Haberler

 Muhabir: İnan Mert Gököz, Kameraman: Nurettin Sayın (Radyo K.İ.)

03-03-2023

Deprem Bölgelerine Modül Ev Yapımı Devam Ediyor

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve öğrencilerinin geliştirdiği proje kapsamında konteyner ulaştırmaya elverişli olmayan beldelerde soğuk havaya dayanıklı ilk modüller Hatay’da kuruldu.

 

6 Şubat 2022’den beri 10 ilde etkisini sürdüren, 13 milyondan fazla insanımızın etkilendiği deprem felaketi sonrasında Kocaeli Üniversitesi tüm imkanları ile bölge halkının yanında olmaya devam ediyor.  Bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen projelerden biri de Modül Evler.

 

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Kadri Süleyman Yiğit, depremin hemen sonrasında özellikle de depremden etkilenen Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ile temasa geçildiğini ve ihtiyaçları karşılamak için bu işe gönül verdiklerini söyledi.

 

Çadır ulaştırılamayan yerlere ve çadır ulaştırılsa dâhi hava şartlarından dolayı kullanımında sıkıntı duyulan yerlerde çözüm arayışına gittiklerini belirten Prof. Dr. Yiğit, projenin bu sıkıntıya çözüm bulunması için geliştirildiğini ifade etti. Projede aktif ve mezun öğrencilerin özverili çalışmalarının önemini aktaran Prof. Dr. Yiğit, Kocaeli Üniversitesi Malzeme Met. Müh. Bölümü mezunu Emre Evcim ve Göktuğ Evcim ile Makine Müh. Öğrencisi Emirhan Tuğlu’dan oluşan ekibin bölgede incelemelerde bulunduğunu, elde edilen bilgiler ışığında Kocaeli Üniversitesi mezunu Yüksek İç Mimar Büşra Üye'nin tasarım desteği ile modüllerin revize edildiğini anlattı.

 

"Bir Modül evi iki kişi rahatlıkla kurabiliyor."

Parçaların vidalama işlemleri Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Atölyelerinde gerçekleştirilen modüllerin kurulumları deprem bölgesinde gerçekleştiriliyor.

 

Prof. Dr. Yiğit, bir tıra iki tane hazır 40 tane de parçalar halinde modül evin sığabileceğini ancak hazır modüllerin sıkıntısız bir şekilde deprem bölgesine aktarılabilse de tırdan indirilmesi için büyük araçlara ihtiyaç duyulduğunu ancak indirme işlemi için kullanılacak araçların her noktaya girmesinde ya da bu tür araçlara ulaşmada sorunlar oluşabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle modüler yapıyı benimsediklerini ifade eden Prof. Dr. Yiğit, bölgeye ulaşan modüllerin kolaylıkla tırdan indirilebildiğini ve iki kişi tarafından kurulabildiğini belirtti.

 

İlk prototiplerin kullanımından sonra gelen talepler ile içine ufak bir mutfak yerleştirilen deprem evleri talep doğrultusunda farklı geliştirmeler ile güncellenebiliyor. Prof. Dr. Yiğit, bir modül evin işçilik ve bağışlar hariç 20 bin Türk lirası maliyeti olduğunu söyledi.

 

"Sabah kurup akşam yaşamaya başlayabiliyoruz."

Yapılacak olan yeni modül evlerin, gerekli hazırlık ve bakımdan geçtikten sonra deprem bölgelerine ve üniversitelere gönderilmesi planlanıyor. Modül evlerin çadırlardan daha hızlı kurulabildiğini söyleyen Prof. Dr. Yiğit, bu evlerin sabah kurulup akşam yaşamaya başlanabildiğine dikkat çekti.

 

Kaliteden ödün vermeden üretime devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Yiğit, günde yirmi beş, otuz, hatta yoğun çalışmalar sonucunda kırk adet modüler ev üretimi hedeflendiğini Kocaeli Üniversitesi Vakfına gelen bağışlar ile fon desteği sağlanan bu evlerin üretim adetlerinin bağış miktarlarıyla artabileceğini ifade etti. Projeye katılan tüm gönüllülere teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Yiğit, olası bir İstanbul depremi için de şimdiden modül ev hazırlık çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi