere ev yapıldığının tespit edildiğini ifade etti.
"Yapılardaki hasarların nedenini bir tek zemin problemi ile sınırlandıramayız" diyen Prof. Dr. Sertçelik, fay hatlarından uzak olan konutların bile yapısal hasara maruz kaldıklarını söyledi. Bunun sebeplerini açıklayan Prof. Dr. Sertçelik, "Zemin bazlı, yapı bazlı ve proje bazlı hatalara sahip konutlar, riskli olma eğilimine sahiptir" dedi.
Fay hattına uzak binalar arasında hem yıkılan binaların hem de ayakta kalanların olduğunu söyleyen Sertçelik, bir sonraki depremde fay hattının kırılacağı yerin kesin bilinmediğini vurgulayarak yapılaşmaya kapatılacak alanların sadece fay hattı merkezine bakılarak kararlaştırılmaması gerektiğini ifade etti.
"Şehir merkezlerini taşımak yerine, merkezde daha güvenli binalar kurmalıyız."
Prof. Dr. Fadime Sertçelik hali hazırda şehir merkezi olarak kullanılan yerlerin tamamen terk edilmesi ve başka yerlere taşınması yerine, şehir merkezlerinde daha az kata sahip ve daha yüksek güvenlikli binalar inşa edilmesinin gerekliliğini vurguladı. Sertçelik, şehirlerin terk edildikten sonra tekrar merkezlerde güvensiz yapıların inşasına başlanırsa, asıl tehdidin o zaman gün yüzüne çıkacağını söyledi.
Özellikle 1999 depremi sonrası Kocaeli’de de kalıcı konutların ve barınakların şehir merkezinden uzağa yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Sertçelik, insanların şehir merkezlerinden uzaklaşmaya çalıştığını ifade etti.
Türkiye’nin deprem gerçeği ile her on yılda bir yüzyüze geldiğini, ama bir türlü ders alamadığını belirten Prof. Dr. Sertçelik, 99 depreminin nasıl milat kabul edildiyse, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat deprem felaketinin de bundan sonrası için milat niteliğinde olacağı görüşünde olduğunu belirtti.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi