Haberler

 Muhabir: İnan Mert Gököz, Kameraman: Nurettin Sayın (Radyo K.İ.)

08-03-2023

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Deprem Tedbirini 18 Yıl Önce Aldı

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası, ülkemizde yapıların depreme dayanıklılığı ile ilgili çalışmalar hız kazandı. Özellikle hastanelerde sismik izolatör kullanımının etkileri önem kazanıyor.

 

Bir deprem anında binanın dayanıklılığını artırmak ve hastaların güvenliğini sağlamak amacıyla hastane projelerinde kullanılan sismik izolatörler, Türkiye’de ilk olarak Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmıştı. 1999 Gölcük Depremi sonrasında Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesinde inşa edilen hastane binasının temellerinde yapılan uygulama hakkında hastane teknik hizmetler müdürü Gökşin Duman açıklamalarda bulundu.

 

Duman, 1999 depreminde üniversitenin alt yapısının tamamını kaybettiğine, o yıllarda hizmet veren Üniversite hastanesinin de depremden büyük zarar gördüğüne dolayısıyla faaliyetlerinin durduğuna dikkat çekti. Deprem sonrasında hasarlı binanın etrafında kurulan konteynerlerde sağlık hizmetlerinin verildiğini ifade eden Duman, depremden çıkarılan dersler ile bugünkü hizmet binasının yapıldığını söyledi.

 

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu öncülüğünde başlatılan yeniden yapılanma sürecinde en büyük depremlerde bile hizmetlerinin aksamaması ve hastalarının güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiği hizmet binası 2005 yılında hizmete girdi.

 

"Hastanede toplam 256 adet deprem izolatörü var."

Yapımı 2001 yılında başlanan hastanenin kolonlarına eklenen bu sismik izolatörlerle birlikte Kocaeli Üniversite Hastanesinin, Türkiye’nin izolatöre sahip ilk hastane binası olduğunu ifade eden Gökşin Duman, izolatörlerin yapısını şu şekilde aktardı: "Hastanemizde kullanılan 256 adet deprem izolatörü, sürtünme esaslı sarkaç yöntemine bağlı çalışan sismik izolatörlerdir. Dış tarafta paslanmaz çelikten bir konkav yüzey vardır. İç tarafı ise sürtünme yüzeyi, sürtünmeyi sağlayan materyal ve sliderdan oluşur. İzolatörler deprem enerjisini; iç bükey kısımda sarkaç prensibine dayanarak ve yapının ağırlığını kullanarak sönümler."

 

Bina bütünlüğünün korunması, fonksiyonlarına ve içinde sürdürülen faaliyetlere devam edilmesini mümkün kılan izolatörlerin hem çalışanlar hem de hastalar için güven faktörü oluşturduğunu söyleyen Gökşin Duman acil eylem planlarına göre hastanenin destek aldığı ve destek verdiği belirli şehirlerin olduğunu, ama olası bir deprem halinde Türkiye’nin her köşesine ihtiyaç halinde gereken yardımı ve desteği sağlayabilecek kapasitede olduklarını belirtti.

Üniversite Hastanesinde deprem için alınan ek önlemlere de değinen Duman, olası bir deprem halinde yaşanabilecek hareket kabiliyetlerini ölçtükleri ve duruma göre gerekli önlemleri aldıkları masa başı tatbikatları gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Duman, bu tatbikatları her yıl tekrarladıklarını ve olası bir deprem acil durumuna sürekli hazır olduklarını söyledi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi