Haberler

 Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

06-06-2023

Sesimizi Duyan Var Mı?  120. Günde Kocaeli’den Depremlere Bakış

Kocaeli Üniversitesi tarafından  “Sesimizi Duyan Var Mı?  120. Günde Kocaeli’den Depremlere Bakış” adlı panel düzenlendi.

 

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, Prof. Dr. Elif Öğüt, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Eren, il protokolü ile akademisyenler katılım gösterdi.

 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın selamlama konuşmalarında; Düzenleme Kurulu adına Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anarak, “İlimizde böylesine büyük bir afette, bütün dinamikleriyle adeta bir seferberlik ilan edildi. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız öncülüğünde Hatay ve Kahramanmaraş’ta yaraların sarılmasına yönelik önemli hizmetlerde bulunuldu. Kocaeli Üniversitesi olarak bizler de imkanlarımız ölçüsünde deprem bölgesine her türlü yardımlarımızı gönderdik ve göndermeye devam ediyoruz.  Bugünkü programımızı da Sayın Rektörümüzün belirlediği üniversite-kent bütünleşmesi vizyonuyla düzenliyoruz. Toplumun ihtiyacı olduğu her alanda üniversite olarak hazırız.” dedi.

 

Geçmişin acı hatıralarını bir kez daha yad etmek ve geleceğe yönelik umut dolu bir ses vermek amacıyla bu etkinliği düzenlediğimizi ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise, “Bugün burada, sadece Kahramanmaraş Depremi'ni değil, aynı zamanda ülkemizin geçmişinde derin bir iz bırakan Gölcük Depremi'ni de hatırlamak ve bu felaketlerin ardından yaşananları gözden geçirmek için toplandık. İnsanlık tarihinde birçok felaketi aştık, birçok engeli geride bıraktık. Bu zorluklardan dersler çıkardık ve daha güçlü olarak yeniden doğduk. İşte bu yüzden, geleceğe umutla bakmalıyız. Depremzedelerin yaşadığı acıları unutmayacağız, onlara destek olmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda, deprem riskini azaltmak için yapısal ve toplumsal önlemler alarak gelecek nesillere daha güvenli bir yaşam sunacağız. Hep birlikte el ele vererek, gelecekte daha güvenli bir Türkiye'yi birlikte kuracağız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak depremle ilgili çok sayıda çalışmalar yaptık. TÜBİTAK'la Kocaeli' de zemin yapılaşmasına dair plan çalışmaları yaptık. Kocaeli' de yapılan tüm binaların zemin sınıflandırılması belli oldu. Bu panelden çıkacak sonuçların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne veri oluşturmasını temenni eder hepinize teşekkür ederim" dedi. Selamlama konuşmalarında son olarak Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, “Afet haberinin gelmesinin ardından bir iki saat sonra Kocaeli Valimiz Seddar Yavuz görev için bölgeye ulaştı. Afet sonrası ilimiz tüm kurumlarıyla, vatandaşıyla adeta seferberlik ilan etti. Depremi yaşayan bir halk olarak bu refleksi gösterdik. 1500 Tır 3 Gemi 750 Vagondan oluşan yardım konvoyu hiçbir sorun yaşamadan deprem bölgesine ulaştırıldı. Umarız ki bir daha böyle bir acıyla karşılaşmayız.’’ dedi

 

Selamlama konuşmalarının ardından ‘’120.Günde Depremlere bakış’’ ve ‘'Depremin Hukuki Boyutu'’ adlı 2 ayrı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Mehmet Akif Ersoy 120. Günde Kocaeli’den Depremlere Bakış panelinde Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki,  İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Mücahit Opan ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yıldız söz aldı. ‘’Depremin hukuki boyutu'’ paneli ise Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Bayram Keskin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Gürsel Öngüren, Maltepe Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Etem Saba Özmen, KOÜ Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Faruk Turinay konuşmacı olarak katıldı.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi