Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

09-03-2023

KOÜ Tıp Fakültesi'nden Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu yıl Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı tarafından hazırlanan iki sunum düzenlendi. Sunumların biri Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi konferans salonunda sağlık çalışanları için gerçekleştirilirken bir diğer sunum ise Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Kocaeli Toplum Ruh Sağlığı Birimi (TORSAB) ve Toplum Ruh Sağlığını Geliştirme Derneği’nin uzun bir aradan sonra  ilk yüz yüze halk toplantısı olarak gerçekleştirildi.

 

1999 yılında deprem felaketini yaşayan, bu konuda tecrübe ve  birikim sahibi olan bir şehrin üniversite kliniği olarak Kocaeli Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü “Deprem” teması çevresinde ele aldı. “Depremde Kadın Olmak”, “Depremde Kadın Sağlıkçı Olmak” ve “Depremzede Çocuklara Annelik Üzerinden Yaklaşım” konuları hakkında konuşmalar yapıldı. Yapılan sunumlarda deprem ve diğer afetlerde kadınların ve kadın sağlıkçıların önemi ve afet sonrası zararı azaltmak için izlenebilecek politikalar üzerinde duruldu. Afetlerde kadınların erkeklere kıyasla dezavantajlı konumda olduğu ve bu dezavantajların nedenleri, erkeklere göre çok büyük oranlarda can kaybı yaşadıkları,  depremi jeolojik afet olmasının yanı sıra bir sosyal afet olarak da deneyimledikleri,  özellikle çadır kentlerde baş gösteren şiddet sorunları, yardıma erişimdeki adaletsizlikler, hijyen ve beslenme sorunlarının beraberinde getirdiği tıbbi durumlar, gebeliğin getirdiği riskler, sosyal rollerin kadınların üzerine etkileri, kadın sağlıkçıların yaşanan afette rolleri, kadınların sahada çalışma süreçlerinin yanı sıra planlama süreçlerine mutlaka dahil olmaları gerektiği vurgulanan konulardan oldu.

 

Yapılan sunumlara katılımcı sayısı ve ilginin yüksek olduğu gözlemlendi. Katılımcılardan sunumun yararı ve  benzer sunumların devam etmesi isteklerine yönelik geri bildirimler alındı. Kocaeli’nin yaşanan felaket sonrası yoğun göç alan illerden biri konumunda olması nedeniyle katılımcılar arasında depremzedelerin de olması dikkat çekti. Depremzede kadınlar da sunum sonrası söz hakkı aldılar ve bu organizasyonların kendileri üzerinde iyileştirici etki sağladığının altını çizdiler.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi