Hızlı Erişim
Haberler
Doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanlarının yaşam şartlarını iyileştirilmesi, hastalara daha iyi hizmet verebilmeleri ile ilgili çalışmaların yapılması ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekilmesi, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının artırılması ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. Biz de Kocaeli Üniversitesi olarak Tıp bayramı kapsamında Prof. Dr. Nihat Zafer UTKAN ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Tıp bayramının tarihçesinden bahsedebilir misiniz?
14 Mart 1827’ de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı olarak kutlandı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu. 1976 yılından itibaren de Tıp Haftası olarak kutlanmaktadır
Tıp bayramı niçin kutlanır?
Bu hafta boyunca; söyleşiler, panel ve konferanslar, tiyatro, müzik gösterileri ve resim sergileri gibi sanatsal etkinlikler ile sağlık çalışanları farkındalık yaratırlar. Bu vesile ile hem ulusal sağlığın hem de bunun uygulayıcılarının sorunları gündeme getirilerek tartışılma fırsatı bulur.
Tıp fakültelerinin önemi nedir?
Tıp Fakülteleri gerek ulusal gerekse uluslararası alanda temel standartlarda yeterli eğitim alarak yetkin hale gelen, bilgi, beceri ve tutum geliştirerek toplum sağlığını koruyan hekimler yetiştirmekle mükelleftir.
Tıp Fakülteleri; eğitimi ve araştırmayı öncelikler, bununla birlikte ayrıca referans hastanesi olarak üst düzey sağlık hizmeti de sunar.
Mezunların büyük bir kısmı, birinci basamak sağlık hizmeti sunarken bir kısmı da akademik gelişme için fakültelerinde kalırlar, hekim yetiştirmeye katkı sağlarlar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinin önemi nedir?
Fakültemiz, 1994 yılında kurulmuştur. Kuruluş sonrası değişik fiziki mekanlardan sonra 2005 yılından beri Umuttepe yerleşkesinde eklenen mekanları ile birlikte hem eğitim hem araştırma kapasitesine kavuşmuştur. Üniversitemiz gençdir ve Tıp Fakültemiz dinamik ve donanımlıdır. Deneysel Tıp Araştırma Birimi ve Araştırma bloğunda yer alan Kök Hücre, Tıbbi Genetik, Proteomix, Aşı Geliştirme birimleri ile üst düzey bir fakülte olduğu söylenebilir. Ülkemizde yüksek teknolojiyi barındıran Tıp Fakültesi hastaneleri devlet hastanelerinin yükünü azaltmaktadır. Tıp Fakültemizin Üniversite hastanesi ile iç içe olması, eğitim alan öğrencilerimizin daha erken hasta ile karşılaşmasını sağlarken sağlık hizmetini de kolaylaştırmaktadır. Fakültemiz eğitim programı, ilki 2012’de ikinci ise 2018 olmak üzere peş peşe Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilmiştir. Bu durum, diğer tıp fakültelerine göre ciddi ayrıcalık kazandırmaktadır.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Böyle bir söyleşi için teşekkür ediyorum. Tıp Fakültemiz üniversitemizin ve şehrimizin gururu olmaya devam edecektir. Bu yıl yakın zamanda yaşadığımız mega afet nedeni ile Tıp Haftası programlarımızın önemli bir kısmını askıya aldık. Bazen öncelikler değişebilir. Tıp Fakültemizden bazı öğretim üyeleri ve bazı araştırma görevlileri afet bölgesinde bulunuyorlar. Hem onlara hem de depremzedelere kolaylıklar diliyorum. Bu vesile ile depremde kaybettiğimiz yurttaşlarıma Allah’tan rahmet, yakınları ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum.
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi