Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

10-03-2023

“Suyu kontrol altında tutmalıyız”

Türkiye’de barajlar alarm veriyor, ülkenin büyük bir bölümünde en üst kategori olan çok şiddetli kuraklık yaşanıyor. Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Can Doğan uyarıyor: Suyun geri kazanılması artık şart.

 

Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmediği ülkemizde birçok bölgede şiddetli ve çok şiddetli kuraklık alarmı verildi. Su geri kazanımı, atık suların yeniden kullanımı, temiz üretim teknolojileri, temiz üretim yaklaşımı ve sürdürülebilir su yönetimi üzerinde çalışmalar yürüten Doç. Dr. Esra Can Doğan kuraklığın oluşmasında etkili olan değişkenler hakkında bilgiler verdi.

 

Yağışların normal seviyenin altında olduğu süreçte arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilendiğini dile getiren Doç. Dr. Esra Can Doğan aynı zamanda kuraklığın önemli bir doğal afet olduğunu dile getirdi.

 

Kuraklığın sebepleri arasında; yüksek sıcaklık, şiddetli rüzgarlar, iklim değişikliği ve topraktaki nemin azalması gibi faktörler olduğunu aktaran Doç. Dr. Esra Can Doğan bunların en önemli 4 faktör olduğuna dikkat çekti. Aslında kuraklığın diğer doğal afetler gibi olmadığını aktaran Doç. Dr. Doğan hidrolojik olayları takip ederek kuraklığın önceden tahmin edilebildiğini ve bunun hakkında mevcut çalışmaların olduğunu ifade etti.

 

Kuraklık Türkiye’de hem yüzey sularının hem de yer altı sularının miktar olarak azalmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak gelecekte su kalitesinin bozulması ihtimali çok yükselmiş durumda. Doç. Dr. Doğan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tarımsal ürün yelpazesinin daralması, tarımsal ürünlerin azalması, hidroelektrik üretiminde bozulmaların meydana gelmesi, doğal yaşamın olumsuz etkilenmesi, sulak alanların azalması ve bunların hepsine bağlı olarak sosyal ve ekonomik alanda da etkilerin olacağı konusunda uyarıda bulundu.

 

“Ülkemiz Genelinde Her Bölgeyi Etkiliyor”

Türkiye’de kuraklığın en müsait olduğu yerlere değinen Doç. Dr. Esra Can Doğan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuraklık riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Marmara bölgesinin ise biraz daha şanslı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Esra Can Doğan yine de bölgemizdeki yağışların azaldığına dikkat çekti. İlimizde içme suyunu sağlayan Yuvacık ve Namazgah barajlarının doluluk oranları %60 seviyelerinde. Ancak Doğan’a göre kuraklık genel olarak ülkemizin hemen hemen her bölgesinde etkisini gösteriyor.

 

“Suyun Geri Kazanılması Artık Şart”

Kuraklığın tam olarak yaşanmasından önce alınabilecek tedbirler hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Esra Can Doğan, kuraklık ve iklim değişikliğine sebep olan tüm aktivitelerin sınırlandırılmasının önemine işaret etti. Endüstriyel faaliyetler, sera gazlarının salınımı ve iklim değişikliğinin kuraklığın başlıca nedenleri olduğunu söyleyen Doç.Dr. Doğan, ağaçlandırma, orman alanlarının arttırılması, su israfının önlenmesi, bireysel bilinçlendirmenin yanında iyi bir su yönetimine ihtiyacımız olduğunu ve gelecekte neler olabileceğini tahmin edip buna yönelik hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı. Ekolojik çevre çalışmalarının gerekliliğine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan’a göre iyi bir havza yönetimine ihtiyaç duyuluyor.

 

Ülkemizde ve dünyada suyun yeniden kullanımının çok önemli olduğunu aktaran Doç. Dr. Esra Can Doğan, çok su tüketen endüstrilerde yenilikçi teknolojileri kullanarak suyun bir şekilde geri kazanılmasının artık şart olduğunun altını çizdi.

 

Artık atılacak adımların ivedilikle yapılması gerektiğini ifade eden Doç.Dr. Doğan, su dağıtım şebekelerinin sıkı kontrol edilmesi ve şebeke kaçaklarının minimize edilmesinin önemini vurguladı. Özellikle tarımda doğru sulama yöntemlerinin seçilmesi, yüzey sulamalarından kaçılması ve yağmur hasadı gibi önlemler yaşanan kuraklığın etkilerinin azaltılmasında atılması gereken adımların başında geliyor.

 

Kuraklıkla Mücadelede İnsan Etkisi Önemli

Kuraklığın uzun bir süre boyunca devam etmesi halinde bizleri neler beklediğini aktaran Doç. Dr. Doğan, çoraklık ve çölleşmenin bizi bekleyen en somut tehlikelerden olduğunu ifade ederek yeterli önlemler alınmadığı takdirde bunun kalıcı olabileceğini söyledi. Kuraklıkla mücadelede insan etkisinin önemine dikkat çeken Doğan artık suyu kontrol altında tutmamız gerektiğinin altını çizdi.

 

Doç. Dr. Doğan, ‘’Umarım çoraklaşmaya ve çölleşmeye geçmeden doğru su yönetimi, doğru havza yönetimi ile susuz kalacağımız günler gelmez diye umut ediyorum’’ dedi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi