Haberler

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

20-11-2023

USKAF–8 ‘Afet Yönetimi ve Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri’ temasıyla düzenleniyor

Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde; Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıkta Kalite İçin İnovasyon Derneği (SAKİD) destekleriyle ‘Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları’nın sekizincisi 'Afet Yönetimi ve Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri' başlığıyla gerçekleştiriliyor.

 

Kocaeli Kongre Merkezi’nde, 21-22 Kasım tarihlerinde düzenlenen USKAF 8 yapılan açılış töreni ile başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrenin açılış törenine önceki önceki Sağlık Bakanlarından Dr. Recep Akdağ, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, il protokolü, KOÜ Rektör Yardımcıları, KOÜ Genel Sekreteri, Dekanlar, akademisyenler, STK temsilcileri ile araştırmacılar ve öğrenciler katılım gösterdi.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin deprem bölgesinde 20 günde inşaa ettiği hastane filmi ile 6 Şubat sonrası Kocaeli Üniversitesi'nde bölge ile ilgili yapılan yardım çalışmaları ve araştırma projelerini içeren film gösterimleri gerçekleştirildi.

 

USKAF-8'in açılış paneli, Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk moderatörlüğünde; önceki Sağlık Bakanlarından Dr. Recep Akdağ, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Ulusal Afet Yönetim Stratejileri ve 6 Şubat Deneyimleri” başlığı ile gerçekleştirildi. Panel'de konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları ile ilgili bilgiler paylaştı. Bu yılki temanın Afet Yönetimi ve Afet Dönemlerinde – Sağlık Hizmetleri" olarak belirlendiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, '6 Şubat depremleri de bize bir kez daha afet dönemlerinde sağlık hizmetlerinin ne denli önemli olduğunu göstermiştir. Beklenen ‘Marmara Depremi’ni de göz önünde bulundurduğumuzda özellikle ilimizin bu anlamda bir üs olacağı da bir gerçektir.  Afet dönemlerinde sağlık hizmetleri, acil durum yönetimi ve afet hazırlığı süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır.' dedi.

 

Kocaeli'nin sağlık hizmetleri anlamında güçlü bir il olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Bu gücü destekleyecek unsurlar da böylesi nitelikli toplantılarda planlanabilecek hususlardır. Bu kapsamda düzenlediğimiz Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri Kongresi’nde; ulusal afet yönetim stratejileri ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremi deneyimleri aktarılacak. Kongrede ayrıca; afet risklerini azaltmaya yönelik gelişen teknolojiler ve yenilikler, afet öncesi hazırlıklar, şehirleri afetlere hazırlamak, hasta transferi, mobil sağlık hizmetleri, etkin afet operasyon stratejileri gibi çeşitli konular, alanında uzman kişilerce ele alınacak. Gerçekleştirdiğimiz kongremizde,  sağlık sektöründe kalite ve inovasyonu teşvik etmeyi ve ülkemizin sağlık hizmetlerini afetler sırasında daha etkili hale getirmemize, sağlık hizmetlerinin afet dönemlerindeki kritik rolünü anlamamıza ve bu konuda çözüm önerileri sunmamıza yardımcı olacaktır.' açıklamasında bulundu.

 

Rektörümüz Prof. Dr.  Nuh Zafer Cantürk konuşmasının ardından, ilk sözü Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'a bıraktı. 6 Şubat günü ve sonrası yaşadığı deneyimleri paylaşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, o günün adeta küçük bir kıyamet gibi olduğunu ifade etti. 'Büyük milletlerin en büyük özelliği zor zamanlarda bir araya gelmesiyle ölçülür.' diyen Vali Seddar Yavuz, yardım nasıl yapılır? nasıl yapılmalıdır? sorusuna en güzel ve doğru cevabı veren illerin başında Kocaeli'nin geldiğini belirtti.

 

Panelde ikinci olarak konuşan önceki Sağlık Bakanlarından Dr. Recep Akdağ ise UMKE ile AFAD'ın kuruluş süreçleri ve bugünkü durumları ile ilgili bilgiler paylaştı. 6 Şubat depremi sonrası Kocaeli'nin yaptığı yardımlar için teşekkür eden Bakan Dr. Recep Akdağ, 'Yaptığımız çok önemli çalışmalar var ama yeni neler yapmalıyız bunları konuşmalıyız. Kalıpların dışında düşünmemiz gerekiyor ancak bu sayede yenilikler geliştirebiliriz. Böyle toplantılar da bu yeniliklerin konuşulması için çok önemlidir.' şeklinde konuştu.

 

Açılış panelinin son konuşmacısı ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin Hatay Defne'de 20 günde kurulan hastanenin süreci ile ilgili bilgiler paylaşan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, o gün o bölgede bir sahra hastanesine ihtiyaç olduğunu ve konteynerler üzerine inşaa etmeye karar verdiklerinin söyledi. Afet durumunda yapılabilecek çalışmalar ile ilgili bilgiler de paylaşan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Afetlerden önce, afet anında ve afet sonrasında yapılacak işlerin belirlenmesi, sistematize edecek bilgilerin toplanması önemli." dedi.

 

USKAF 8 - Ulusal Sağlıkta Kalite Forumları - Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri Kongresi açılış paneli, soru cevap bölümü ardından sona erdi.

İLETİŞİM/ADRES

+90 (262) 303 10 43

+90 (262) 303 10 43

kouhalk@gmail.com, halk@kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi

Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi

41001, İzmit/KOCAELi