Hızlı Erişim
Haberler
TÜBİTAK tarafından başarı öyküleri arasına seçilen, "Elektronik Kontrollü Diz Üstü Protez Bacak" projesi hakkında Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Küçük ile birlikte bir röportaj gerçekleştirdik.
“Bu projeyle sağlıklı bir bireyin eklem hareketlerinin taklit edilmesi amaçlanmıştır.”
“Elektronik Kontrollü Diz Üstü Protez Bacak” projesini Gedik Üniversitesinde görev yapan doktora öğrencisi Mücahit Ege ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde akademik çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Kaya Memişoğlu ile birlikte tamamlayan Prof. Dr. Serdar Küçük röportaja proje hakkında bilgilendirme yaparak başladı. Küçük “Bu çalışma, “elektronik kontrollü diz üstü protez bir bacağın tasarımı ve prototip üretimi ” ile ilgilidir. Proje sonunda üç eksen hareket kabiliyetine sahip bir protez bacak elde edildi. Bu hareketlerin iki ekseni ayak bileğinde olup plantar-dorsal fleksiyon ve eversiyon-inversiyon hareketlerini gerçekleştirmektedir. Diğer eksen hareketi ise diz ekleminde olup fleksiyon-ekstansiyon hareketini sağlamaktadır. Böylece bu projeyle sağlıklı bir bireyin eklem hareketlerinin taklit edilmesi amaçlanmıştır.” dedi.
“Protez bacak hem modüler yapıya sahip hem de diz ekleminde bir, ayak bileğinde ise iki eksende hareket edebiliyor.”
Tasarlanan protez bacağın diğer protez bacaklardan ayıran özelliklerine değinerek Türkiye’de elektronik kontrollü diz üstü protez üretimi olmayıp protezlerin yurtdışından satın alınmakta olduğunu söyledi. Satın alınan bu dizüstü protezler ya tek parçadan oluşmakta ya da diz ve ayak bileğinde tek eksende hareket edecek şekilde üretilmekte olduğuna da değinen Küçük, “Bu projede üretilen protezi, diğerlerinden ayıran özelliği, protez bacak hem modüler yapıya sahip hem de diz ekleminde bir, ayak bileğinde ise iki eksende hareket edebiliyor olmasıdır. Böylece üç eksende yapılan kontrol ile sağlıklı bir insan bacağını taklit edebiliyor.” dedi.
“Projemiz TÜBİTAK tarafından başarı öyküsü olarak seçildi”
TÜBİTAK tarafından desteklenen “Elektronik Kontrollü Diz Üstü Protez Bacağın Tasarımı ve Üretimi” konulu proje TÜBİTAK tarafından başarı öyküsü olarak seçildiğine değinen Prof. Dr. Serdar Küçük, “Bu çalışma Kocaeli üniversitesinde doktora öğrencim Mücahit Ege ile doktora çalışmaları kapsamında gerçekleştirilmiştir. Burada üretilen robotik protez bacak aynı zamanda bir de ulusal patent almıştır.” diye de ekledi.
“Geniş bir akademisyen grubuyla çalışmaktayız.”
Röportajın devamında Prof. Dr. Serdar Küçük, daha önce yaptıları ve yapacakları projelerden bahsetti. Geniş bir akademisyen grubuyla çalışmakta olduğunu ve çalışmalarını, biyomedikal cihaz tasarımı, robotik bacaklar, rehabilitasyon robotları ve son olarak da teorik çalışmalar olmak üzere dört ana grup altında özetleyebileceklerini söyledi. Küçük sözlerine “Biyomedikal cihaz tasarımı konusunda halen üniversitemizde de görev yapan Dr. Levent Aydın ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Biyomedikal mühendisliğinde görev yapan Prof. Dr. Halime Kenar ile çalışmalar yürüttük. Bu çalışma grubuyla KOU BAP projesi kapsamında ülkemizde ilk defa tek hücreli bir damar dokusunu, kendi geliştirdiğimiz bir üç boyutlu biyo-yazıcıyla basmayı başardık. Bu proje vasıtasıyla, Dr. Levent Aydın tıp ve mühendislik disiplinlerini bir arada kullanarak çok disiplinli bir çalışmayla canlı hücre basma konusunda önemli derecede bilgi birikimine sahip oldu.” diye devam etti.
