Hızlı Erişim
Haberler
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ayla Ergin, yaşanan deprem felaketi sonrasında deprem bölgesinde kadınların dezavantajlı durumuna dikkat çekti.
Kocaeli Üniversitesi’nde kadın sorunları araştırmaları kadınların yaşadıkları zorluklara çözüm yolları aramaya ve geliştirmeye devam ediyor. Üniversitemiz Araştırma Merkezlerinden Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi bu araştırmalarda aktif rol oynuyor. 8 Mart Dünya Kadınlar gününün anlam ve önemine ilişkin yapılan bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayla Ergin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, bugünün değerine, anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyetin kuruluşundan ve kadın haklarının verilişinden itibaren çok sayıda kadının bilim, matematik, mühendislik, fen ve teknoloji gibi alanlarda çalışmaya başladığını söyleyen Ergin, sosyal alanlarda da kadınlarımızın aktif rol oynadığını vurguladı. Türk kadınlarının, sağlık, psikoloji, hukuk gibi alanları tercih ettiklerini ancak iş yaşamının getirdiği zorluklar ve kadınlara dayatılan sorumluluklarla birlikte okuyan, öğrenci olan kadın sayısının erkeklere oranla daha az olduğuna dikkat çekti.
Sadece 8 Mart’ın değil farkındalık ile ilgili diğer günlerin de önemini hatırlatan Prof. Dr. Ergin, Birleşmiş Milletlerin 11 Şubat tarihini ‘’Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’’ ilan etmesine dikkat çekti. 11 Şubat’ı kadınların yaşadıkları zorluklara karşı vereceği mücadeleler adına önemli bir tarih olarak nitelendiren Prof. Dr. Ergin, insanların bu gibi tarihleri benimsemesinin kadın sorunlarına farkındalığı artıracağını ifade etti.
Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Güçlü Araştırmalar ile Fark Yaratıyor.
2000 yılında kurulan Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkezinin, 2012 yılından itibaren aktif bir şekilde görev bilinciyle hareket ettiğini dile getiren Ergin, merkezin önceden yapmış olduğu projeleri anlattı. 2014 yılında Kocaeli Üniversitesinin ilk Avrupa Birliği projesi olan ‘’Güvenli Bir Hayat Var’’ projesini gerçekleştiren Araştırma Merkezi, Türkiye’den 9 üniversitenin yer aldığı ‘’Akademide Kadın Ağı’’ çalışmasında Kocaeli Üniversitesi’ni temsil etti. Prof. Dr. Ergin, kadın haklarına yönelik “Konu Kadınsa..” adlı proje de dahil olmak üzere bir çok projede resmi olarak Araştırma Merkezinin yer aldığını projeler ile ilgili detaylara Merkezin resmi internet sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.
2018 yılında yapılan, İçişleri Bakanlığının ve Aile Politikalar Bakanlığının organize ettiği kadına yönelik şiddet ile alakalı ulusal eylem planına, Kocaeli’yi ve Kocaeli Üniversitesi’ni temsilen Araştırma Merkezimizin katılım sağladığını söyleyen Ergin, sonraki süreçte üç yıllık bir çalışma planları olduğunu ve her yıl yapılacak faaliyetler ile alakalı ön hazırlıkların yapıldığını açıkladı.
Prof. Dr. Ergin, Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkezinin ana amacını: ‘’Bütün alanlarda kadın sorunlarını dikkate alarak, yerel-ulusal ve uluslararası yollarda çözümler arayan mekanizmalar geliştirmek ve ortaya çıkan sorunlara çözüm yolu aramak” olduğuna dikkat çekti.
‘’Kadınlar olumsuz durumlardan daha fazla etkileniyor.’’
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem afetinde kadınların durumu hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Ergin, olumsuz durumlar sonrasında üzerlerine yüklenen roller açısından dezavantajlı ve kırılgan durumda olan grupların kadınlar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ergin, afet özelinde toplumsal cinsiyete duyarlı bir yönetim anlayışıyla çözümler oluşturulması gerekliliğine dikkat çekti.
Kadın haklarının sadece 8 Mart günü dile getirilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ergin, kadının hayatın her aşamasında var olduğunu, dolayısıyla haklar ve yaşamsal anlamda da hayatın her aşamasında kadınlara, kadın haklarına saygının önemini vurguladı. Öte yandan bu tarihlerin güzel birer hatırlatıcı niteliği taşıdıklarını ifade eden Prof. Dr. Ergin, insanın doğuştun gelen, kimsenin karışamayacağı hakları olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ergin’e göre bir toplumun gelişmesini ve ilerlemesini istiyorsak kadın haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gerekiyor ve bu tüm insanlığın sorunu.
Prof. Dr. Ayla Ergin konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözü ile sonlandırdı:
‘’İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kâbil midir ki bir kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmâl edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?’’
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi