07-03-2023

KOÜ Öğretim Üyesinden önemli başarı

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Selda Çalkavur'un yurt dışındaki saygın bilim insanları ile birlikte yazdığı ve World Scientific tarafından 2022 yılında yayımlanmış olan "Code Based Secret Sharing Schemes" başlıklı kitabı CNN'in raporuna göre (https://bookauthority.org/books/new-coding-theory-ebooks) Kodlama Teorisi alanında, en iyi kitap kategorisinde dünya çapında 4. sırada yer aldı.

Bu kitabın bir diğer özelliği ise, bir Türk Matematikçi tarafından uluslararası düzeyde Kodlama Teorisi ve Kriptografi alanında yazılmış ilk kitap olmasıdır. Kitap, günümüz teknolojisinin baş döndürücü hızı gözönüne alındığında, teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan güvenlik açığının da taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. Kodlama Teorisi ve Kriptografi üzerine hazırlanan bu çalışmada, günümüzde hemen her alanda güvenli iletişim kurmak için dijital dünyanın gereksinimlerinden bahsedilmektedir. Dünyanın önde gelen kriptografik metodlarından esinlenilerek, yeni algoritmaların geliştirildiği bu kitapta, iletişim sistemlerinin işleyişindeki güvenlik boşluklarını en aza indirgeyen yeni yöntemler anlatılmaktadır.