Bu alandaki bir başka çalışmayı da Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal mühendisliğinden Fakülte birinciliği ile mezun olan Mustafa Umut Aydın ile yüksek lisans kapsamında gerçekleştirdiklerini söyleyen Küçük, “Bu kapsamda hastane envanterindeki yüksek riskli ilaçların güvenli bir şekilde saklanması ve gerekli kişilere iletilmesini sağlayan elektronik çekmece uygulamasını gerçekleştirdik. Mustafa Umut Aydın bu çalışmayla yurt dışında ve yurt içinde önemli firmalarda çalıştı. Halen Koç grubunda biyomedikal alanında AR-GE mühendisi olarak çalışmaktadır.“ dedi. Mustafa Umut Aydın ile gerçekleştirdikleri, Elektronik çekmece projesine, güvenliği daha da artırmak amacıyla bir seri robotu entegre etmeyi planlamakta olduklarını belirten Küçük, bu çalışmayı da Kocaeli Üniversitesinde doktora programı kapsamında yürütmeyi düşündüklerini söyledi.
Rehabilitasyon robotları kapsamında ise Dr. Umut Mayetin ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selime Ilgın Sade ile el ve bilek rehabilitasyonunu gerçekleştiren bir robotun tasarımı ve prototip üretimini gerçekleştirdiklerini de ekleyen Küçük “Dr. Umut Mayetin benim danışmanlığım altında bu konuyla Kocaeli Üniversitesinden doktorasını tamamladı. Ayrıca, Dr. Umut Mayetin ile rehabilitasyon robotu için gerekli olan ve muadili yaklaşık on bin Euro olan bir basınç sensörünü kendi imkânlarımızla birkaç yüz dolara tasarlayıp ürettik. Bu çalışma daha sonra çok önemli bir dergi olan Mechatronics dergisinde yayımlandı. Teorik çalışmalar alanında ise doktora düzeyinde tür sentezleme adı verilen endüstriyel ve medikal çalışmalar için faydalı olabilecek robotların tasarımı üzerine çalışmalarımıza devam etmekteyiz.” dedi.
“Bu proje özellikle robotik protez bacaklarla ilgili projelerin önünü açmıştır.”
Prof. Dr. Serdar Küçük, bu projenin özellikle robotik protez bacaklarla ilgili projelerin önünü açtığını belirtti. TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirdikleri robotik protez bacağın bir ileri versiyonu üzerinde çalışmakta olduklarını ekledi. Küçük, “Üretilen bacağın hem daha estetik, hem daha hafif hem de daha pratik giyilip çıkarılmasıyla ilgili bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Bu projenin yürüme algoritması ile ilgili başka bir doktora öğrencimle çalışmalarımız da devam etmektedir. Ayrıca az önce kısaca bahsettiğimiz rehabilitasyon robotlarının tasarımı ve üretiminin yolunu da açmıştır. Dr. Umut Mayetin ile Kocaeli Üniversitesinde doktora kapsamında gerçekleştirdiğimiz rehabilitasyon robotunun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selime Ilgın Sade gözetiminde klinik testlerini yapmayı planlamaktayız. Şu aşamada ise hastanın egzersiz yapma motivasyonunu artırmak için rehabilitasyon robotuna ekleyeceğimiz oyun programlarının yazılması üzerindeki çalışmalarımız devam etmektedir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Muhabir: Elif Sıla Duzcu – Zeynep Altuntaş
İLETİŞİM/ADRES
+90 (262) 303 10 43
+90 (262) 303 10 43
kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi
Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi
41001, İzmit/KOCAELi